Si pe criminali cine-i mai apara, domnule Ponta? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:02
3433 citiri
Si pe criminali cine-i mai apara, domnule Ponta? (Opinii)
Foto: Arhiva

Intr-un fel il inteleg pe Victor Ponta. Vrea sa cosmetizeze atat cat poate imaginea unui partid inca patat. Vrea sa dea uitarii, pe cat posibil, complicitati mult mai vechi dintre unii membri ai partidului si diverse grupari infractionale. Din punctul asta de vedere inteleg de ce s-a lepadat de Emil Vuca, avocatul lui Gypsy Gypsanu, principalul suspect in cazul uciderii baschetbalistului Hardy Chauncey.

Domnul Victor Ponta joaca tare si in forta la mize mici, dar merge pe burta si spune pas adevaratelor pariuri. Acum ii este usor sa-l someze pe avocatul presupusului criminal George Ionut Tanasoaia, alias Gypsy Gypsanu. Presedintele PSD se da pe valul emotiei publice generale, care il acuza fara drept de aparare pe amicul Butoanelor! Nu la fel de usor i-a fost insa liderului USL sa puna piciorul in pragul propriului partid la mizele cu adevarat mari. Acolo unde e vorba de respectarea principiilor, iar gestul sau nu ar fi fost acompaniat si sustinut de opinia publica.

Mi-l aduc aminte iarasi pe Victor Ponta cand o punea la punct pe nu stiu ce membra a PSD de prin tara, care indraznize sa pozeze pentru o revista de adulti. Mai puritan decat Papa si mai ortodox decat Patriarhul, la cald, Victor Ponta o excomunica pe tanara social democrata. Si o facea categoric precum a facut-o acum cu avocatul diavolului. Cand a vazut ca opinia majoritatii ii este insa defavorabila, inteleptul lider s-a sucit. A spus ca, pana la urma, fiecare e liber sa faca ce vrea. Dar si aici Victor Ponta a ales sa isi arate muschii intr-un joc fara miza. Din pacate, farmecul domniei sale este sa se friga taman in jocuri adolescentine.

In cazul avocatului lui Gypsy Gypsanu, Ponta este convins ca nu are decat de castigat prin atitudinea sa intransigenta. Ce poate fi mai onorabil decat sa te declari dusmanul oricarei asocieri cu lumea interlopa, nu? Ei bine, ar fi cateva chestii. Principiile, de exemplu, si onestitatea care trece dincolo de fariseismul unor declaratii pompoase si fara nicio incarcatura reala. Ce ar trebui sa intelegem din declaratia liderului PSD? Ca de astazi inainte niciun avocat membru PSD nu va mai reprezenta niciun SUSPECT de vreo fapta reprobabila in instanta?

Inteleg poate si repulsul procurorului Victor Ponta in fata unui avocat care incearca sa isi apere un client impotriva caruia s-a suit intreaga societate civila si toata presa, din tara si strainatate. Inteleg, insa nu il cred si nu ma impresioneaza. Pentru ca imi aduc aminte de zidul format din personalitatile marcante ale PSD in jurul mult prea cinstitului Constantin Nicolescu, presedintele CJ Arges, invinuit si el de procurori ca si-ar fi tras si el doar vreo 900.000 de euro din lucrarile efectuate cu fonduri PHARE.

Poate asa si-or fi spus atunci si unii cetateni - ori raman avocatii hotilor si mafiotilor, ori parasesc orice sansa de a mai reveni la putere. Comparatia dintre cele doua cazuri nu cred ca e absolut deloc deplasata, in ciuda oricaror posibile emotii partinice ori nationaliste. In fond, ce dovada avem noi ca Gypsy Gypsanu este un criminal? De unde stie Victor Ponta ca, in ciuda poreclei, George Ionut Tanasoaia este sau va fi gasit vinovat in instanta?

Si, mutatis mutandis, judecand cu mintea lui Ponta, de ce nu am fi noi convinsi ca presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, membru de vaza al PSD, nu este mai vinovat decat criminalul lui Hardy? Ce dovada am eu, are Victor Ponta sau presa, in general, ca prietenul Butoanelor chiar l-a omorat pe baschetbalistul american? Probabil la fel de putine ca si acel jurnalist de la Daily Mail care scria ca "Un baschetbalist american moare dupa ce a fost batut cu salbaticie intr-un bar din Romania".

De la acest titlu, pe baza aceleiasi libertati de a arunca sentinte si etichete de "criminal" precum Victor Ponta, sa nu ne mire daca maine vom citi in presa straina despre "romanii vampiri care sug sangele sportivilor straini, ii trag in teapa, iar apoi le vand organele la spitale din Afganistan". Dar, daca tot e sa ne prezentam reformatori, nu mai bine incepem sa facem curat aruncand mizeriile cele mai mari si mai puturoase din casa si abia apoi sa stergem praful? E si mai simplu, si mai sanatos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Victor Ponta presedinte PSD, #Gypsy Gypssanu criminal baschetbalist, #Hardy Chauncey ucis giurgiu, #avocat criminal baschetbalist , #presedinte PSD