Opinii: Amnezia temporara a lui Victor Ponta

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 09:09
5675 citiri
Opinii: Amnezia temporara a lui Victor Ponta
ziuaconstanta.ro

Victor Ponta a declarat ca "partidul pe care il conduce a renuntat la initierea suspendarii presedintelui Traian Basescu deoarece a obtinut ce si-a propus in cazul Legii pensiilor, adica nepromulgarea ei". Domnul presedinte social democrat se preface ca a uitat de jocurile din ziua votului pe legea pensiilor, sau, pur si simplu, sufera de amnezie temporara.

In acea zi, Opozitia a parasit in bloc dezbaterile care aveau loc in Parlament. Au plecat in semn de protest sau, poate, dintr-un spirit de solidaritate cu pensionarii. Nimeni nu poate sti. De viitorii pensionari nu prea le-a pasat, din moment ce ramanerea pe baricade putea intoarce rezultatul in favoarea taberei conduse de Ponta.

Alianta de guvernare nu a putut mobiliza mai mult de 87 de parlamentari care, ulterior, la numararea voturilor, s-au dovedit a fi exact cat era nevoie pentru cvorum. Nu stim daca Opozitia si-a adus in transee toti "ridicatorii de degete", dar, daca ne uitam la imaginile tv, observam ca grupul rebelilor era destul de mare. Chiar Roberta Anastase a spus unei tari intregi ca Opozitia putea sa darame legea la vot, daca statea calma pe scaune.

Este un moment dificil pentru actuala coalitie de guvernamant, iar Ponta si ai lui vor sa profite la maxim de aceste clipe atat de nascatoare de sperante. Prima coalitie, care s-a aflat la guvernarea tarii dupa alegerile legislative din tomna lui 2008, a fost formata de tandemul PSD-PD-L, un cuplu cu o majoritate covarsitoare in Parlament. Practic, acest duet nu avea pe cine sa provoace in Legislativ, opozitia liberalo-maghiara fiind mai mult decat anemica.

9 luni a avut la dispozitie aceasta cumetrie sa demonstreze Romaniei ca poate reda sperantele romanilor alarmati de semnalele tot mai evidente ale crizei mondiale. Din pacate, nici unul dintre partide nu a putut vedea mai departe de alegerile prezidentiale din toamna lui 2009. Victor Ponta isi facea planurile pentru viitorul post de purtator de cuvant al campanie lui Geoana, iar Emil Boc cauta sa acopere golurile din buget, in speranta unui nou mandat pentru al sau sef.

Ponta uita, insa, ca a avut la dispozitie noua luni, impreuna cu partidul sau, pentru a incerca anumite masuri clare si eficiente de contaracarare a momentelor grele ce aveau sa vina. Guvernul, insa, dadea semne ca ar fi condus din birourile a doua sedii de partid. Fiecare formatiune vorbea pe limba ei, iar populatia ramanea cu speranta zilei de maine si cu promisiunile lui Basescu legate de momentul cand ne va bate criza la usa.

Aceste masuri de guvernare, fluturate astazi de Ponta la brat cu Nastase, n-au prea fost subiect major de interes in perioada de coabitare cu portocalii. Prioritara pentru PSD era clipa in care vor prinde culoarul favorabil sa fuga de la Palatul Victoria. Momentul penibil "autobuzele lui Nica" le-a permissa se duca acasa si sa pregateasca viitoarele alegeri prezidentiale.

Geoana tragea cu tunul in Videanu si Berceanu, indemnandu-si oamenii cu "dati in ei!". Mai pe romaneste, "focu' la ei!". Ce guvernare, ce grija pentru oameni..."Astia fac bani si cand viseza", sriga Geoana intr-un moment de intimitate cu partidul. Deci, cum sa facem sa-i decredibilizam in ochii electoratului, ca doar avem si noi nevoie de voturi.

Ponta are minte scurta si gura sloboda. La un moment dat, declara ca l-ar fi batut pe Boc dar l-a oprit un coleg de partid. Nu l-a batut pe Boc, dar i-a pus superglue lui Geoana la gura. In genul Elenei Udrea, care cerea demisia guvernului Boc desi facea parte din el, la fel si Ponta l-a acuzat vehement pe Geoana de esecul din campana prezidentiala. Dar varful de lance al campaniei, sfatuitorul purtator de cuvant al lui Geoana, cine era la vremea aceea? Nu era Ponta seful de campanie, cel care se perinda pe la tv si ne spunea povesti mieroase despre "viata cu Geoana?"

Victor Ponta nu se dovedeste a fi decat un banal speculator al momentului politico-economic prin care trece tara si implicit coalitia de la putere. Pentru un om politic este ceva normal sa incerce o mutare decisiva si castigatoare. Dar ce te faci cand, in intentia de vot, esti de-abia pe locul trei chiar si in urma defunctului "Mihaela, dragostea mea"? Evident, te expui cat mai mult in prime-time, incercand sa te lipesti de retina alegatorului. Insa, alegatorul s-ar putea sa nu aiba amnezia domnului Ponta, mai ales cand il vede si pe Adrian Nastase langa tanarul Che Guevara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta guvernare PSD, #Geoana Ponta Nastase, #Ponta Basescu suspendare , #PSD