PSD va cere la Cotroceni crearea unui nou sistem politic

Luni, 15 Martie 2010, ora 14:37
1935 citiri
PSD va cere la Cotroceni crearea unui nou sistem politic

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat luni ca social democratii ii vor transmite presedintelui Traian Basescu, in cadrul consultarilor de Cotroceni, ca isi doresc o revizuire a Constitutiei serioasa, ampla prin care sa se creeze un nou sistem politic si o reforma a statului care sa fie aplicabila pentru urmatorii 10 - 15 ani.

"Vom solicita constituirea unei comisii parlamentare si a unui forum constitutional pe tema revizuirii Constitutiei si ne dorim sa participam activ la aceasta actiune. Insa in cadrul intalnirii de la Cotroceni PSD are cateva puncte care sunt nenegociabile", a precizat liderul social democrat la sfarsitul sedintei Biroului Permanent.

Victor Ponta a anunta ca PSD doreste ca structura Parlamentului sa fie in forma in care membrii Camerei Deputatilor sa fie alesi prin vot uninominal, iar aceasta sa fie sprijinita de o camera superioara reprezentata din membrii comunitatilor locale, adica consilieri judeteni si primari.

"Camera superioara va avea ca principala sarcina legiferarea descentralizarii, atributiile si gestionarea resursele financiare. De asemenea vrem ca parlamentarii sa primeasca acelasi statut ca alesii locali si in momentul in care isi tradeaza electoratul si partidul sa isi piarda mandatul", a spus liderul PSD.

Victor Ponta a precizat ca PSD isi doreste ca Ministerul Public sa fie scos din subordinea Ministrului Justitiei.

"Suntem de acord cu reducerea numarului de parlamentari si a reducerii cheltuielilor privind functionarea Parlamentului. Vrem un nou cod electoral. Sa ramana votul uninominal, dar in acelasi timp sa gasim solutiile prin care cumpararea de voturi sa fie pe cat posibil restransa", a declarat acesta.

Victor Ponta a mai spus ca PSD crede ca presedintele trebuie sa fie ales de cetateni, dar sa aiba atributii foarte clare sa nu poata interveni brutal in activitatea Guvernului si Parlamentului.

"Sprijinim orice masura anticriza luata de Guvernul actual daca este vorba de legi despre limitarea somajului si oprirea disponibilizarilor. Ne vom opune legii pensiilor si vrem ca punctul de pensie sa fie raportat la salariul mediu pe economie. Ii vor solicita lui Traian Basescu sa nu promulge modificarile facute in mod abuziv in legea privind statutul functionarului public", a conchis Ponta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Victor Ponta revizuire Constitutie, #PSD sustine reducere parlamentari , #presedinte PSD