Ponta: Daca se va fura mai putin, putem avea salarii marite si CAS redus

Sambata, 10 Martie 2012, ora 21:30
1576 citiri
Ponta: Daca se va fura mai putin, putem avea salarii marite si CAS redus
Foto: Arhiva

Co-presedintele USL, Victor Ponta, afirma pe blog ca, din punctul de vedere al Opozitiei, este nevoie atat de marirea salariilor bugetarilor, cat si de reducerea CAS si ca ambele masuri pot fi posibile daca "se fura mai putin".

"Vreau sa clarific o pozitie a noastra, a celor din USL, fata de o tema falsa construita de cei de la putere in aceste zile - anume, ce alegem intre marirea salariilor si reducerea CAS? Raspunsul nostru - ambele! Pentru ca, daca se fura mai putin, se poate si una si alta.

Sustin ca nu putem face una fara cealalta! De ce? Pentru ca anul viitor avem de platit enorm la FMI, pentru ca bugetul are nevoie de surse suplimentare de venit, si acestea nu se obtin decat daca stimulam cresterea economica si consumul. Adica - ambele!", noteaza seful PSD.

"Ca sa sustinem si pensiile, si plata salariilor, si plata datoriilor (catre FMI), avem nevoie de o economie care sa inceapa iar sa produca. Si avem nevoie de cetateni care sa aiba o putere mai mare de cumparare. Deci, avem nevoie de ambele - iar cei care vorbesc continuu ca se poate face doar una dintre actiuni (Basescu vrea salarii marite, Ungureanu vrea CAS taiat) sunt doar demagogi", argumenteaza Ponta.

Cresteri de 40% pentru salariile bugetarilor

Mai mult, sugereaza el, bugetarilor li s-ar cuveni mai mult decat recastigarea drepturilor pierdute acum doi ani.

"Daca vrem sa fim seriosi, sa avem o crestere reala si sanatoasa, trebuie sa stimulam si locurile de munca, dar si puterea de cumparare a cetatenilor. Si nu doar cu o revenire de 5-10% la salarii, pentru ca asta nu acopera inflatia, sporurile taiate, salariul al 13-lea, taxele marite. Fiecare bugetar a pierdut in jur de 40% din venituri. Trebuie sa reparam situatia asta, pana la capat", spune social-democratul.

"Traian Basescu s-a sucit, si acum spune ca vrea marirea salariilor, dupa ce atata timp a spus ca nu sunt bani pentru asta. In timp ce toata lumea avertizeaza ca ar putea fi recesiune, el spune ca acum sunt bani. Parerea mea - sunt bani, dar doar daca se opreste masinaria de furat a PDL, cea care a atras cheltuieli tot mai mari, suportate de cetateni", a conchis Ponta.

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca solutia majorarii salariilor este de preferat celei de reducere a CAS si ar trebui adoptata, pentru a se diminua deficitul structural al bugetului de pensii.

Basescu: Majorarea salariilor bugetarilor este preferabila reducerii CAS

"Majorarea salariilor a fost un punct de vedere exprimat in Parlament. Nu a fost o decizie, ci un punct de vedere adresat de seful statului majoritatii parlamentare, pe care am chemat-o sa analizeze aceasta posibilitate", a precizat presedintele, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

Seful statului a precizat ca a propus aceasta solutie dupa o analiza temeinica din care a reiesit ca o reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a deficitului structural al bugetului de pensii.

#Victor Ponta majorare salarii, #crestere salarii, #Victor Ponta reducere CAS, #Traian Basescu crestere salarii , #presedinte PSD