Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum a lasat Ponta Romania cu gura cascata (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 20:24
13854 citiri
Cum a lasat Ponta Romania cu gura cascata (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Intr-o singura zi prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta, a reusit strania performanta sa spuna in mai multe iesiri publice consecutive ca:

1. a votat mai mult candidatii de dreapta decat pe cei din partidul pe care il conduce

2. va candida la alegerile prezidentiale, daca trebuie

3. prezidentiabilul PSD poate fi foarte bine atat domnul Diaconu, dar si oricare altul dintre Mugur Isarescu, Sorin Oprescu, C.P. Tariceanu

4. a admis intr-un sfarsit ca USL a murit

5. nu crede ca o va lasa sa plece pe Ecaterina Andronescu la PE.

O fi fost de la surmenajul provocat de campania electorala si stresul la alegeri, de la deruta care l-a cuprins cand a vazut ca Opozitia se organizeaza pe acelasi principiu pe care a fost construit si USL sau, deloc in ultimul rand, de la panica instalata in urma unor surprize neasteptate dupa anuntarea rezultatelor finale la europarlamentare. Sau poate de vina o fi supraexpunerea in fata camerelor de luat vederi sau in platourile televiziunilor de stiri.

Indiferent de motivul care a declansat avalansa de gafe si erori, comportamentul si declaratiile premierului reprezinta o premiera nationala.

Imi imaginez socul pe care l-au provocat confesiunile lui V. Ponta despre modul in care a votat la alegerile de dupa decembrie '89 printre veteranii din PSD. Ce si-o fi spus batranul Iliescu, omul care din senin si, aparent, fara niciun motiv ii arunca recent lui Crin Antonescu cuvinte extrem de grele precum "lichea" si "om fara substanta" care "si-a incheiat cariera politica". Oare ce si-o fi spus Ion Iliescu in gand cand l-a auzit pe Victor Ponta marturisind cum nu l-a votat niciodata:

"In '90 am votat cu Ratiu, n-a iesit, in '92 am votat cu Constantinescu, n-a iesit, in '96 am votat cu domnul Constantinescu, a iesit. In 2000 am votat cu Isarescu, n-a iesit, in 2004 am votat cu Nastase, n-a castigat. In 2009 am votat mai intai cu Antonescu si apoi cu Mircea Geoana, n-a iesit. O sa merg si pe 2 si pe 16 noiembrie la vot. S-ar putea ca de data asta sa iasa cu cine votez eu".

Declaratia in sine e atat de halucinanta incat le face pe toate celelalte enumerate mai sus sa paleasca.

Spusa in fata tineretului pesedist, confesiunea lui Ponta ar fi trebuit sa aiba, intr-o lume normala, efectul unui bombe atomice. Dupa o astfel de declaratie soc, la ce bun, s-ar putea intreba un activist social democrat, sa mai crezi, sa mai lupti si sa dai tot ce ai mai bun din tine pentru partid, cand exista sansa ca nici macar sefii PSD sa nu creada si sa nu isi voteze propriii candidati?

Candoarea declaratiei este asemanatoare doar cu cealalta perla din cariera politica a lui Victor Ponta, din 2009, din ziua de dupa turul doi al prezidentialelor, cand suparat ca Geoana nu mai este presedinte, asa cum il lasase seara, a declarat ca "sistemul lor de frauda a functionat mai bine".

Dar atunci tanarul Ponta avea macar scuza ca era negru de suparare si durerea l-a facut sa spuna lucruri trasnite. Acum, teoretic, nu mai are nicio scuza. Partidul sau a luat tot ce se putea castiga...asta daca nu exista si acum o suparare uriasa, deghizata doar mult mai bine in spatele victoriei proclamate.

Doar o astfel de disperare ar explica incoerenta totala de care a dat dovada Ponta in ziua in care a sustinut toate contradictiile posibile si imposibile. Disperarea care il face sa spuna orice si oricum - de la faptul ca e gata sa candideze pana la a oferi postul de prezidentiabil PSD oricui vrea sa il accepte.

O fi degringolada in randul partidelor de dreapta, dar haosul din PSD pare general si a pus stapanire pe toti liderii partidului. Singura problema reala si grava e ca macar partidele din opozitie nu au responsabilitatea guvernarii, in timp ce devalmasia din PSD se revarsa automat asupra vietii noastre de zi cu zi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta vot Antonescu prezidentiale, #Ponta Diaconu presedinte, #Andronescu retrasa Parlamentul European , #PSD