Ponta, interviu pentru Reuters: USL cere anticipate si un nou acord cu FMI

Joi, 02 Februarie 2012, ora 17:28
3183 citiri
Ponta, interviu pentru Reuters: USL cere anticipate si un nou acord cu FMI
Foto: Romania Libera

Guvernul roman este incapabil sa promoveze reformele necesare si sa imbunatateasca legislatia in vigoare, asa ca ar trebui sa demisioneze si sa permita acestei tari zguduita de austeritate sa isi revina sub conducerea unor noi lideri, a declarat Victor Ponta, lider al Opozitiei, intr-un interviu acordat joi pentru Reuters.

In acest interviu, Ponta a sustinut ca alianta sa de stanga, USL, - favorita la alegerile legislative din noiembrie - va continua sa colaboreze cu FMI, dar va slabi masurile de austeritate, avand in vedere inclusiv o modificare a TVA, informeaza Reuters, preluat de trust.org.

Protestele antiguvernamentale s-au raspandit in intreaga tara luna trecuta, iar sondajele de opinie coteaza USL la peste 50% din preferintele electoratului, se mai arata in articol.

Ponta a sustinut organizarea de alegeri cat mai repede, chiar daca asta ar presupune instalarea unui guvern temporar de tehnocrati. "Alegerile anticipate, ca in Spania, sau un guvern de tehnocrati, ca in Italia, ar reprezenta solutia pentru o domolire a framantarilor sociale si ar da un aer proaspat si o noua energie", a declarat el.

Conform sursei citate, unii analisti spun ca USL nu va mentine disciplina fiscala impusa de premierul Emil Boc, cel care a taiat cheltuielile bugetare si a crescut TVA pentru a se incadra in limitele acordului cu FMI.

"Masurile de austeritate au fost necesare nu doar in Romania, ci in intreaga Europa", a mai declarat Ponta, din biroul sau aflat in apropierea versiunii bucurestene a Arcului de Triumf din Paris. "Dar economia noastra este probabil cea mai slaba din UE", a adaugat el.

PSD, fondat de comunisti - forta dominanta a USL

Ponta marcheaza o schimbare de garda in partidul sau, PSD, fondat de fosti comunisti si care acum este forta dominanta in USL, chiar daca unii analisti si opozanti considera ca a ramas sub influenta fondatorului educat la Moscova, Ion Iliescu.

Sportiv de succes si fost campion national de raliuri, Ponta vorbeste cinci limbi si este suficient de tanar incat sa nu aiba legaturi cu fostul dictator Nicolae Ceausescu.

El vorbeste cu incredere despre planurile USL si spune ca va continua sa lucreze cu FMI. "Este un acord semnat de guvernul roman si il vom mentine", a precizat el in interviul acordat Reuters.

Ponta a adaugat ca USL va semna un nou acord in 2013, la expirarea celui actual, si a precizat ca USL nu va scadea imediat TVA de la 24% la 19%, ci il va cobori treptat pana la 20% in 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta Reuters interviu, #Ponta USL scadere TVA, #Ponta Uniunea social liberala , #presedinte PSD