Ponta: Vom cere sanctionarea Guvernului in Parlamentul Europei

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 22:57
2838 citiri
Ponta: Vom cere sanctionarea Guvernului in Parlamentul Europei
Foto: Arhiva

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, luni, ca social-democratii si liberalii din Parlamentul European (PE) vor cere, in urma informarii facute de USL, ca Guvernul din Romania sa fie sanctionat.

Ponta a precizat ca, in numele USL, a avut intalniri cu liderul grupului liberal din PE si cu liderul grupului social-democrat, precum si cu Martin Schultz, cel care de marti probabil va ocupa functia de presedinte al PE.

"Am prezentat un material al USL, sub semnatura lui Crin Antonescu si a mea, despre situatia actuala din Romania, nu doar despre situatia manifestatiilor publice, despre situatia existenta in acest moment practic in majoritatea oraselor mari din tara, ci mai ales despre repetatele incalcari ale standardelor democratice", a spus social-democratul.

El a afirmat ca vor exista dezbateri publice in Parlamentul European privind sanctionarea Guvernului Romaniei.

"Ambele grupuri, si cel liberal, si cel social-democrat, probabil si grupul verzilor din PE, vor sustine ca in perioada urmatoare sa aiba loc o dezbatere publica si ulterior o rezolutie in PE privind incalcarile regulilor democratice in Romania, odata cu dezbaterea publica si cu rezolutia privind Ungaria", a informat Ponta.

Solicitat sa explice, liderul PSD a precizat ca este vorba despre "o rezolutie care se va dezbate in PE".

"Este deja declansata procedura pentru Ungaria si o vom declansa probabil maine sau poimaine, la solicitarea celor doua grupuri, pentru Romania, o rezolutie care sa sanctioneze incalcarile standardelor democratice in Ungaria si in Romania si sa analizeze care pot fi sanctiunile de la nivel european. Sper sa nu ajungem atat de departe cum prevede art. 7 din Conventie, sa fie vorba de taieri de fonduri, de suspendarea Romaniei din diverse foruri europene", a spus social-democratul.

El a facut o paralela intre situatia din Ungaria si cea din tara noastra.

"Din pacate, si Ungaria, si Romania s-au indepartat in aceasta ultima perioada de la normele europene privind democratia si amandoua vor face obiectul acestor dezbateri in cadrul PE, repet, la propunerea social-democrat, liberal si cu sustinerea celorlalte grupuri, cu exceptia celui popular (...) care prefera sa inchida ochii", a explicat el.

"Este important ca, de la nivel european, asa cum a venit pentru Ungaria, sa vina si pentru Romania niste semnale foarte clare ca si intr-o perioada de criza financiara, economica, sociala Romania, ca si Ungaria, trebuie sa respecte normele democratice", a conchis Ponta.

Cerintele USL catre Parlamentul Europei

Documentul prezinta "principalele elemente" care, in opinia opozitiei, au dus la situatia actuala si anume amanarea alegerilor locale si comasarea lor cu cele parlamentare, "privatizarea sistemului de sanatate", adoptarea a 14 legi in ultimii doi ani prin angajarea raspunderii, modificarea fara consultari si dezbateri parlamentare a sistemului de justitie, "fraude nesanctionate la alegerile partiale" din 2011, "frauda in plenul Parlamentului", "reorganizarea tarii, fara referendumurile cerute de lege", precum si "incalcarea Constitutiei de catre presedinte", prin initierea procesului de revizuire prin modificarea proiectul propus de Guvern.

"In ultimii doi ani, Romania a fost victima unui proces de distrugere treptata, dar sistematica a mecanismelor democratice, procesul fiind foarte asemanator cu derapajele inregistrate in Ungaria. Ati aflat, cu siguranta, cat de mult au escaladat protestele in Romania in ultimele zile. Zeci de mii de oameni ies in strada, in majoritatea oraselor importante din Romania, pentru a protesta impotriva actualei puteri, impotriva presedintelui Traian Basescu si impotriva actualei directii a Romaniei. Totul a pornit de la intentia gresita a actualei puteri de a adopta, prin angajarea raspunderii, un proiect de reformare a legii sanatatii, in ciuda opozitiei societatii civile, a partidelor politice din opozitie si a specialistilor recunoscuti in domeniu", se arata in document.

USL a tinut sa precizeze ce televiziunea publica a refuat sa transmita de la locul protestelor, fiind "o unealta a Puterii".

"Toate aceste lucruri au generat frustrari majore in societatea romaneasca. Remarcam, cu regret, faptul ca televiziunea publica (TVR) a ales sa nu transmita informatii publice in aceste zile despre protestele de strada, chiar in contextul in care mai multe televiziuni occidentale transmiteau, in direct, imagini si informatii din Bucuresti. Acest fapt reflecta o politizare fara precedent a televiziunii publice, care a devenit un instrument de propaganda in interesul puterii", se sustine in informarea transmisa PE.

In plus, gruparea politica vrea ca PE sa sanctioneze Guvernul, care, in viziunea partidului, a incalcat multe principii europene, la fel ca Ungaria.

"Vom continua sa informam partenerii nostri occidentali cu privire la incalcarile flagrante ale drepturilor democratice in Romania. Ca si in cazul Ungariei, consideram ca si autoritatile de la Bucuresti au nevoie de un semnal ferm din partea autoritatilor europene, pentru revenirea atitudinii si actiunilor acestora din urma in cadrul democratic obligatoriu pentru statutul Romaniei de stat membru al Uniunii Europene", se arata in documentul redactat de USL.

"USL sustine ca, in actualul context, singura solutie de revenire la un climat democratic normal in Romania o reprezinta alegerile anticipate, care pot da sansa formarii unui Parlament legitim si a unui nou guvern", se arata in documentul redactat de USL", este concluzia prezentata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Victor Ponta PSD, #Victor Ponta sanctiuni Guvern, #Victor Ponta Parlamentul European , #presedinte PSD