Dragnea, glume cu "Victore, Victore". Ponta, de acord ca masurile PSD nu sunt chiar de stanga

Vineri, 13 Martie 2015, ora 18:56
2687 citiri
Dragnea, glume cu "Victore, Victore". Ponta, de acord ca masurile PSD nu sunt chiar de stanga

Fundatia Stanga Democratica (FSD) a fost lansata vineri in prezenta presedintelui PSD, Victor Ponta, a presedintelui Fundatiei Europene de Studii Progresiste (FEPS), Massimo D'Alema, presedintelui executiv al social-democratilor, Liviu Dragnea, si a peste 150 de invitati din mediul academic, societate civila si lumea politica.

Misiunea FSD consta in intarirea mesajului de stanga din Romania, unirea vocilor din tara noastra care isi revendica apartenenta la valorile de stanga, contestarea hegemoniei intelectuale a dreptei. Echilibrul social este unul dintre principiile fundamentale care sta la baza functionarii FSD.

"Fundatia Stanga Democratica reprezinta o platforma de exprimare a intelectualilor de stanga din Romania", a subliniat in deschiderea evenimentului europarlamentarul Victor Negrescu, initiator al proiectului.

Potrivit acestuia, FSD isi propune in principal sa promoveze valorile si principiile stangii si sa creeze un cadru favorabil dezbaterilor ideologice si programatice reale, care sa vizeze totodata si politicile publice, in particular cele sociale.

Despre valorile stangii europene a vorbit Massimo D'Alema, fost ministru de Externe italian. "Comisia Europeana trebuie sa fie una politica, care sa promoveze valori cu adevarat europene si nu ale unui singur partid", a afirmat el.

Ponta, despre valorile de stanga

Premierul Victor Ponta a sustinut ca in Romania exista mult mai multi oameni de stanga decat se credea initial. El a adaugat ca democratia inseamna mult mai mult decat partidele care se numesc de stanga sau social democrate. "Si astazi este valabil mai mult ca niciodata si in Romania, si cred ca cei care se regasesc in valorile de stanga, social-democrate, sunt mult dincolo de PSD. Uneori sunt chiar intemeiate critici la adresa faptului ca PSD nu este suficient de stanga si politicile pe care le aplica", a adaugat seful Executivului.

In opinia acestuia, societatea romaneasca inseamna mult mai mult decat ceea ce se vede la televizor, iar preocuparile trebuie sa fie dincolo de cele de zi cu zi ale guvernarii. "Intr-un fel, liderii politici sunt captivi, pentru ca ori de cate ori vrem sa ne referim la lucruri mari, importante, generale, intrebarea este 'cum comentati?', 'ce s-a intamplat azi?' sau 'ce o sa faceti maine?'", a adaugat Ponta.

Premierul a subliniat ca o guvernare precum cea actuala nu poate fi bazata doar pe ceea ce inseamna valorile clasice ale stangii.

"Mai mult, mi-am dorit sa dovedesc ca o guvernare social-democrata de stanga nu inseamna in niciun caz ineficienta economica, dimpotriva. Masurile sociale pe care le ia un guvern nu sunt deloc pomeni electorale. (...) Valorile social-democrate se impun si partidului care se numeste PSD si care nu totdeauna le are in ADN. Asta e rolul FSD - acela de a impune celor care reprezinta, din punct de vedere politic, sa respecte cu adevarat aceste valori, sa creada in ele si sa le sprijine, chiar daca exista un cost electoral sau costuri politice pentru asta. Cred foarte mult ca acest lucru trebuie avut ca obiectiv", a declarat Victor Ponta, exprimandu-si speranta ca FSD sa nu fie fundatia PSD, pentru ca a mai existat asa ceva si nu a mers.

Dragnea: Victore, Victore

Liviu Dragnea si-a inceput discursul cu o gluma: "Victore, Victore", sustinand ca i s-a adresat lui Victor Negrescu.

"In societatea romaneasca facem o confuzie: stanga inseamna PSD. Stanga tot timpul si-a fundamentat obiectivele, reformele pe ceea ce au nevoie oamenii si, in sensul asta, si-au si construit o platforma de actiune prin care sa gaseasca solutii. Dar nu este suficient sa asociem stanga cu un partid sau cu niste partide politice. (...) Sa militam ca societatea romaneasca sa nu devina ceea ce spunea Victor Ponta - o societate a profitului cu orice pret, o societate dura, in care celui bogat nu-i pasa de cel sarac, celui puternic nu-i pasa de cel slab, celui sanatos nu-i pasa de cel bolnav", a aratat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, sansa FSD este sa fie elementul, institutia, structura, care poate genera, care poate coagula intr-adevar miscarea de stanga. "PSD-ul poate fi un partener. Si eu cred ca PSD va fi un partener sanatos, puternic, serios si un partener de dialog", a subliniat Liviu Dragnea.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...