Ocazia ratata de Victor Ponta (Opinii)

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 00:25
10292 citiri
Ocazia ratata de Victor Ponta (Opinii)

"Nicolas Sarkozy este azi un simbol al politicianului demagog, populist fara limite, total lipsit de valori si scrupule, fara o viziune clara si coerenta, cu grave conceptii autoritare si antidemocratice, exhibitionist si chiar bufon - adica un Basescu al Frantei (din pacate replicat si in alte tari europene, daca ne gandim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov)."

Stiti ce este aceasta declaratie? Este o ocazie excelenta de a tacea ratata lamentabil de Victor Ponta in chiar ziua primului tur de scrutin al alegerilor din Franta.

Nu ar fi fost desigur de asteptat si nici normal ca liderul Partidului Social Democrat din Romania sa sustina un candidat de dreapta, indiferent de tara si de persoana. Era asadar absolut logic ca dl. Ponta sa fie de partea lui Francois Hollande. Termenii acestei sustineri fac insa diferenta. Un politician matur si cu multa substanta nu apleaza niciodata la insulte, ci la argumente punctuale.

Victor Ponta ar fi putut sa explice de ce dl. Hollande este, in viziunea sa, o optiune mai buna pentru Franta, pentru relatia bilaterala dintre Bucuresti si Franta, dar si pentru viitorul Europei. Ar fi fost atitudinea pentru un potential, nu-i asa, viitor premier al Romaniei. Evitarea acestei insulte gratuite ar fi fost si o dovada de inteligenta politica, din cel putin doua motive.

Pe de-o parte, deocamdata infrangerea lui Nicolas Sarkozy nu este sigura. Scorul este strans, iar redistribuirea voturilor canadatilor iesiti din joc ramane deschisa pana pe 6 mai. Ce va face dl. Ponta daca Nicolas Sarkozy isi va pastra functia? Sa zicem ca dl. Ponta va ajunge premier, cum va gestiona relatia cu "bufonul" despre care se stie ca nu prea uita si nu iarta?

Pe de alta parte, in tarile asezate ale lumii, un presedinte in functie, indiferent de popularitatea sa interna, este perceput de cetateni ca un simbol national, ca titular al unei institutii esentiale a statului. Francezii il pot injura copios pe presedintele lor, dar nu digera prea bine insultele venite din afara, pe care le percep ca insulte la adresa statului francez. Disocierea dintre rufele din familie si chestiunile externe este foarte clara. Din fericire, pentru cei mai multi dintre francezi Victor Ponta nu exista, dar daca va ajunge premier, este posibil ca cineva sa-si aminteasca aceasta insulta care sa fie decontata pe relatia bilaterala.

De fapt, Victor Ponta a facut mai mult o declaratie de uz intern, folosind alegerile din Franta ca motiv pentru inca un atac la Traian Basescu. Adica pentru inca o doza din drogul fara de care Opozitia pare sa nu poata functiona. Spre nefericirea lui, declaratia aceasta nu a facut decat sa puna in lumina nu numai limitele domniei sale, adica imaturitatea care il face nepotrivit pentru inalta demnitate vizata, dar si ale politicii romanesti personalizata pana ll isterie, total lipsita de argumentatie si logica, o politica in care apelul la Traian Basescu tine loc si de program, si de viziune.

#Victor Ponta Nicolas Sarkozy, #alegeri Franta Sarkozy Hollande, #alegeri Franta Ponta Sarkozy, #Ponta Sarkozy bufon , #presedinte PSD