Zece motive pentru care Victor Ponta nu va reusi sa reformeze PSD (Opinii)

Autor: Emilian Isaila
Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 12:05
10636 citiri
Zece motive pentru care Victor Ponta nu va reusi sa reformeze PSD (Opinii)

Actualul lider al social-democratilor nu si-a asumat infrangerea din alegerile prezidentiale, ba mai mult, incearca sa se erijeze in marele reformator al PSD si, totodata, al stangii romanesti. De ce nu are nicio sansa?

1. Un lider care pierde alegerile nu poate supravietui la Putere decat printr-o solidaritate venita din interiorul partidului, de jos in sus. Nu e cazul la PSD.

2. Victor Ponta este mostenitorul Partidului Comunist. Asa a ajuns liderul PSD, fiind promovat de Ion Iliescu si de Adrian Nastase. Ii va fi greu sa-i renege pe cei doi fara sa para ca o face doar pentru a supravietui politic.

3. Nu are nicio legatura substantiala cu PSD. Nu se poate impune in fata baronilor care considera ca au fost "vanduti" la DNA. Nu se poate impune in fata "intelectualilor" din partid pentru ca acestia nu-l respecta, vezi scandalul de plagiat. Chiar si la PSD conteaza plagiatul. Nu poate castiga alegeri de unul singur, fara moguli si fara televiziuni. Deci, nu are nicio valoare pentru membrii simpli de partid.

4. Pentru a reforma un partid e nevoie de o viziune care vine dintr-o doctrina, iar doctrina inseamna valori puse intr-un context rational. Victor Ponta nu crede in nimic. De-a lungul anilor, a trecut de la Che Guevara, la sustinator al masurilor de dreapta, doar pentru a fi popular. Actiunile sale politice nu au niciun pic de consistenta, par de parada. Daca tu nu crezi in nimic, cum ii poti face pe ceilalti sa te creada si sa te urmeze.

5. Ca sa schimbe PSD din temelii, ar trebui sa se bazeze pe ceva, pe cel putin o victorie in alegeri, dar un primar de sector e mai erou decat Ponta in interiorul PSD. Primul a castigat o batalie electorala unu la unu, pe cand actualul prim-ministru nu a castigat nimic de unul singur. Nu discutam aici de pozitia de deputat. A candidat mereu in fieful PSD din judetul Gorj unde nu a avut nevoie de niciun fel de eroism pentru a-si asigura prezenta in Parlament.

6. Victor Ponta nu poate fi credibil in ce priveste lupta impotriva coruptiei. A fost in prima linie in august 2012 cand, alaturi de Crin Antonescu si Dan Voiculescu, a atacat ordinea constitutionala doar pentru a stopa actiunile DNA.

7. E responsabil pentru "martea neagra", actiunea majoritatii parlamentare prin care s-a urmarit votarea Legii amnistiei si gratierii. Dupa o astfel de operatiune e greu sa devii o voce autoritara in ce priveste lupta cu coruptia.

8. Nu va putea sa impace valorile care guverneaza astazi societatea romaneasca: incurajarea muncii, promovarea educatiei, stoparea hotiei, respectul pentru lege cu valorile pe care le-a cultivat PSD de decenii: ajutoare sociale, venit minim garantat, pensii speciale, nepotism, birocratie si cat mai multi bugetari. Orice miscare inainte va avea ca efect pierderea actualului electorat.

9. Victor Ponta pare dependent de Sebastian Ghita, proprietarul RTV, iar dintr-o astfel de pozitie fragila nu poti schimba un partid mare si greoi.

10. Victor Ponta uraste sa-si asume riscuri. Dovada sta in faptul ca i-a eliminat pe cei care-l contesta: Geoana si Vanghelie. Evita confruntarile si problemele. Un reformator le cauta. Reformatorul e competitiv si isi respecta adversarii la fel de mult cat ii respecta si pe aliati.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...