Ponta il poate contrazice pe Tutea? (Opinii)

Marti, 07 Iunie 2011, ora 00:26
6635 citiri
Ponta il poate contrazice pe Tutea? (Opinii)

In pofida noutatilor oferite de o societate in miscare, precum si de timpurile traversate de aceasta, social-democratia romaneasca ramane tributara unor perceptii negative. Sa ne amintim de admirabilul Petre Tutea, care vedea intr-un asemenea tip de oranduire o "anticamera a comunismului".

Prin ea s-a intrat in epoca rosie a "vanzatorilor de opiu". Nu se poate iesi de acolo pe aceeasi usa. PSD, formatiunea reprezentanta a stangii, va reusi sa-si inlature axioma aninata de ganditor pe reverul costumului nou creat in 1990. Pentru asta, trebuie sa indeplineasca vreo cateva conditii sine qua non.

Prima, si cea mai importanta, este excomunicarea patriarhului neofondator, Ion Iliescu. Octogenarul mentor intruchipeaza lestul de imagine din nacela aerostatului pesedist. Pe seama multiplului campion prezidential este pusa indreptatit o ampla serie de esecuri politice. De nenumarate ori, s-a afirmat ca Romania a fost poticnita lamentabil pe orbita deschisa dupa Revolutie de optica inflexibila si retrograda pusa in opera de Iliescu.

Au subscris acestei certe concluzii insisi lupii tineri sositi sub stindardul purpuriu cu trandafiri inmanunchiati. Vin apoi pleiada de personaje indoielnice din anturajul puterii insusite, dosarele disparute din biografia primului lider postdecembrist, mineriadele contondent-punitive. Ar mai fi anihilarea oricarei timide incercari de lamurire a adevarurilor presupuse, cruciadele proletare impotriva "primejdiilor" iscate de partidele istorice si regele Mihai etc. Reparatiile ulterior intreprinse, avand drept cauza presiunile externe, au capatat un iz edulcorat si tardiv. Raul fusese produs, iar efectele sale raman consemnate.

Un alt cusur insemnat din bagajul formatiunii este cel afiliat conceptului ca PSD reprezinta partidul cu cel mai mare numar de cleptocrati. Asa-zisii baroni pot fi lesne asimilati unui brand brevetat OSIM la capitolul imbuibare cu ritm accelerat. Cazurile cu pricina au fost de calibru si uneori dincolo de frontiera legii. Nastase, Stanoiu, Bivolaru, Vacaroiu pot fi cu greu suspendati din raftul memoriei colective.

Totusi, nimeni nu poate contesta ca in componenta PSD exista oameni de valoare, bine intentionati, cu principii laudabile. Numai ca acestia, cel putin deocamdata, au sanse reduse de a fi prim solisti intr-o filarmonica in care venerabilii instrumentisti continua sa solfegieze pe texte egoist consacrate. In PSD sunt prea multi "primus inter pares", acele autoritati neoficiale, disimulate in grup, cu greu cuvant decizional. La prima vedere, democratie plurivalenta, cu nuanta liberala. Nimic rau in asta. Doar ca ii confera subliminal presedintelui Ponta atributul de lider programat.

Insusi auspiciul sub care acesta si-a inceput cariera la varf a fost impovarat de acel nickname, "prostanacul". Sa incercam o straveche metoda matematica (sec. V): argumentum ad absurdum. Ea zice ca pentru a demonstra ca un lucru nu este adevarat, presupunem contrariul. Daca din asta rezulta ca e absurd, ramane ca acel caz nu poate fi decat fals. Privatizarile in corpore nu au secatuit camara nationala, ci au adus doar lapte si miere la purtator, somajul derivat e doar o plasmuire, raposatul Musetescu l-a saracit pe indianul Mittal, vanzandu-i Sidex-ul etc. Se spune in ipoteza. Concluzia s-a tras in inventarul PSD.

Drept urmare, propunerile economice prevazute in proiectul domnului Ponta, in numele USL, pot deveni credibile doar in masura in care PSD este dispus sa-si asume eradicarea reducerii la absurd. Asta inseamna "demilitarizarea" greilor partidului de intregul arsenal al practicilor insidioase aducatoare de profit personal. Domnia sa a facut un legamant curajos in acest sens, promitand ca odata ajunsa la haturile puterii in Romania, actuala Opozitie va interzice demnitarilor orice urma de afaceri cu statul. Apoi, a adaugat ca va desfiinta pentru totdeauna sumedenia de posturi bugetare ce capuseaza la nivel inalt regii, ministere, agentii.

Desigur, pot fi enumerate extrem de multe racile prezente in diagnosticul de astazi al societatii. Daca PSD, principalul motor al Uniunii, va reusi sa vindece o insemnata parte din ele il poate contrazice, macar partial, pe Tutea. Cel care s-a prapadit convins ca "social democratia este laptele batut al comunismului".

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, 21 aprilie, că PNL nu este „vagon” în alianţa pe care o formează la guvernare şi la alegerile europarlamentare împreună cu...
#Ponta PSD, #Iliescu PSD, #Alianta Social Liberala, #alianta PSD PNL, #guvern PSD , #PSD