Este posibila o simbioza PSD+Ponta, in locul coalitiei PSD+ALDE?

Vineri, 05 Iulie 2019, ora 09:13
9001 citiri
Este posibila o simbioza PSD+Ponta, in locul coalitiei PSD+ALDE?

Disparitia din peisaj a lui Liviu Dragnea a lasat cam fara obiect plecarea lui Victor Ponta din PSD. Si nu numai a lui, ci a tuturor celor care n-au mai suportat batjocura unui autocrat de doi bani. S-au regasit intr-un nou partid, tot social-democrat, dar cu pretentii de unul adevarat, nu travestit.

De altfel, gruparea Ponta nu se dezice de ideile doctrinare ale social-democratiei, dar a refuzat sa se mai puna in slujba unui ipochimen fara scrupule si caracter, cocotat in fruntea formatiunii, prin manipularea smechereasca a celor din jur, toti cu gandul numai la chiverniseala.

Unii analisti de la show-urile televizate si-au exprimat chiar parerea ca, dupa plecarea lui Dragnea si indepartarea de la butoanele partidului a unor apropiati ai sai, s-au creat destule motive ca Victor Ponta sa se intoarca acolo de unde a plecat, impreuna cu intrega grupare, contribuind semnificativ la revigorarea PSD.

Simpla aritmetica a votului de la europarlamentare sugereaza ca intoarcerea fiilor risipitori ar putea repune partidul in fruntea esichierului politic bucurestean, urcand rusinosul scor de 22,51%, la unul cat de cat mai onorabil de 29,06% (22,51+6,55), putin peste cel al liberalilor, dar mult sub cel al principalelor partide de opozitie, adunate.

Are vreun interes Victor Ponta sa se intoarca, impreuna cu toti ai lui, inapoi la PSD?

Victor Ponta nu pare sa aiba nici motive, nici interes sa se intoarca. Inainte de toate, el a plecat din partid exclus, nu prin demisie, ca altii. Si nu l-a exclus Dragnea singur.

Oricat de puternic se credea jupanu' in partid, n-o putea face cu de la sine putere. S-a impus prin organele colective, care au aprobat "statutar" hotararea sefului.

Iar Ponta stie cine a votat atunci excluderea lui si este putin probabil ca ar dori sa lucreze cot la cot cu cei care l-au manjit cu spanac din plin, numai si numai ca sa iasa ei mai in fata. Caci, pe vremea lui Dragnea, nimic nu era pe gratis. O negociere institutionala se facea cam asa: "votez excluderea, sefu', da' mie ce functie imi dai?".

Pe scurt, ma indoiesc ca fostului premier, in prezent presedinte al unui partid in crestere, i-ar conveni sa revina, nu se stie pe ce pozitie, printre cei care l-au dat afara, iar acum se afla in picaj.

Am spus nu stiu pe ce pozitie, intrucat la postul detinut de el candva nu poate spera. Doamna Dancila da semne ca se tine cu dintii si cu ambele maini de cele doua trofee castigate, unul la Palatul Victoria si altul la PSD.

Si, chiar daca ar accepta ea, oare ar fi tentant pentru Victor Ponta, o persoana relativ cultivata si inteligenta, sa se puna in slujba alteia, care face deliciul presei pentru monumentalele sale gafe?

Dar cel mai important este faptul ca e vizibil pentru toata lumea ca formatiunea lui Ponta creste, in timp ce vechiul PSD se prabuseste si s-ar putea ca intr-o zi sa fie mai interesati cei din PSD sa vina spre ProRomania decat invers.

Are vreun interes PSD sa primeasca inapoi fugarii din ProRomania?

PSD este o entitate nu numai complicata, dar si vaga. Magalomania dragnista este inca treaza, iar alegerea doamnei Dancila in fruntea formatiunii, cu toate cunoscutele sale carente, demonstreaza ca inca mai poate conta la ora actuala pe loiala obedienta a celorlalti.

Noua sefa a partidului este constienta de aceste realitati si stie ca nimic nu-i asigura mai bine scaunul pe care s-a instalat decat indepartarea oricarui concurent. Ca urmare, prefera sa trateze cu ProRomania de la egal la egal, in ideea unei eventuale aliante, decat sa si-l apropie pe fostul premier, care ar putea avea adepti chiar printre asa-zisii ei simpatizanti.

De altfel, nici logica electorala nu pare sa confirme speculatiile bazate pe arimetica votului. Daca PSD a obtinut la 26 mai 22,51%, iar ProRomania 6,55%, ar fi obtinut oare aceste partide reunite valoarea insumata de 29,06%?

Este posibil sa nu. Cei mai multi dintre actualii simpatizanti ai lui Ponta sunt evident cei dezgustati de Dragnea, satui de PSD si ingretosati de camarila. Este improbabil sa ajunga la ganduri mai bune, numai pentru ca Ponta s-ar fi razgandit si s-ar fi intors cu 180 de grade.

Dar ma intreb si invers: ce ar gandi votantul de rand al PSD cand, aflat in fata urnei sau in cabina, si-ar da seama ca pune stampila exact pe cel care pana mai ieri fusese "sobolan", "animal" sau "tradator"?

Oricat ai evita pronosticurile, iti dai seama ca, si intr-un caz si in celalalt, votantul incepe sa traga cu ochiul spre un partid nou, cu oameni noi, altii decat cei care s-au compromis intre ei, improscandu-se cu noroi reciproc.

Una peste alta, rezultatul unui singur partid obtinut din contopirea celor doua nu are cum sa fie altfel decat mai mic decat voturile lor insumate, in cazul cand ar participa separat la alegeri.

Pentru PSD este mult mai avantajoasa sub aspect electoral o alianta ulterioara si de la egal la egal, decat preluarea echipei Ponta, cu arme si bagaje.

ALDE sau ProRomania?

Nici dupa victorioasele alegeri din 2016, castigate detasat, PSD n-ar fi reusit singur. De aceea, a facut coalitia postelectorala cu ALDE, sacrificand cateva posturi in Guvern, cel de presedinte al Senatului, acordand privilegii in structurile Parlamentului si tratand pretentiile ALDE cu totul altfel decat orice propunere a Opozitiei, in general neluata in considerare.

Fara indoiala, dupa 26 mai, colegii din PSD ii vor cere doamnei Dancila sa nu mearga la alegeri pe liste comune cu ALDE. N-are niciun rost sa-i ofere ceva lui Tariceanu, cand insusi PSD constata, in ultimul sondaj, ca a schimbat din nou prefixul, din derizoriul "2" in jalnicul "1"?

Oricat de modeste pozitii i-ar propune in Parlament lui Tariceanu, ar fi aspru judecata de colegii perdanti la limita, pentru care posturile lor eligibile au fost pur si simplu sacrificate de dragul ALDE.

Si pentru ce sa se asocieze PSD la locale si parlamentare cu un partid care n-a reusit sa atinga pragul in Parlamentul European? Cine are memorie isi aduce aminte cum a disparut de pe scena PNTCD. Era in scadere, fusese cotat in sondaje cam cum este cotat astazi PSD si facuse coalitie cu alte partide. A urcat astfel pragul necesar pana la un nivel pe care nu l-a mai atins, n-a mai intrat Parlament si a disparut de pe scena.

Oricat ar mai scadea in sodaje, este imposibil ca PSD sa nu atinga pragul de 5%, dar, asociat cu alte partide, s-ar putea sa nu atinga noile praguri. Cand ajungi la prefixul "1", un numar cu o singura cifra nu mai este imposibil.

Orice coalitie preelectoarala pare periculoasa pentru PSD, dar i-ar pica foarte bine una ulterioara. Iar insotirea cu ProRomania este fara indoiala mai fireasca decat cea actuala, cu ALDE.

Pe urma, daca va intra si ALDE in Parlament - ceea ce nu pare deloc sigur - atunci cu atat mai bine, o coalitie in trei PSD+ProRomania+ALDE poate intari fortele de stanga, chiar daca nu este deloc probabil ca ar mai putea apuca guvernarea.

Mai are vreo sansa stanga sa ajunga la guvernare?

Intrebarea pare o gluma. Poate n-ar fi fost chiar gluma, daca liderii partidului, cu mic cu mare, nu s-ar fi pus neprecupetit in slujba lui Dragnea, iar acum se pun tot cu mic cum mare, in slujba lui Dancila, continuatoarea celui dintai.

Pentru romani si pentru democratie, nu pare sa fie o fericire. Fara indoiala, PSD isi merita soarta, dar tara are nevoie de echilibru parlamentar, bazat nu numai pe Putere, dar si pe o Opozitie solida.

Este usor de prevazut ca, la urmatorul scrutin, fortele antiPSD au toate sansele de reusita. Dar ce vor face aceste forte cu reusita obtinuta? Vor prelua la randul lor principiul lui "pentru ca putem"? Cine le va opri sa alunece pe un asemenea pericol, de care n-a stiut sa tina seama PSD?

Exista o singura forta capabila sa stavileasca orice alunecare: presedintele tarii. Domnul Klaus Iohannis a avut si in trecut aceste parghii, le mai are si astazi, dar nu le-a folosit. Prea multi de-alde Nicolicea, Iordache, Dancila, S. Nicolae, O. Vasilescu, Carmen Dan, Melescanu s-au constituit in oaste antiprezidentiala, transformand politica in pamflet, ca presedintele sa poata rezista de unul singur.

A avut si domnia sa o greseala din start, aceea de a fi acceptat, la nominalizarea premierului, sa preia cu usurinta propunerea unuia dintre partidele castigatoare a alegerilor, desi Constitutia ii acorda dansului - si numai dansului - dreptul de a nominaliza.

Daca in prima etapa poate a evitat o eventuala suspendare sau alegeri anticipate, in etapa a treia, cand a acceptat-o pe mediocra Dancila, riscul suspendarii era aproape inexistent, iar alegerile anticipate ar fi fost fatale pentru PSD, nu pentru altii.

In asemenea conjunctura, partidul majoritar a profitat de slabiciunea presedintelui, sapandu-si singur groapa, sub supravegherea sfertodoctului Dragnea si sub monitorizarea trogloditei Dancila.

Fara ei si fara PSD, viitorul presedinte - poate chiar domnul Iohannis - isi va putea impune autoritatea pe care inca i-o ofera legea.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Victor Ponta presedinte Pro Romania, #PSD scadere sondaje, #PSD noua scadere in sondaje, #ALDE prag parlamentar , #PSD