Laboratoarele nasterii noului presedinte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 17:51
7742 citiri
Laboratoarele nasterii noului presedinte (Opinii)
Foto: cracked.com

Privita cu putina detasare degringolada din scena politica romaneasca are parca si mai multe accente comice.

La dreapta ei, pare ca se pregateste o armata de prezidentiabili care sa ia cu asalt alegerile din noiembrie. La stanga, colosul PSD nu reuseste sa dea nici macar ideea unui singur prezidentiabil onorabil. Unita sau nu, fuzionata sau in curs de implozie, dreapta poarta inca stigmatul austeritatii din ultimele guvernari.

Nu ca austeritatea ca idee nu ar fi fost preluata si dupa 2012 de guvernarea uselista, doar ca astazi autorii implementarii masurilor draconice din 2010 se gasesc, mai toti, la dreapta lui Traian Basescu. Din aceasta perspectiva, eventualul candidat al PSD sau al uniunii PSD-UNPR-UDMR-PP-DD pare sa aiba un mic avantaj. Avans ce se traduce si in sondajele de opinie care il dau pe Victor Ponta drept favoritul in cursa pentru Cotroceni.

Marea necunoscuta de care isi pocnesc mintile stralucite marii strategi din umbra ai PSD este reactia pe care majoritatea electoratului o va avea in fata candidatului Victor Ponta - copilul teribil al politicii romanesti, baiatul care in 2009 sarea sa intre in cadru din spatele lui Geoana si Antonescu, seful de campanie care nu si-a votat omul pentru care lucra, doctorul cu diploma plagiata, cinicul care recunoaste ca ceilalti au castigat doar pentru ca au furat mai mult si, deloc in ultimul rand, primul candidat la prezidentiale care abia a sarit de 40 de ani.

De cealalta parte, dupa retragerea lui Crin Antonescu si promisiunea fuziunii dintre PNL si PDL, jalea pare si mai mare.

Este o certitudine ca nu va exista un singur candidat, ci o pleiada de sperante moarte inainte de termen, precum Cristian Diaconescu, consilierul care s-a recunoscut din start "omul lui Basescu", sau auto-anuntatul Mihai Razvan Ungureanu, premierul iesit prea devreme din laborator si trantit prea brusc la pamant, istoricul in jurul caruia inca mai persista mirosul extravagant al parfumului.

Ca nici intr-un an, cu doar cinci luni inainte de alegeri, partidele din Romania sunt prinse toate intr-un offside vizibil si din ultimul rand.

Iar panica pe care le-o provoaca daramarea fostei lumi nu face decat sa le sporeasca si mai mult degringolada. La deruta generala se adauga si faptul ca presedintele in functie si-a testat inca o data puterea de influenta la fel de mica pe care o are in randul electoratului.

In conditiile date, Traian Basescu va fi un factor de influenta doar in masura in care cei doi candidati din turul doi ar fi despartiti de zecimale.

In conditii de stres si panica, trecerea timpului nu face decat sa-i impinga pe liderii partidelor catre gesturi si mai putin cumpatate, asa cum a fost invitatia de a intra la guvernare pe care Ponta a adresat-o partidului patronat de circarului natiunii - Dan Diaconescu Direct. Semnalul de alarma tras de UDMR, care a spus ca intrarea PP-DD la guvernare ar avea efecte catastrofale de imagine, cred ca nu a facut decat sa provoace si mai multa panica in randul liderilor pesedisti.

Avand in fata posibilitatea de a pierde tot si de a iesi din politica inainte de a-si incepe adevarata ascensiune, Victor Ponta e foarte posibil sa planga in aceste zile dupa fostul partener de alianta.

Speriat el insusi de cartea pe care si-a ales sa o joace, totul sau nimic, cred ca Ponta a pierdut intr-atat de mult controlul incat il si vede pe Traian Basescu furandu-i majoritatea parlamentara. De ca si cum castigarea functiei de premier in urma alegerilor din 2012 ar fi considerata ca suficienta si pentru obtinerea postului de presedinte.

Din tot haosul format in urma ruperilor si reunirilor dintre partide si lideri, de castigat vor avea doar cei care isi vor pierde cel mai putin capul. Cu americanii dand tarcoale prin toate colturile, politicienii au in sfarsit o sarcina pe masura meseriei pe care si-au ales-o: sa gaseasca omul care sa trezeasca majoritatea adormita a celor care inca mai pot spera.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#prezidentiabil PSD alegeri 2014, #dreapta candidat presedintie 2014 , #PSD