Ziare.com

Ponta: Votam legea Guvernului privind controlul extins al averilor, sa stea linistiti

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 18:26

   

Ponta: Votam legea Guvernului privind controlul extins al averilor, sa stea linistiti
Liderul PSD Victor Ponta a declarat miercuri ca social-democratii vor vota legea initiata de Guvern privind confiscarea extinsa a averilor, adaugand ca PSD nu se opune nici ca legea sa fie aplicata celor corupti, al caror numar ar fi crescut insa sub guvernarea PDL.

"Am inteles ca legea PSD privind confiscarea averilor, care este copiata cuvant cu cuvant dupa decizia 212 a Consiliului European, nu le place la cei de la PDL. Nicio problema, am vazut pe siteul ministerului Justitiei ca au pus si ei o lege, o votam pe a lor. Sa stea linistiti, nu e absolut nicio problema", a spus Ponta.

"Legea e foarte buna, e si ceea ce am spus si noi, nu prea e nicio diferenta, am vazut ca au o problema cu coruptia, ok, sunt absolut de acord ca averile coruptilor chiar trebuie confiscate. (...) N-am inteles de ce nu au facut legea, a doua zi dupa ce am depus noi au facut si ei o lege, mai buna decat a noastra. Noi o votam, dar realitatea si adevarul asta este: in tara unde avem DNA pe care nu-l are nimeni, in tara in care avem ANI pe care nu-l are nimeni, in tara in care-l avem pe Basescu anticoruptul pe care nu-l are nimeni, in tara in care o avem pe Macovei, marea luptatoare anticoruptie, atat am luptat cu coruptia din 2005 incoace incat avem mai multa decat atunci. Noi, legea asta a Guvernului o votam, dar atentie pentru pedelisti o s-o si aplicam", a avertizat Ponta.

El a explicat ca in proiectul PSD nu au fost introduse prevederi privind confiscarea averilor coruptilor si politicienilor corupti pentru ca pentru demnitari exista deja institutii si mecanisme care prevad aceasta sanctiune. "Vreau sa mai explic inca o data pentru oameni, ca am vazut din nou pe pedelistii anticorupti discutand de politicieni. Noi, politicienii, avem deja declaratiile de avere, orice bun pe care il detii ca politician, nici n-ai nevoie sa intri pe acea directiva, iti poate fi confiscat oricum de ANI, ca de aia avem ANI. Avem ANI, avem DNA, il avem pe Basescu si pe Macovei si e mult mai multa coruptie decat in 2004. Dar pe lege e perfect, noi votam legea pentru ca de fapt prin ceea ce face Guvernul si ministerul Justitiei de fapt ne da dreptate: nu-i nevoie de modificarea Constitutiei. Noi ne-am atins obiectivul si le votam legea", a conchis liderul social-democrat.

Ministerul Justitiei (MJ) a pus in dezbatere publica un proiect de lege de modificare si completare a Codului penal, prin care ar urma sa fie introdus in legislatie instrumentul confiscarii extinse a averii. Legea va fi discutata in sedinta de Guvern de miercuri. Documentul subliniaza faptul ca introducerea confiscarii extinse nu este incompatibila cu prezumtia caracterului licit al averii, cuprinsa in Constitutia Romaniei. "Aceasta prezumtie este una relativa, asa incat ea va fi rasturnata, de la caz la caz, prin administrarea probelor care vor crea convingerea instantei ca bunurile detinute de persoana condamnata sunt obtinute din savarsirea de infractiuni", se arata in expunerea de motive, potrivit careia "conditiile prevazute prin prezentul proiect, si care trebuie dovedite in prealabil, sunt suficiente pentru a rasturna prezumtia fara a se incalca totusi principiul constitutional amintit".

In cazul in care proiectul de lege va fi adoptat, procurorul ar fi obligat sa probeze doar faptul ca o persoana anume, intr-un interval de timp, a fost implicata in savarsirea anumitor infractiuni, spre exemplu fapte de crima organizata, iar din acel moment, judecatorul poate prezuma ca bunurile dobandite sunt rezultatul unor activitati infractionale desfasurate de persoana condamnata in cursul unei perioade anterioare condamnarii care este considerata rezonabila de catre instanta.

"In aceasta ipoteza ar reveni persoanei condamnate sarcina probei privind caracterul licit al averii dobandite. Daca judecatorul ajunge la concluzia ca valoarea bunurilor detinute este disproportionata in raport cu veniturile legale poate dispune confiscarea acestora de la persoana condamnata", se subliniaza in documentul pus in dezbatere publica pe site-ul MJ.

Premierul Boc si eurodeputatul Monica Macovei au criticat proiectul depus de PSD pe aceasta tema, deoarece ar lasa deschisa posibilitatea ca persoanele care si-au obtinut averea in urma actelor de coruptie sa o pastreze intacta.

Sursa: rNews

Articol citit de 950 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Ponta.

"Legea PSD", care este "copiata cuvant cu cuvant" dupa Decizia 212 a Consiliului European, asa cum chiar dumneavoastra sustineti, nu este Legea PSD ci este a Consiliului European, nu? Iar dumneavoastra, PSD adica, ati copiat-o si o prezentati ca fiind a PSD. Domnule Ponta ceea ce ati facut dumneavoastra este in fapt un furt ordinar. Si ma intreb eu, cum luptati impotriva hotiei, dumneavoastra, PSD, care furati legea de la Consiliul european si o prezentati la Bucuresti ca fiind creatia dumneavoastra?

 

copy and paste

nu exista proprietate intelectuala pt. legi. Parlamentarii anglo-saxoni nu au nici o problem acand introduc o lege data de o alata tara care este benefica. Legea nu e a PSD este o lege anticoruptie a UE - cine vrea sa o adopte o adopta si PDL-ul putea sa faca acelasi lucru. Nimeni nu o sa te acuze pe tine daca iti faci o masina cu roti rotunde si nu patrate. Sper ca ai auzit de expresia "Hai sa nu mai inventam roata"

Intr-un fel ai dreptate.

Dar bravii nostri lideri PSD au sustinut sus si tare ca Proiectul Legii respective este al PSD, nu o copie a unei Rezolutii a Consililului European. Nu ar fi fost mai corect daca domnul Ponta de exemplu, spunea "Dragilor, avem Rezolutia 212 a Consilululi European privind confiscarea extinsa a averilor, haideti sa o aplicam si in Romania"? Desigur, putea face acest lucru dar atunci romanii intelegeau inca o data ca PSD nu are solutii. Asa, domnul Ponta cu ai lui au incercat sa ne pacaleasca ca respectivul proiect ar fi generat de inteligenta PSD pentru a demonstra de fapt ceva ce nu exista. Inteligenta la PSD.

Legea aia a CE nici macar nu e completa

....


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor