Capcana Victor Ponta. Sistemul taie capul lui Motoc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:06
15633 citiri
Capcana Victor Ponta. Sistemul taie capul lui Motoc (Opinii)

Victor Ponta pare cu spatele la zid. Oriunde se intoarce are o mare problema. Dar, o spun din nou, concentrarea furiei exclusiv pe el este o capcana pe care riscam sa o platim foarte scump.

Sustinerea lui Victor Ponta de catre partid se clatina. Nu numai pentru ca a fost invins la prezidentiale, ci si pentru ca PSD pare un partid in pragul scindarii. Nu e prima data cand social-democratii trec printr-o criza majora. Insa de aceasta data situatia mi se pare diferita din mai multe puncte de vedere.

Pe de-o parte, cred ca niciodata PSD nu a avut o conducere mai slaba decat acum. Si nu ma refer neaparat la persoanele aflate in frunte, ci la relatia dintre centru si baronii locali. Treptat, puterea reala din partid s-a mutat de la centru spre baroni.

In opinia mea, marii reformatori de tip Vanghelie, care au dat atat de multa satisfactie multora atacandu-l pe Victor Ponta la baioneta, nu vor, in fapt, decat o inversare a raporturilor de forte interne. O garda marginalizata incearca sa isi recapete puterea dinainte, inlaturand garda aflata acum la butoane.

E vorba de o reasezare a aceluiasi sistem, nicidecum de o reforma. Se lupta "fratiile" intre ele. Victor Ponta nu controleaza acest fenomen, nici nu are cum, ba chiar mi se pare ca este pe cale sa fie sfasiat de el.

Iar radicalizarea fratiilor este cu atat pe mai feroce cu cat PSD este sub asediu penal. Niciodata social-democratii nu au trait mai periculos decat acum si nu au suferit mai multe pierderi pe frontul luptei cu Justitia. Acest lucru accentueaza degringolada. Vorba lui Victor Ponta, scapa cine poate.

Din alta directie, alta vulnerabilitate: DNA a inceput o ancheta care se anunta demolatoare in privinta votului din diaspora. Simplul fapt ca DNA a cerut dosarul arata ca suspiciunile nu vizeaza infractiuni comise din neglijenta, erori de organizare, estimari incorecte, ci infractiuni comise cu intentie. Si, daca e asa, nu pot fi decat fapte comise la cel mai inalt nivel al deciziei politice.

In aceste conditii, eu cred ca este foarte greu ca Victor Ponta sa nu fie atins. Chiar daca nu va fi pus sub invinuire, deci nu va raspunde penal, va fi foarte greu sa evite raspunderea politica pentru fapte penale gave comise in guvernul sau.

In plan intern, Victor Ponta a fost demonizat si concentreaza intreaga furie pentru tot ce a comis guvernarea PSD, inclusiv, dar nu numai la alegerile prezidentiale.

In plan extern, este complet decredibilizat. Si o buna dovada este, cred, pozitia dura adoptata de FMI. Pare ca reprezentantii Fondului nu mai au incredere in Cabinetul Ponta si nu mai vor sa isi asume niciun fel de risc in relatia cu acesta. Orice negociere presupune o doza de incredere intre parti si cand una dintre ele se plaseaza pe pozitii atat de rigide e clar ca aceasta doza este extrem de scazuta.

Este foarte posibil ca un alt guvern condus de un alt premier pus la masa negocierilor cu FMI sa aiba parte de alta atitudine din partea reprezentantilor FMI si sa ajunga la alt rezultat.

Dar avertizez din nou asupra pericolului de a vedea in Victor Ponta singura problema. Victor Ponta nu este dictatorul puternic care a luat prizonier PSD, partid care odata eliberat de sub aceasta tiranie isi va reveni pe cale cea buna si va oferi un viitor de aur tarii. Este, cred, exact pe dos.

Victor Ponta este, zic eu, prizonierul baronilor si asa ar fi orice presedinte PSD si orice premier PSD, cat timp actuala organizare interna reala a partidului nu va fi sparta.

Isi imagineaza cineva ca PSD mentinut la putere cu un alt presedinte si alt premier se va da de trei ori peste cap si va furniza un altfel de guvernare acestei tari? Isi imagineaza cineva ca grupul lui Vanghelie sau al lupilor tineri vrea altceva decat vrea grupul Dragnea? Sunt fetele aceleiasi monede.

Chestiunea nu tine in mod real de persoana premierului, ci de sistemul care se afla in spatele unui premier. Iar sistemul PSD a devenit, in opinia mea, extrem de toxic pentru Romania.

El lupta acum cu disperare pentru supravietuire. Si este gata sa livreze capul lui Victor Ponta precum capul unui Motoc modern care sa atraga asupra lui si sa consume intreaga ura. Este, cred, tot o forma de manipulare.

Sistemul e problema, impotriva lui s-a votat in 16 noiembrie, asa cum s-a votat, si el trebuie detonat, nu o persoana. Si cred ca intelegerea sau nu a acestui mesaj al votului care l-a adus in fruntea Romaniei va fi primul test major pe care il va da presedintele Klaus Iohannis.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Victor Ponta PSD, #Victor Ponta demisie PSD, #Victor Ponta DNA , #PSD