Opinii: Ce sansa uriasa a ratat PSD

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 20:32
5360 citiri
Opinii: Ce sansa uriasa a ratat PSD
Foto: realitatea.net

In primul rand PSD a ratat sansa de a se maturiza. Dupa experienta nefericita cu Mircea Geoana, Partidul Social Democrat a revenit acolo de unde nu a plecat niciodata. In mana celor care l-au facut si apoi l-au omorat. Tandemul Iliescu - Nastase este acum mai viu ca niciodata. Cu Victor Ponta in frunte nici nu s-ar fi putut altfel. Nu doar de reforma a uitat PSD, insa partidul pare a nu isi gasi un drum propriu.

PSD actioneaza in continuare doar ca o cutie de rezonanta a lui Traian Basescu si a partidului sau aflat la guvernare. Stampila de partid umil, aflat in coada PD-L nu a fost inca stearsa, desi se fac eforturi disperate. Partidul nu pare insa sa isi gaseasca un candidat care sa-i aduca formatiunii voturi, nu sa i le duca in alta parte. Si in cazul Victor Ponta, ca si in cazul Geoana, partidul aduce din inertie mai multe voturi decat orice alt membru al sau.

Intre timp, PSD a mai pierdut cativa lideri importanti. Dintre acestia, Cristian Diaconescu si Marian Sarbu - doar doua exemple care pot fi trecute cu adevarat la capitolul pierderi. Daca Gabriel Oprea a facut un bine partidului, parasindu-l, ceilalti doi reprezinta doi dintre cei mai buni ministri pe care social democratii i-au avut in ultimele guverne.

Esecul cel mai grav inregistrat de PSD este, de departe, dezamagirea care s-a dovedit a fi Victor Ponta. Instalat ca o mare speranta, Ponta s-a demonstrat a nu fi decat un baietas arogant, plin de tupeu, cu mult zel, idei politice proprii zero si aceeasi lipsa de umor si spontaneitate de care s-au facut vinovati toti liderii social democrati - de la Iliescu si Nastase pana la Geoana.

De fiecare data cand il privesti pe Ponta iti pare ca vezi un baiat suparat pe toata lumea pentru ca nu este iubit. Dupa ce a interzis accesul masinilor in curtea partidului, Ponta a fost inghitit de Nastase si Iliescu. Ei decid, ei gandesc, ei hotarasc. Nu exista nimic din ce spune domnul Ponta care sa nu fi fost rostit, transmis sau fabricat mai inainte in laboratorul "batranilor intelepti" ai partidului.

In ciuda tineretii, cel mai mare esec al lui Ponta este ratarea sansei de a se rupe de imaginea comunista a partidului. Delimitarea de Iliescu si trecutul comunistoid al partidului, in aceeasi masura in care "micul Titulescu" a insistat sa o rupa cu Vanghelie si Geoana. Din ziua alegerilor, cand Ponta i-a multumit sfiit lui Iliescu pentru ajutorul acordat, partidul a revenit la matca sa arhicunoscuta. De aici pana la derapajele cu tenta extremista pontate de Victor nu a mai fost decat un pas.

Altfel, cum ar putea fi interpretate istericalele amenintari ale "gloantelor de pe teava", din ziua motiunii de cenzura, cand Ponta, la brat cu Vanghelie si Dragnea, conducea multimea protestatarilor pe strazile Bucurestiului? Oricat de tanar ai fi, nu ai nicio scuza cand inciti la violenta cea mai dura, doar pentru ca apoi sa poti striga ca Basescu vrea sa te impuste.

Afland ca din aceasta criza generala nu ai cum sa iesi fara sa rezolvi mai intai defectiunea din economie, Victor Ponta s-a pus sa invete abc-ul materiei de baza de la ASE. Speranta procurorilor devine un ridicol recitator de poezii cu substanta si iz de economie, invatate pe de rost de la specialistii din Kiseleff.

Spiritul prea tanar, lipsa de experienta politica sau de intelepciune il fac pe inca noul presedinte al PSD sa fie prea sobru, prea incordat si concentrate, mai ales atunci cand ar fi nevoie sa zambeasca si sa glumeasca. De frica imaturitatii Ponta si-a tras masca senectutii. Imaginea e la fel de falsa, pe cat de autentic si veridice pareau imaginile cu masina copilotului Ponta zburand pe maidanul prafuit la Cioca Boca.

Cu un Ponta in frunte, asezat parca tocmai pentru a-i spala imaginea si a-i tine cald locul lui Adrian Nastase, PSD nu are sansa sa devina ce ar fi putut sa devina in acesta criza, daca s-ar fi rupt de oamenii trecutului si ar fi ales sa mearga cu adevarat inainte.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victor Ponta presedinte PSD, #reformarea partidului social democrat, #Adrian Nastase, #Ion Iliescu , #PSD