Victor Ponta, politicianul vasal (Opinii)

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 23:58
9898 citiri
Victor Ponta, politicianul vasal (Opinii)

Robert Turcescu a pus luni seara degetul pe cea mai mare si mai grava vulnerabilitate a lui Victor Ponta. I-a cerut sa se delimiteze transant de Ion Iliescu in chestiunea 13-15 iunie.

"Cum sta acest om, care a fost in piata Universitatii, alaturi de Ion Iliescu?", s-a intrebat retoric Robert Turcescu, referindu-se la Victor Ponta. Liderul PSD a invocat un atac, s-a infuriat, a dat-o pe Blejnar, a pufnit, dar a refuzat delimitarea.

Asta e, intr-adevar, marea problema a presedintelui PSD: in pofida tineretii sale, a inteligentei sale (nu politica, din pacate), in pofida sansei care l-a aruncat absolut neasteptat in fruntea unui partid imens, Victor Ponta este incapabil sa fie un politician independent si viguros, capabil sa-si urmeze convingerile.

Chestiunea 13-15 iunie a fost, intr-adevar, un turnesol pentru Victor Ponta, dupa cum a explicat ulterior Robert Turcescu. Dar nu numai pentru maturitatea politica a liderului PSD, ci si pentru situatia si statura sa politica precum si pentru caracterul sau. Dincolo de tumbele pe care le face, de retorica sa uneori chiar buna, Victor Ponta este un vasal al celor care, in frunte cu Ion Iliescu, l-au pus in fruntea partidului si al baronilor care-l tin acolo. Daca Ion Iliescu sau Liviu Dragnea stranuta, Victor Ponta face febra.

Presedintele teoretic al PSD nu are nici vointa si nici curajul sa iasa de sub suzeranitate si de aceea nu va reusi niciodata sa controleze cu adevarat PSD, de aceea n-ar fi in stare sa reformeze partidul nici daca ar vrea, de aceea este o prada atat de usoara pentru Traian Basescu. Pentru ca este un politican de mana a doua, pus intr-un rol principal pentru a carui interpretare depinde de indicatiile permanente ale maestrilor, indicatii care ii anuleaza practic orice urma de personalitate.

Degeaba s-a suparat Victor Ponta. Testul picat la emisiunea lui Robert Turcescu este unul pe care-l pica, de fapt, in fiecare zi. Il pica, pana la urma, in fata istoriei, care-l va consemna, daca-l va consemna, doar drept mana lunga a lui Ion Iliescu si a baronilor. E firesc ca expunerea brutala a acestui adevar sa-l enerveze, dar enervarea aceasta ar trebui sa-l trimite la cauzele problemei.

In mod normal, vasalitatea lui Victor Ponta n-ar fi o chestiune foarte interesanta. Dar cat timp el conduce principalul partid de Opozitie si se pregateste sa devina, nu-i asa, premierul Romaniei sub sceptrul lui Crin Antonescu, devine extrem de important ce inele pupa. Este esential cat de usor se dezice de propriile convingeri. Este esential ce model politic urmeaza.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...