Ziare.com

Ponta il poate contrazice pe Tutea? (Opinii)

Marti, 07 Iunie 2011, ora 00:26

   

Ponta il poate contrazice pe Tutea? (Opinii)
In pofida noutatilor oferite de o societate in miscare, precum si de timpurile traversate de aceasta, social-democratia romaneasca ramane tributara unor perceptii negative. Sa ne amintim de admirabilul Petre Tutea, care vedea intr-un asemenea tip de oranduire o "anticamera a comunismului".

Prin ea s-a intrat in epoca rosie a "vanzatorilor de opiu". Nu se poate iesi de acolo pe aceeasi usa. PSD, formatiunea reprezentanta a stangii, va reusi sa-si inlature axioma aninata de ganditor pe reverul costumului nou creat in 1990. Pentru asta, trebuie sa indeplineasca vreo cateva conditii sine qua non.

Prima, si cea mai importanta, este excomunicarea patriarhului neofondator, Ion Iliescu. Octogenarul mentor intruchipeaza lestul de imagine din nacela aerostatului pesedist. Pe seama multiplului campion prezidential este pusa indreptatit o ampla serie de esecuri politice. De nenumarate ori, s-a afirmat ca Romania a fost poticnita lamentabil pe orbita deschisa dupa Revolutie de optica inflexibila si retrograda pusa in opera de Iliescu.

Au subscris acestei certe concluzii insisi lupii tineri sositi sub stindardul purpuriu cu trandafiri inmanunchiati. Vin apoi pleiada de personaje indoielnice din anturajul puterii insusite, dosarele disparute din biografia primului lider postdecembrist, mineriadele contondent-punitive. Ar mai fi anihilarea oricarei timide incercari de lamurire a adevarurilor presupuse, cruciadele proletare impotriva "primejdiilor" iscate de partidele istorice si regele Mihai etc. Reparatiile ulterior intreprinse, avand drept cauza presiunile externe, au capatat un iz edulcorat si tardiv. Raul fusese produs, iar efectele sale raman consemnate.

Un alt cusur insemnat din bagajul formatiunii este cel afiliat conceptului ca PSD reprezinta partidul cu cel mai mare numar de cleptocrati. Asa-zisii baroni pot fi lesne asimilati unui brand brevetat OSIM la capitolul imbuibare cu ritm accelerat. Cazurile cu pricina au fost de calibru si uneori dincolo de frontiera legii. Nastase, Stanoiu, Bivolaru, Vacaroiu pot fi cu greu suspendati din raftul memoriei colective.

Totusi, nimeni nu poate contesta ca in componenta PSD exista oameni de valoare, bine intentionati, cu principii laudabile. Numai ca acestia, cel putin deocamdata, au sanse reduse de a fi prim solisti intr-o filarmonica in care venerabilii instrumentisti continua sa solfegieze pe texte egoist consacrate. In PSD sunt prea multi "primus inter pares", acele autoritati neoficiale, disimulate in grup, cu greu cuvant decizional. La prima vedere, democratie plurivalenta, cu nuanta liberala. Nimic rau in asta. Doar ca ii confera subliminal presedintelui Ponta atributul de lider programat.

Insusi auspiciul sub care acesta si-a inceput cariera la varf a fost impovarat de acel nickname, "prostanacul". Sa incercam o straveche metoda matematica (sec. V): argumentum ad absurdum. Ea zice ca pentru a demonstra ca un lucru nu este adevarat, presupunem contrariul. Daca din asta rezulta ca e absurd, ramane ca acel caz nu poate fi decat fals. Privatizarile in corpore nu au secatuit camara nationala, ci au adus doar lapte si miere la purtator, somajul derivat e doar o plasmuire, raposatul Musetescu l-a saracit pe indianul Mittal, vanzandu-i Sidex-ul etc. Se spune in ipoteza. Concluzia s-a tras in inventarul PSD.

Drept urmare, propunerile economice prevazute in proiectul domnului Ponta, in numele USL, pot deveni credibile doar in masura in care PSD este dispus sa-si asume eradicarea reducerii la absurd. Asta inseamna "demilitarizarea" greilor partidului de intregul arsenal al practicilor insidioase aducatoare de profit personal. Domnia sa a facut un legamant curajos in acest sens, promitand ca odata ajunsa la haturile puterii in Romania, actuala Opozitie va interzice demnitarilor orice urma de afaceri cu statul. Apoi, a adaugat ca va desfiinta pentru totdeauna sumedenia de posturi bugetare ce capuseaza la nivel inalt regii, ministere, agentii.

Desigur, pot fi enumerate extrem de multe racile prezente in diagnosticul de astazi al societatii. Daca PSD, principalul motor al Uniunii, va reusi sa vindece o insemnata parte din ele il poate contrazice, macar partial, pe Tutea. Cel care s-a prapadit convins ca "social democratia este laptele batut al comunismului".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6466 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ponta nu are capacitatea de al intelege pe Tutea ! cere-ti prea mult

ponta este la nivelul unui ciocanar , deci nu are nimic in comun cu Tutea !

 

 

Ponta e mai prostalau ca Idee-fixe al lui Asterix!

pekinezul chinez Ponta care a furat de la Rovinari vrea sa fie ascultat? la puscarie cu pekinezul Ponta!!!!

 

 

Desigur, iar Traian Basescu o sprijina,

numind ca premier un fost activist comunist cu armata facuta la trupele de securitate. Un pic de decenta, va rog, nu vorbiti de funie in casa spanzuratului...

 

 

Nu sunt sigur ca PSD este chiar "anticamera comunismului",

Dar sunt convins ca impiedica curatirea tarii de comunism si comunisti. Ceea ce e la fel de rau...

 

 

ori esti naiv

ori te straduiesti sa devii :)

 

 

lamuriri

prin metoda reducerii la absurd sa spun multe absurditati in republica absurdistan de catre absurdinoiu.

 

 

este in anticamera comunismului ! sunt eu sigur !

------------

 

 

Dl Mladinoiu spune cu eleganta :

"nimeni nu poate contesta ca in componenta PSD exista oameni de valoare, bine intentionati, cu principii laudabile" - teoretic, asa este sau asa trebuie sa fie. Practic insa, tot caut un nume macar si, cu toata bunavointa, nu-l gasesc. Un timp nutream speranta ca grupul de la Cluj ar putea intruchipa in mod onest si generos idealurile de stanga. Nu mai sper si n-am niciun motiv ca s-o cred. Era doar proiectia unei dorinte.

"Daca PSD, principalul motor al Uniunii, va reusi sa vindece o insemnata parte din ele (racilele societatii)..." DACA ! Cum ar putea oare PSD-ul, principalul artizan al infestarii societatii romanesti, al institutionalizarii si al ridicarii acestor racile la rang de virtuti, sa se vindece de propria-i esenta si sa se debaraseze de propriile-i temelii, domnule Mladinoiu ?! Cum ? Prin ce miracol ? Sa aiba PSD-ul vointa si puterea morala sa devina contrariul sau ?

Cred ca numai un nou partid de stanga este necesar echilibrului politic al tarii, ca si un alt partid cu adevarat liberal, poate. Dar, pentru Dumnezeu, nu croite din cele vechi !

 

 

Strangelo, au mai trecut si altii prin scoli

si stiu ca un pusti de 14 ani nu prea putea sa se nege a intra in UTC, iar la 18-20 de ani - daca mergea bine cu facultatea - nu prea isi taia craca de sub picioare refuzand sa fie secretar sau organizator, sau stiu eu ce. Desi eu cunosc un caz cand un coleg de-al meu a refuzat spunand ca el trebuia sa se dedice total studiului si nu putea gasi timp pentru altceva; adevarat ca era evreu si intentia lui ferma era sa emigreze din raiul comunist :))

 

 

intr-adxevar

Insa nu poate fi vorba de o comparatie intre cei doi. Bietul mare filozof se referea la fenomenul fratesc dintre social-democratie si comunism. Pe el (Tutea)nu l-a interesat niciodata cine se compromite cu asemenea aberatii politice, indiferent ca se numesc iliescu sau ponta. Avea insa mare dreptate. S-a vazut de nenumarate ori de-a lungul timpului.

 

 

Bum, a fi in anticamera comunismului,

inseamna a pregati instaurarea comunismului; ori mie asta mi se pare imposibil din doua motive:
1. Comunismul ca doctrina este m.ort, si-a dovedit inviabilitatea prin implozia pe care a facut-o.
2. Fostii comunisti nu sunt decat niste banditi oportunisti care inainte s-au vopsit in rosu ca sa profite de avantajele nomenklaturii; atmosfera asta "post-lovilutionara" de hotie generalizata le vine mai bine fostilor comunisti decat insusi comunismul.

 

 

Cine este acest ponta sa il contrazica pe Tutea?

Mai bine dl. "procuror" de mahala sa isi revizuiasca atitudinea, sa aibe studiile lui Petre Tutea, educatia lui, si sa lase ceva bun in urma sa, si apoi sa isi permita luxul si sa aibe onoarea de a-l contrazice pe Tutea. Diferenta dintre cei 2 e ca de la cer la pamant. Unul dintre ei e neocomunist, pe cand celalalt a studiat in tari democratice si dezvoltate,a fost adeptul unei politici sanatoase pentru oameni(nu pt.burtile politicienilor), a suferit in lagarele mult slavitilor comunisti (stramosi de va(r)za a PSD-ului), a murit macinat de bolile primite bonus din inchisori, si a lasat in urma sa carti de valoare, prin care a imbogatit biblioteca nationala. Cand dl.victoras-fluieras, va lasa din impertinenta si obraznicia sa, demna de flacau de ciufulesti, si va face macar 15% din ce a facut Tutea, abia atunci sa il contrazica. Pana atunci mai bine merge si-i numara o*ua*le mentorului sau adrian nastase, un personaj la fel de obscur si mediocru ca si discipolul sau.

 

 

nu e in anticamera comunismului

e in camera neocomunismului

 

 

ai pus punctul sub T

Pontisor-pontosu' stie politica la fel de mult ca un pelican la coafor.

 

 

cere-i ceea ce nu are: minte si bun simt

Ceri prea mult de la un PSD-ist

 

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor