"Black Sea Regional Cooperation Projects 2020" - Ce-o fi asta?

Duminica, 24 Ianuarie 2016, ora 22:39
6438 citiri
"Black Sea Regional Cooperation Projects 2020" - Ce-o fi asta?

Asta este, in opinia mea, forma deghizata sub care domnul V.V. Ponta incearca sa intre pe cale privata in politica, dupa ce ne avertizase de mai multe ori ca s-ar retrage.

In mod oarecum asemanator se pregatea domnul Basescu sa-si incheie cel de al doilea mandat, explicand ca nici pe dansul nu-l mai pasioneaza politica. Il intereseaza numai familia, nepotii si agricultura - un hobby mai recent, caruia si-a propus sa-i dedice viata linistita de pensionar.

Se stie insa bine ca, numai atunci cand ti se ofera ceva, ai dreptul sa faci nazuri, dar cand ti se dau papucii la usa, iti raman putine optiuni. Fiecare isi cauta singur solutia, atat cat il taie capul.

Pe domnul Basescu l-a taiat capul sa reintre in joc tot pe cale privata, facandu-si o fundatie apolitica, rebotezata in partid politic. I-a zis "Miscarea Populara", ca sa fie pe intelesul tuturor.

Acum domnul Basescu e din nou presedinte de partid, cum a fost in vremuri de demult. Este de acelasi rang cu omologii sai, ceilalti presedinti de partide, si chiar poate sa se bata pe burta cu ei, ca de la egal la egal.

Nu-i alta diferenta, decat ca Traian Basescu e trecut prin ciur si prin daimon, e uns cu toate alifiile si, daca este nevoie, face din spanac bici, cat ai zice peste; ceilalti sunt asa cum ii stim.

Cred ca aceasta realitate a observat-o si Ponta, zicandu-si ca, decat sa-si puna la incercare propriile puteri, mai bine il imita pe Basescu si calca pe urmele lui. Oricum, e mai onorabil sa imiti, decat sa plagiezi.

Ca urmare, a pus bazele unei funadatii, tot apolitice, redenumita pe ultima suta de metri asociatie: "Black Sea Regional Cooperation Projects 2020".

Asa-i ca ti se incurca limba? In opinia mea, chiar asta era scopul, sa nu inteleaga toata lumea, sa fie ca intr-un club privat, numai pentru poligloti. Nu esti poliglot? Vezi-ti de treaba ta, du-te si plimba ursul! Hai, valea!

Ñ-am stiut nimic despre planurile lui Ponta, pana recent de tot, cand s-a zvonit ca se infirma zvonul despre conflictul cu Dragnea. Nici pomeneala de turbinca!

Ba chiar, domnul Dragnea a lansat stirea ca e pregatit sa sprijine fundatia lui Ponta, iar acesta ".. se va implica in problemele partidului si va sprijini partidul cand este in tara".

Hopa! Poblema devine complicata, pentru ca exista deja Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN). Denumirile seamana atat de tare, incat te intrebi cine de la cine a plagiat: ei de la Ponta, sau Ponta de la ei?

Sunt in organizatie nu mai putin de 12 membri: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina. In fiecare din aceste tari functioneaza o filiala, a carei activitate este controlata de sediul central.

Organizatia dispune de o Banca de comert a Marii Negre, o Adunare Interparlamentara, cu sediul in Turcia, cu 76 de reprezentanti ai parlamentelor nationale si un consiliu de afaceri cu experti in identificarea oportunitatilor de investitii in zona.

Frumos. Chiar impresionant, dar din lipsa de transparenta nu stiu cum se plaseaza fundatia domnului Ponta in raport cu acest impresionant mecanism international. In concurenta? In concordanta? Umar la umar?

Este important, pentru ca, daca-i vorba de vreo lupta, primul care trebuie sa stie cu cine se incumeta este chiar principalul fondator. Banuiesc ca domnul Ponta a aflat ale cui interese se ascund aici si, cand vine vorba de lupta, simte cat il tin curelele.

Imi permit totusi sa citez foarte succint din finalul unui articol publicat de cercetatoarea Anna Vladimirovna Glazova, de la Institutul Strategic rus pentru Orientul Mijlociu, chiar apropos de aceasta problema:

"Datorita pozitiei sale geografice, Marea Neagra a fost timp de mai multe secole o zona de interese speciale ale Rusiei. Nu este o coincidenta faptul ca, inca din secolul al XI-lea si multa timp dupa aceea era numita o mare rusa. Gasim aceasta formulare in documente oficiale si harti la arabi, persi, italieni si la altii.

Ea n-a fost niciodata o 'mare interioara partial europeana' asa cum pretinde strategia Occidentului. Odata cu cresterea rolului geopolitic, economic si energetic al regiunii Marii Negre, importanta sa pentru Rusia creste si mai mult.

Acest lucru inseamna ca lupta pentru influenta strategica in regiune ar trebui sa fie una dintre prioritatile politicii externe ruse".

Daca domnul Ponta este hotarat sa infrunte acest atac al Rusiei catre tarile riverane la Marea Neagra, merita toata lauda.

Daca nu, persimt ce va fi tentat sa transforme rapid asociatia in partid politic si sa se arunce la tranta interna cu Geoana, Blaga, Gorghiu, Dragnea, Tariceanu, Macovei, Oprea care stiu sa se lupte intre ei.

Cu cat lupta lor este mai apriga, cu atat cresc sansele de castig ale lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Victor Ponta PSD fundatie asociatie, #Victor Ponta Marea Neagra afaceri Rusia , #PSD