Ponta, in Parlament - sfaturi, laude si atentionari pentru Ungureanu, critica presei

Joi, 09 Februarie 2012, ora 13:06
5027 citiri
Ponta, in Parlament - sfaturi, laude si atentionari pentru Ungureanu, critica presei
Foto: B1 TV

Victor Ponta, presedintele PSD, a declarat, joi, in Parlament, ca spera ca noul premier sa nu fie "un nou Emil Boc", salutand totodata "ideile nobile" ale prim-ministrului desemnat, Mihai Razvan Ungureanu.

El a precizat inca o data ca USL nu va acorda un vot Guvernului. "USL a decis sa nu voteze acest guvern si din cauza unor retineri pe care le avem fata de membrii Guvernului", a precizat Ponta.

Pe de alta parte, in premiera, liderul PSD a criticat atacurile din mass-media, care "au mers uneori prea departe" la adresa Guvernului Ungureanu.

El a dezaprobat acuzatiile cum ca ministrii desemnati ar fi "clone, consilieri, second-hand".

In alta ordine de idei, Ponta i-a cerut premierului Ungureanu sa-si faca datoria ca "un prim-ministru al Guvernului, nu un ajutor al presedintelui".

Totodata, presedintele PSD si-a exprimat satisfactia fata de schimbarea Guvernului vechi, dar si fata de demisia lui Emil Boc.

"Vreau sa exprim satisfactia noastra fata de schimbarea Guvernului vechi. Demisia premierului Boc si a fostului Guvern, in ansamblul sau, este un lucru bun pentru Romania, a fost solicitat de Opozitie, de societatea civila, de oamenii din strada. Este primul pas normal spre o revenire la datoria politicului. Il felicit pe Ungureanu si vreau sa-l rog sa nu continue politica Guvernului Boc", a exprimat Victor Ponta.

Macroeconomia Romaniei este foarte bine, viata este micro

Liderul social-democrat a mentionat ca spera ca "schimbarea sa nu fie doar de fatada, ci sa fie profunda". El a cerut "o guvernare pentru oameni", amintind ca una dintre criticile aduse fostului guvern se referea la faptul ca Boc "vorbea despre cifre, PIB, deficit, o multime de termeni care nu inseamna nimic pentru romanul obisnuit".

"Sa incercati sa intelegeti ca Guvernul nu este pentru cifre. Nu este nici pentru institutii internationale, este pentru cei care sunt guvernati", a transmis Ponta prim-ministrului desemnat. El a amintit, in acelasi timp, o fraza intalnita in intalnirea avuta cu delegatia FMI: "Macroeconomia este foarte bine, viata este micro".

El a subliniat ca USL a cerut demisia Guvernului si a presedintelui Basescu, care reprezinta "solutia pentru criza economica din Romania". El a cerut si o revenire treptata la normalitate, comunicandu-i lui Mihai Razvan Ungureanu ca ii doreste sa aiba o guvernare buna, "mai buna decat guvernarea anterioara".

"Oamenii din aceasta tara nu doresc doar o schimbare de forma. E bine ca se schimba ministrii si ca sunt mai tineri si fete noi, este o critica adusa fostilor ministri. Oamenii doresc o schimbare de fond", a afirmat Victor Ponta.

Despre Udrea si Igas

Presedintele PSD a mentionat ca apreciaza ca nu au fost acceptati fostii minstri "care reprezentau, pentru societatea romaneasca, nume si persoane cu totul si cu totul inderizabile. Ma bucur ca nu o aveti pe Elena Udrea, pe Traian Igas si faptul ca acestia au fost inlocuiti reflecta si dovedeste ca toate criticile aduse de noi erau intemeiate".

El si-a exprimat convingerea ca fostii ministri vor intelege de ce au fost atat de detestati si de ce oamenii le-au cerut sa plece. In schimb, si-a manifestat regretul ca nu au fost remaniati si ministrii UDMR si UNPR. Ponta a precizat ca nu era vorba despre persoanele din Guvern, ci de semnalul care "a fost foarte clar: exista o limita, exista restrictii peste care nu puteti trece".

In acelasi timp, Ponta crede ca un guvern de tehnocrati ar fi fost o solutie mult mai buna si pentru noul premier si ar fi insemnat o deblocare a conflictelor din ultima perioada.

"Schimbarea Guvernului Boc nu reprezinta solutia la problemele oamenilor. Singura schimbare cu adevarat esentiala va fi cea in modul de guvernare si in modul de rezolvare a problemelor cetatenilor. Incercati sa fiti conectat la realitatile acestei tari", a mai pus Ponta, care a recomandat schimbari fundamentale in anumite cazuri. El a mentionat ca Romania nu este la marginea prapastiei, dar nu este nici intr-un port sigur, fiind unul dintre cele mai vulnerabile state la ce o sa se intample anul acesta in Europa.

Liderul social-democrat l-a intrebat pe Ungureanu referitor la criteriile de integritate, moralitate, modestie sau competenta pe care le indeplinesc ministrii Guvernului sau, adaugand ca spera ca acestia sa fie calificati si ca nu se vor califica "la locul de munca".

El a criticat traseismul politic si a amintit ca trei ministri propusi astazi au fost in Opozitie, in 2008, si "au spus ca trebuie sa scapam de Traian Basescu si au cerut votul pentru a scapa de Basescu si de guvernarea PDL".

Victor Ponta a cerut, inca o data, o deschidere la dialog prim-ministrului Ungureanu. "Obligatia este de a privi spre viitor. Presedintele Basescu este un om al trecutului, care isi va incheia mandatul. Trebuie sa privim spre viitor, sa avem un prim-minsitru, nu un presedinte prim-ministru", este de parere presedintele PSD.

Ponta a adaugat ca i-a explicat lui Mihai Razvan Ungureanu motivul protestului Opozitiei si, in cazul in care activitatea Parlamentului revine la normal, parlamentarii Opozitiei se vor intoarce.

El i-a mai urat noului premier sa-l vada participand la Consiliul European, alaturi de ceilalti lideri de guvern din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Victor Ponta, #Ponta presedinte PSD, #Mihai Razan Ungureanu, #Ponta Guvern Ungureanu , #presedinte PSD