Daniel Funeriu si Victor Ponta: Alien versus Predator

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 11:22
3677 citiri
Daniel Funeriu si Victor Ponta: Alien versus Predator

Dezbaterile aprinse provocate de examenul de Bacalaureat din 2011 ar merita o scurta analiza asupra sistemului actual de invatamant din Romania, care sa raspunda la doua intrebari fundamentale. Prima: ce este acest sistem? A doua: ce face el concret?

Invatamantul romanesc actual da de lucru la peste 300 de mii de persoane si tine oarecum ocupati aproape 3 milioane de tineri. Angajatii din invatamantul preuniversitar sunt prost platiti si, in marea lor majoritate, isi "rotunjesc" veniturile prin "procedee" precum munca la negru (meditatii), deseori in conditii de grav conflict de interese (cu proprii elevi), primire de foloase necuvenite, luare de mita, frauda (la examene) etc.

Invatamantul superior nu are in comun cu rudele sarace din preuniversitar decat firma - "invatamant" - pentru ca altfel beneficiaza de largi privilegii de taxare paralela cu statul, botezate democratic "autonomie universitara". Cifrele sunt astronomice pentru o tara cu 21 de milioane de locuitori (daca mai sunt atatia) si vorbesc de la sine: 780.000 de studenti si 112 universitati acreditate prin toate cotloanele Romaniei. Orase care nu si-au pus inca la punct salubrizarea sau deratizarea au "universitati de traditie" care produc "licentiati".

Sistemul de invatamant seamana cu sistemul administratiei fiscale. Cei din preuniversitar, pentru ca n-au avut sansa de a accede in esalonul "superior", nu au la dispozitie decat varianta de a-si murdari mainile sau, cel putin, constiintele (cei care le-au avut vreodata) daca vor un ban in plus. "Universitarii", in schimb, n-au nicio problema si nu-si asuma niciun risc: banii vin la ei precum albinele la stup.

Lista taxelor si "contributiilor" impuse parintilor elevilor si studentilor din Romania l-ar fi uimit pana si pe Voda Caragea, fanariotul pe timpul caruia Bucurestiul a fost devastat de marea ciuma (apropo de recentele metafore epidemice ale liderului PSD).

In sanctuarul imunitatii penale totale - pe nedrept numit "Parlamentul Romaniei" - vegheaza la interesele sistemului zeci de parlamentari-profesori universitari, unii chiar rectori, din toate partidele.

In tari cu economii mult mai sofisticate decat Romania, doar 35-40% dintre absolventii de liceu merg la facultate. Este oricum prea mult, dovada somajul cronic care afecteaza tinerii absolventi de studii superioare, chiar dinainte de izbucnirea crizei in 2008.

In Romania, in dispretul oricarei logici economice si sociale, 80% dintre absolventii de liceu mergeau, pana in 2009, la facultate. Cu exceptia profesorilor universitari din Romania, pentru care un student in plus inseamna o taxa in plus, oricine intelege ca nicio societate nu poate functiona cu 80% intelectuali si 20% tehnicieni si muncitori.

Ajungem astfel la a doua intrebare: ce face concret sistemul de invatamant? Vinde in beneficiul angajatilor sai asa-zise diplome de studii "superioare", fara acoperire si fara cautare pe piata. Atat. Furnizand falsi bacalaureati, invatamantul preuniversitar joaca doar un rol de sprijin pentru "marea afacere" din invatamantul superior, unde se produc, pe bani grei, falsi licentiati.

In esenta, invatamantul romanesc nu face ceva foarte diferit de ceea ce a facut FNI, la vremea lui, cu "certificatele de investitor", doar ca acum numarul pacalitilor este mult mai mare, iar prabusirea va zgudui toata societatea.

Daniel Funeriu nu poate ataca direct balaurul, asa ca incearca sa-l infometeze, prin parghia Bacalaureatului, aflata inca la dispozitia Guvernului. Lasat fara 100 de mii de "bacalaureati" numai buni de pusi la plata in universitati, chiar daca sunt semi-analfabeti, sistemul reactioneaza.

Declaratiile furibunde si insultele liderilor PSD, in frunte cu Victor Ponta, sunt elocvente. Daniel Funeriu, in loc sa exploateze bresa realizata si sa preia initiativa, devine brusc ezitant si defensiv, luand in mod patetic apararea subordonatilor sai.

Intr-o epoca dominata de imagini, Internet, Google si Wikipedia, politrucii Ministerului Educatiei si tagma inspectorilor au refuzat cu obstinatie sa renunte la programele scolare supra-aglomerate si sec-informative, contribuind astfel la adancirea prapastiei intre copii si scoala.

"Dascalii" de la catedre, prin "exemplul" de dezinteres si rapacitate oferit unor caractere in formare, au contribuit si ei la handicapul moral al unei intregi generatii, care nu isi va reveni poate niciodata.

Cei care au ratacit constiintele tinerilor ar trebui, cel putin, scosi din sistem. Pacatele lor fata de viitorul Romaniei sunt grele. Daniel Funeriu crede insa ca reducerea nivelului fraudarii unui singur examen de catre subordonatii sai este suficienta pentru "recastigarea demnitatii sociale". Ignorand faptul ca demnitatea nu fluctueaza precum pretul petrolului la bursa.

Cu o astfel de declaratie, Daniel Funeriu, chiar daca nu este "martian", pare cazut de pe alta planeta in politica romaneasca. Iar Victor Ponta, in ceea ce il priveste, ar fi ultimul in masura sa vorbeasca, avand in vedere ca este reprezentantul celei mai vorace dintre familiile de pradatori care populeaza Romania.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...