Victor Ponta, noul presedinte al PSD (Video)

Duminica, 21 Februarie 2010, ora 02:40
15255 citiri
Victor Ponta, noul presedinte al PSD (Video)

Victor Ponta a castigat alegerile pentru sefia PSD. El a obtinut mai multe voturi decat contracandidatul sau, Mircea Geoana.

Potrivit rezultatelor oficiale, Victor Ponta a obtinut 856 de voturi, in timp ce Mircea Geoana a avut 781 de voturi. 16 voturi au fost anulate.

Lupta dintre cei doi a fost una stransa. Pe parcursul numararii partiale, diferenta dintre Ponta si Geoana a fost de doar cateva zeci de voturi. In unele momente, ei s-au aflat chiar la egalitate.

Ponta: N-ati crezut ca voi putea castiga!

Proaspat ales in functia de presedinte al PSD, Victor Ponta le-a transmis tuturor social-democratilor ca va face tot ce a promis in campanie, ca va reusi sa faca din partid din nou o mare forta politica si ca adversarii politici, in special cei de la PD-L, nu vor avea un somn linistit in perioada urmatoare.

Victor Ponta: Cei de la PD-L nu vor putea sa doarma foarte bine in perioada urmatoare

"Imi spunea cineva care m-a sunat sa ma felicite ca partidul nostru intotdeauna stie sa gaseasca calea mai buna pentru viitor. Vreau sa cred ca aceasta cale este alegerea mea! (...) Partidul nostru are din nou o sansa uriasa, are sansa de a arata ca poate sa faca schimbari, ca poate sa accepte un presedinte 'enervant de tanar', cum ar spune unii, ca are puterea de a constitui alternativa pentru ceea ce inseamna puterea PD-L, dar si a PNL.

Sunt convins ca si celelalte partide au urmarit Congresul nostru si stiu ca au din nou un adversar. Partidul nostru, ca si pasarea Pheonix, tocmai cand toata lumea crede ca s-a transformat in cenusa, poate sa fie din nou o forta politica. Sunt convins ca si cei de la PD-L nu vor putea sa doarma nici ei foarte bine in perioada urmatoare", a spus Ponta, in primul sau discurs de presedinte al partidului.

Cine mai face parte din noua echipa de conducere a PSD

Liviu Dragnea a fost reales in functia de secretar general al Partidului Social Democrat, obtinand 866 de voturi. Acesta a avut cu aproape 300 de voturi decat urmatorul clasat, Constantin Nicolescu. "Le multumesc celor care m-au votat. Sper ca Victor Ponta sa inteleaga ca acest partid trebuie condus de o echipa pentru un obiectiv major, de a scoate Romania din criza.

Marian Vanghelie, Ecaterina Adronescu, Dan Nica, Constantin Nita, Titus Corletean, Ion Toma, Valeriu Zgonea, Rodica Nassar, Gheorghe Nichita, Ioan Pieoteasa, Robest Negoita, Marian Oprisan, Ion Calea, Ioan Chelaru si Adrian Severin au fost alesi drept vicepresedintii Partidului Social Democrat (PSD).

Lista noilor vicepresedinti ai PSD: Vanghelie ramene, Diaconescu pierde functia

Geoana: Aveti pe mana cui sa lasati partidul

Mircea Geoana a multumit intregii echipe social democrate si i-a urat noului presedinte PSD, Victor Ponta, mult succes.

"Ii urez lui Victor Ponta tot succesul. Victor, daca iti merge tie bine o sa mearga si partidului si Romaniei. O sa fac ceva ce fostii presedinti nu au stiut sa faca atunci cand au predat mandatul.

Asadar, nu va spun sa aveti grija pe mana cui lasati partidul, ci va spun ca aveti pe mana cui sa lasati partidul pentru ca Victor Ponta este un om tanar, cu perspective", a declarat Mircea Geoana, dupa aflarea rezultatelor oficiale.

Fostul presedinte al PSD a mai spus ca acest esec a fost cauzat, intr-o oarecare masura, si de faptul ca a pierdut alegerile prezidentiale.

"Cred ca azi am platit si faptul ca am ratat la mustata alegerile prezidentiale. Dar sa nu va faceti griji pentru mine. O sa raman in continuare o figura importanta in Romania si voi fi mereu alaturi de voi", a continuat Mircea Geoana.

Social democratul a tinut sa precizeze ca va sta mereu alaturi de PSD si a afirmat ca unitatea partidului este mai presus decat orice orgoliu.

Iliescu: PSD intra pe mana unei echipe tinere

Ion Iliescu a declarat ca l-a felicitat pe Victor Ponta si a precizat ca este inutila o renumarare a voturilor.

"Renumararea este inutila, rezultatul este explicit. Nu este o misiune simpla pentru Ponta, dar sper ca va intelege misiunea grea care ii revine si sunt convins ca va gasi sprijinul necesar pentru ceea ce trebuie sa faca", a declarat Ion Iliescu.

El a mai spus ca acum partidul intra pe mana unei echipe noi.

"Nu e o munca usoara pe care trebuie sa o desfasoare Victor Ponta. Sper ca dupa aceasta schimbare, partidul sa mearga inainte", a mai afirmat Iliescu.

Totodata, el a tinut sa precizeze, din nou, ca nu va reveni asupra deciziei de a se retrage din functia de presedinte de onoare al PSD.

Vanghelie: Speram ca Victor sa se maturizeze politic

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat ca spera ca Victor Ponta sa se maturizeze politic si partidul sa mearga intr-o directie buna.

"Eu am spus mereu ca Victor Ponta este prea tanar pentru a detine functia de presedinte al PSD" a spus Marian Vanghelie.

Liderul PSD Bucuresti a mai spus ca nu regreta ca a luat decizia de a-l sprijini pe Mircea Geoana si a spus ca ar face inca o data acest lucru.

Marian Vanghelie: Raman in partid si voi colabora cu noua conducere

Nastase: Am fost foarte ingrijorat

Primul lider care a renuntat la candidatura in favoarea lui Ponta, Adrian Nastase, a spus ca a fost ingrijorat ca nu se va gasi un presedinte care sa repuna PSD-ul pe picioare.

"Eram foarte ingrijorat la ideea ca nu vom reusi sa gasim un prim raspuns la numeroasele intrebari pe care in momentul de fata in partid cu totii ni le punem. Acest raspuns este extrem de important. Va fi important si ceea ce se va intampla in Parlament la nivel local, pentru ca acest mesaj ii va intari pe cei care asteapta de la noi schimbarea", a spus Nastase, la Antena3.

Acesta a tinut sa incheie cu o parafrazare a colegului sau Marian Vanghelie: "Am dat din Churchill la inceputul zilei, acum dau din Marian Vanghelie: valoarea unui om tine de capacitatea lui de a se implica in proiecte".

Din noua au ramas doar patru candidati

Cei 1.621 de delegati au stat ore in sir la coada pentru a alege intre cei patru candidati ramasi in cursa pentru sefia partidului, dintre care doar doi creditati cu sanse reale, Mircea Geoana si Victor Ponta. De asemenea, au mai fost votati secretarul general, cei 15 vicepresedinti si membrii Consiliului National.

Congresul Extraordinar al PSD nu a fost lipsit de evenimente si de suspans. Lucrarile au inceput cu un scandal declansat de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, care a acuzat ca i-a fost respinsa candidatura la functia de vicepresedinte in mod nestatutar. In scandal a fost implicat si Ion Iliescu, dar singurul care a transat conflictul Pandele -Marian Vanghelie a fost secretarul general, Liviu Dragnea, care a cerut votul delegatilor iar acestia i-au dat dreptate lui Vanghelie.

Circ la Congresul PSD: Pandele si Vanghelie, cearta cu huiduieli (Video)

Ziua a continuat cu discursuri inflacarate, dar si cu retrageri surprinzatoare. Rand pe rand, Radu Mazare si Miron Mitrea au decis sa nu mai candideze si sa il sprijine pe Victor Ponta.

Radu Mazare se retrage si il sustine pe Victor Ponta (Video)

Mitrea: Ma retrag din cursa si il sustin pe Victor Ponta (Video)

Si Cristian Diaconescu a renuntat, cu doar cateva minute inainte de inceperea votului. El a anuntat insa, ca trece de partea lui Mircea Geoana.

Cristian Diaconescu se retrage si il sustine pe Mircea Geoana (Video)

Decizia acestuia, anuntata cu cateva clipe inainte de inceperea efectiva a votului, i-a lasat cu gura cascata pe delegati si a dat nastere la speculatii de presa.

O pata de culoare a fost adusa de prezenta la usa Romexpo a unui grup de vrajitoare care au descantat inceputul lucrarilor si au alungat spiritele rele in timpul votului, prezicand victoria lui Marian Vanghelie si a lui Mircea Geoana.

Votul la Congresul PSD a fost descantat de vrajitoare pana tarziu, in noapte

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Victor Ponta presedinte PSD, #congres PSD februarie 2010, #alegere presedinte PSD , #presedinte PSD