Despre pesti si prim-ministri (Opinii)

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 22:35
2966 citiri
Despre pesti si prim-ministri (Opinii)
Foto: Ziare.com

Desi Congresul PSD a fost conceput ca o lovitura de imagine, se poate spune fara dubii ca a reusit sa provoace efecte doar asupra PDL si, mai ales, a Elenei Udrea, frustrata ca o manifestare similara a propriului partid n-a degajat un vector de forta si unitate, ci o manifestare plina de contradictii interne, manevre politice si despartiri desuete.

Inapoi la aroganta

Dar oratorii de la tribuna social-democratilor au lasat la vedere ceva care n-ar fi fost posibil cu un an in urma: aroganta si proslavirea maretelor lor realizari, perceptia ca sunt cei mai puternici, ca au controlul politic asupra intregului esichier, inclusiv asupra colegilor de alianta, iar perceptia aceasta coincide cu aceea din ultimul an al guvernarii Nastase - Iliescu, 2004.

Asa ca nu a surprins ideea ca PSD "ofera cea mai buna solutie pentru Romania" fiindca e "singurul aparator al celor care au nevoie, singurul (partid) care a modernizat Romania".

Din pacate, stilul grandilocvent, frazele emfatice nu i-au deranjat deloc pe delegatii care au asistat hipnotizati la pierderea masurii. Caci fraze sforaitoare ale liderului precum ca "trebuie sa schimbam... Romania in ansamblul sau", sau ca "vreau sa fiu constructorul pacii. Sunt extrem de hotarat sa construiesc un alt model politic" suna ca in cuvantarile inaltatoare ale genialului carmaci.

Tara mereu in sarbatoare

Dar nu acesta ar fi cea mai graitoare consecinta, ci reinstaurarea unui festivism gaunos de care ne-am saturat in cei 45 ani de epopei marete, de victorii epocale, ca sa ne trezim in zilele revolutiei ca de fapt trenul nostru nici n-a plecat din gara.

Or reluarea acelorasi clisee inseamna ca principalul partid al coalitiei de guvernare nu pune pret pe politica faptelor, ci pe ditirambii aducatori de adulatori dar si de neincredere.

Cat despre simbolistica afirmatiei dlui Ponta ca "vrea sa fie pestele cel mai mare si rapid", e de discutat: daca a plecat de la simbolul antic, unificator al crestinismului, aluzia sa e cu totul deplasata, social-democratia nefiind partid religios, iar daca ne trimite la simbolul aproape universal al codosilor, de la "big fish", la "grand poisson", se ajunge la metafora atat de draga unora care vad in politichie cea mai veche meserie din lume.

Nimic despre ideologie

Nu mai bine lasa metafora poetilor, iar Congresul, ca peste tot in lumea civilizata, s-ar fi ocupat mai degraba de ideologie, doctrina si programe politice, de proiecte economice, sociale si culturale?

Numai ca tinerii din fruntea PSD se grabesc: doritori de imagine si notorietate castigate rapid, peste noapte, dnii Iliescu, Nastase... n-au apucat sa-i invete ca un partid traieste prin ceea ce face, nu prin ceea ce spune.

Este adevarat ca de multe ori firmele de PR pot pune pe picioare o formatiune politica intr-o perioada scurta de timp, dar, pe cat de repede urca in sondaje, pe atat de repede coboara, caci rezistenta in timp i-o dau numai buna guvernare si reformele, bunastarea publica si moralitatea.

Doua lucruri vor ramane din zilele Congresului PSD:

1. adoptarea rezolutiilor privind regionalizarea si descentralizarea Romaniei precum si aceea privind reforma Constitutionala

2. cultivarea respectului pentru munca facuta temeinic la partid, cinstirea fostelor glorii Ion Iliescu, Adrian Nastase, Oliviu Gherman...

Ce s-a schimbat?

Asta deoarece, in 23 ani de politica pe rupte, pe din dos si la plesneala, multi lideri autentici, competenti, patrioti au fost scosi din lupta pe motivul ca ii incurcau pe urmatorii: Petre Roman, Teodor Stolojan, Mona Musca, Paul Pacuraru, Teodor Anastasiu, Tudor Chiuariu, iar lista, daca ar putea fi intregita, ar arata adevarata fata a politicii romanesti, nu departe de proverbul latin "homo homini lupus".

Fireste, Congresul social-democratilor a rezolvat chestiunile legate de leadership, dar, din pacate, a ratat prilejul de a legitima programul de reforme al propriului guvern si programul politic al USL, al majoritatii parlamentare sustinatoare, motiv pentru care anul electoral 2014 il va prinde nepregatit.

Ar fi fost momentul prielnic pentru o evaluare critica la sfarsitul unui an de guvernare, iar punerea in discutie a mandatului primit de la cetateni atat la alegerile locale cat si cele parlamentare, incercarea macar de a-l pune de acord cu actiunile guvernului si ale prim ministrului n-ar fi trebuit sa lipseasca.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#PSD Congres leadership Ponta, #social democratie ideologie programe , #PSD