Ponta: Cele 15 proiecte ale USL pentru Guvernul Ungureanu

Joi, 09 Februarie 2012, ora 14:21
4352 citiri
Ponta: Cele 15 proiecte ale USL pentru Guvernul Ungureanu
Foto: TVR Info

Presedintele PSD, Victor Ponta, l-a anuntat pe prim-ministrul desemnat Ungureanu ca va avea sprijinul USL pentru 15 proiecte, pe care le-a enumerat in cuvantarea pe care tinut-o in Parlament, joi.

Printre solicitarile liderului social-democrat se numara proiectele europene de tipul Schengen sau MCV, lupta impotriva coruptiei, depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu sau majorarea salariilor si pensiilor.

Ponta a afirmat ca Guvernul Ungureanu se va bucura de sprijinul Opozitiei in implementarea acestor 15 proiecte concrete, daca acestea "vor fi promovate cu adevarat".

"Toate cele 15 puncte o sa vi le punem la dispozitie, daca nu le aveti. Sunt proiecte care nu sunt incluse in programul de guvernare, unele sunt ale noastre, altele ale societatii civile, sunt lucruri solicitate de societatea romaneasca. Sunt lucruri bune pentru Romania", a precizat Ponta.

Cele 15 proiecte pe care liderul PSD le-a prezentat prim-ministrului Ungureanu, in Parlament, au fost numerotate de acesta:

1. Tratatul de guvernanta fiscala incheiat la nivelul Uniunii Europene si toate tratatele internationale. "Oamenii trebuie sa stie avantajele si dezavantajele pentru Romania. Sa fiti informat ce semneaza Guvernul Romaniei. Faimosul ACTA, care a fost semnat in totala ingnoranta a prim-ministrului si a societatii romanesti, trebuie sa fie un exemplu negativ pe care sa nu il repetati", i-a transmis Ponta premierului Ungureanu.

2. Proiecte europene ale Romaniei, intrarea in Spatiul Schengen, dar si sprijinul fata de reticentele manifestate de partenerii tarii.

3. Ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, dar si combaterea coruptiei. "Am apreciat eforturile si realizarile ministrului Justitiei, Catalin Predoiu. Justitia nu este facuta pentru institutii europene, este pentru locuitorii tarii, ca si economia. Va rog sa reluati recentul raport al Curtii de Conturi. Peste 600 de milioane de euro din banii publici au fost cheltuiti ilegal. Trebuie schimbata legea achizitiilor publice", a afirmat Ponta, care a cerut si pastrarea si accentuarea independentei reale a DNA si ANI.

4. Depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu.

5. Majorarea pensiilor si a salariilor. "Sa fim foarte corecti, nu se poate vorbi despre majorare, ci despre revenirea la nivelul din 2010, atunci cand oamenilor li s-au taiat salariile", este de parere liderul social-democrat.

6. Liderul PSD i-a cerut viitorului premier sa nu mai foloseasca fondul de rezerva al primului ministru in mod discretionar, ci transparent si doar pentru cetateni, "Fondul ar trebui folosit doar in situatii de urgenta, in aceste zile este nevoie ca acesti bani sa fie folositi pentru cei afectati de inghet si de vremea rea", s-a exprimat Victor Ponta.

7. Combaterea contractelor baietilor destepti din energie. "Sa aveti curajul sa luptati cu acesti baieti destepti din energie, care produc statului roman o pierdere importanta. Veti avea sprijinul total al meu si al Opozitiei pentru combaterea contractelor baietilor destepti din energie. Sper ca veti avea curajul ca, pe baza informatiilor la care ati avut acces in trecut, sa luptati impotriva lor", a fost mesajul presedintelui PSD pentru fostul sef al SIE.

8. Proiectul de exploatare de la Rosia Montana. "In primul rand, aspectele de protectia mediului, aspectele in interes national privind folosirea in intereseul natiunii romane a bogatiior noastre", a afirmat Victor Ponta.

9. Masuri in favoarea agriculturii romanesti, reducerea TVA-ului pentru produsele de baza din domeniu, astfel incat sa fie combatuta evaziunea in agricultura. "Tot in acest domeniu trebuie sa va pronuntati daca organismele modificate genetic si interesele firmelor care promoveaza aceste organisme sunt sustinute tot de Guvernul Romaniei", a continuat liderul PSD.

10. Proiectul referitor la taxarea si impozitarea marilor averi. "Taxare de 1%? Cred ca putem sa taxam marile averi cu mult mai mult de 1% si cred ca niciunul dintre ministrii dumneavoastra nu se va opune", a recomandat social-democratul.

11. Reducerea contributiilor de asigurari sociale, reducere care are alt scop, sprijinirea firmelor private in crearea de locuri de munca. "Salut initiativa de a debloca posturile din Sanatate. Dar sa continuati deblocarea posturilor in educatie si in siguranta publica", a declarat Ponta.

12. Cresterea salariului minim. "Va vom sprijini, daca veti intetiona sa ridicati salariul minim la 800 sau 850 de lei si sa luati toate calculele de la noul ministru al Finantelor. Cresterea salariului minim duce la cresterea incasarilor la bugetul statului", a afirmat liderul USL.

13. Puterea de a curata conducerile marilor companii de stat unele pe profit, altele pe pierdere. "Daca veti scoate clientii politici ai companiilor aflate la putere, veti avea sprijinul nostru", a asigurat Ponta, care a cerut sa nu fie folositi banii publici in campaniile electorale.

14. Nu trebuie divizata Universitatea de Medicina din Targu Mures. "Un asemenea semn dat de noul guvern va fi prost receptat", crede presedintele PSD.

15. Schimbarea legii electorale, reducerea numarului de parlamentari la 300, sanctionarea traseismului politic si desenarea colegiilor in Parlamentul Romaniei, nu in coalitia de la guvernare. "Sa va folositi autoritatea asupra coalitiei de guvernare pentru a avea un dialog, asa cum a fost in ultimii 20 de ani. Trebuie sa avem desemnarea colegiilor intr-o comisie parlamentara, si nu intr-o comisie de guvernamant", a concluzionat liderul social-democrat.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...