Un test pentru rebranduirea lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 14:35
8350 citiri
Un test pentru rebranduirea lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Cotidianul

Ignorat aproape cu desavarsire, raportul pe Justitie din cadrul MCV, dat publicitatii saptamana aceasta la Bruxelles, este mai incurajator decat cele precedente. Pentru ca pentru prima data nu este laudata doar performanta institutiilor fanion ale anticoruptiei, DNA si ANI. Pentru prima data primeste aprecieri pozitive, destul de retinute, dar indubitabile si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a accelerat derularea proceselor privind cazurile de coruptie la nivel inalt. (...)In cursul anului 2011, au fost solutionate 15 actiuni in prima instanta la nivelul Camerei penale a Inaltei Curti de Casatie si

Justitie, comparativ cu doar doua astfel de cazuri in anul 2010. Inalta Curte a

pronuntat decizii definitive in noua procese de coruptie la nivel inalt", scrie in raportul CE.

Desigur ca printre cele noua condamnari mentionate in document la capitolul progrese se numara si cea a lui Adrian Nastase si acest aspect ar trebui sa dea foarte mult de gandit PSD, care contesta vehement motivul de multumire al Comisiei Europene. In timp ce la Bruxelles, condamnarea lui Adrian Nastase este salutata, implicit, ca progres al luptei anticoruptie si ca bila alba in contul celei mai inalte instante a tarii, liderii PSD califica aceeasi condamnare drept una politica.

Sigur, domniile lor au tot dreptul sa creada orice. Dar pana una alta, exista o sentinta de condamnare a lui Adrian Nastase, e drept nu definitiva, dar care in orice alt partid din orice alta tara ar fi mai mult decat suficienta pentru o reactie rapida. Va aduceti probabil aminte in cat timp au fost evacuati din partidele lor ceilalti doi europarlamentari din "lotul Severin". Va aduceti aminte ce presiuni teribile au facut socialistii europeni asupra lui Victor Ponta pentru a se descotorosi de Adrian Severin. Si inca nu era vorba decat despre o acuzatie, punct de plecare al unui eventual proces, nu de o condamnare pronuntata in urma unui intreg proces penal.

Ei bine, iata ca Adrian Nastase nu numai ca nu a fost dat afara/nu a demisionat din PSD, ci este in continuare unul dintre cei mai importanti lideri ai acestui partid, presedintele Consiliului National, functie din care vorbeste despre scorurile razboiului sau cu Traian Basescu. Ma intreb cum se vad si se aud toate acestea la Bruxelles, venite din partea unui partid care spera sa ajunga la guvernare la sfarsitul acestui an, ba chiar pretinde alegeri anticipate.

Anticipate ca sa ce? Ca sa-l scape in timp util pe Adrian Nastase de condamnarea definitiva si sa-l planteze din nou intr-o functie cheie? Ca sa instaleze un guvern condus daca nu direct, atunci cel putin din umbra de un om condamnat pentru coruptie? Cu siguranta ca perspectiva aceasta teribila da fiori si in Romnaia. Cu siguranta ca un anumit electorat, nu cel traditional PSD desigur, dar de care USL are nevoie pentru a atinge 51%, s-ar putea cutremura vazand zidul facut de partid in jurul condamnatului penal pentru coruptie.

Dar cel mai rau este perceputa cu siguranta aceasta atitudine la Bruxelles. Prin ea se vede clar ca nimic nu s-a schimbat in mentalitatea PSD in privinta anticoruptiei si a justitiei de la steguletul rosu incoace si ce ar urma odata ce acest partid ar reveni la guvernare. Sigur ca si actuala putere este corupta, dar macar traieste cu spaima DNA, iar cazul Apostu este cea mai buna dovada. Ei bine, cu PSD revenit la butoane este clar ca puterea va redobandi imunitatea totala in chestiuni de coruptie. Cred ca spaima mai mare in privinta Romaniei nu poate exista la Bruxelles si nici in tarile care mai trebuie sa-si dea acordul in chestiunea Schengen.

Asa ca daca tot si-a schimbat discursul si a imbracat o haina europeana, Victor Ponta ar trebui sa aiba mare grija ca de sub ea sa nu se vada basca lui Ion Iliescu si catusa lui Adrian Nastase.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Victor Ponta PSD, #raport justitie Romania, #Nastase raport justitie Romania , #presedinte PSD