Marele razboi al acestui an. Cine ramane in picioare? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 08:49
6319 citiri
Marele razboi al acestui an. Cine ramane in picioare? (Opinii)

Tema electorala principala reala a acestui an nu va fi pro sau antiBasescu. Aceasta este tema pe care vrea, dupa toate aparentele, sa o acrediteze Victor Ponta pentru ipoteza candidaturii sale, pentru ca ea il avantajeaza in cel mai inalt grad.

Si il ajuta si presedintele sa o mentina vie, pentru ca si domnia sa este avantajat sa ramana in centrul dezbaterii, pentru a favoriza PMP.

Dar dincolo de aceasta tema falsa, parazitara chiar as spune, marea tema a anului se profileaza aceea antiJustitie. Batalia se anunta mai apriga decat oricand, pe masura ofensivei ANI si DNA si a spaimei celor cu probleme, careia i-a dat glas Liviu Dragnea: "Incepem sa ne punem intrebarea cati mai raman in picioare pana la sfarsitul anului, asta e, de fapt, singura intrebare pe care ne-o punem si ne-o punem cu foarte mult respect, nu cu alte sentimente".

Un front important al acestui razboi este cazul Diaconu. Soarta actorului ratacit in politica este irelevanta. Important este precedentul care s-ar crea prin acceptarea, iata, tot mai probabila, a candidaturii sale. Iar precedentul a fost explicat precis de ICCJ:

"Plecand de la premisa ca interesul legiuitorului a fost acela de a sanctiona persoanele care se fac vinovate de incalcarea regimului juridic privind incompatibilitatile, fara a face vreo diferenta intre tipul functiilor elective detinute, putem concluziona ca atribuirea pentru sintagma aceeasi functie a intelesului de functia care a generat starea de incompatibilitateeste profund gresita, aceasta fiind, practic, de natura sa lipseasca de eficacitate norma juridica respectiva."

Asadar, restrangerea interdictiei la aceeasi functie ar fi, in opinia ICCJ: "un procedeu extrem de simplu de ocolire a legii si mai ales de sustragere de la aplicabilitatea sanctiunilor instituite de aceasta, in sensul ca, prin realizarea unei rotiri periodice a functiilor elective in intervalul de timp necesar parcurgerii intregii proceduri prevazute de lege pentru constatarea starii de incompatibilitate (...), subiectii de drept vizati de regimul juridic al incompatibilitatilor pot obtine, cu destul de multa usurinta, o eludare a cadrului legal referitor la acest regim (...). "

Deocamdata am asistat la un fapt straniu, poate fara precedent: o instanta inferioara, TMB, lipseste de efecte o decizie a Inaltei Curti si decide contrar opiniei public exprimate de instanta suprema, cu rol esential in crearea jurisprudentei si in uniformizarea aplicarii legii.

Eu nu suspectez pe nimeni de rea intentie, dar pot sa ma gandesc ca presiunea mediatica feroce a Antenei 3 si spaima de repetarea unor linsaje de tip Aspazia Cojocaru, Liviu Stanciu, Ionut Matei etc. puteau sa aiba o influenta majora in luarea deciziei atat de stranie pentru mersul firesc al justitiei intr-un stat de drept.

Iar daca ea ramane in vigoare, se va intampla exact ce anticipeaza ICCJ - rotirea cadrelor prin functii si eliminarea cel putin partiala a efectelor legii.

Un alt front important se consuma in PSD. Ruptura dintre Victor Ponta si liderii locali este evidenta si ea poate fi usor decelata din simpla cronologie a faptelor. Vineri, premierul posteaza pe Facebook un mesaj cu iz de amenintare cu retragerea. Sambata are loc reuniunea sefilor de filiale PSD unde se discuta inclusiv despre spaime penale, se cauta solutii pentru imblanzirea regimului incompatibilitatilor pentru primari, iar premierul nu participa, preferand o vizita privata la Ierusalim de unde posteaza ilustrate relaxate de vacanta.

Ce vor liderii locali ai PSD nu e un secret: pe de-o parte, revizuirea regimului incompatibilitatilor, pentru care exista un proiect de lege foarte aproape de vot in Senat, pe de alta parte, gratierea si amnistia colectiva. Adica reeditarea proiectelor din martea neagra, dar de aceasta data pana la capat.

Victor Ponta probabil stie insa care ar fi pretul extern al unor asemenea decizii. L-a simtit in vara lui 2012, l-a simitit in decembrie anul trecut chiar fara sa mearga pana la capat. Nu trebuie sa ai o intuitie iesita din comun pentru a intelege ce s-ar intampla daca ar fi satisfacuti.

Victor Ponta stie, probabil, ca exact aceste decizii i-ar arunca in aer nu numai orice sansa la prezidentiale, ci si intreaga cariera politica, pentru ca ar deveni nu numai non grata in UE, ci si, foarte posibil, premierul de care sa se lege blocarea economica a tarii sau chiar suspendarea dreptului de vot al Romanei in UE.

Daca si-ar fi asumat un asemenea pret, Victor Ponta mergea pana la capat in situatiile precedente. Dar de partea cealalta are niste oameni care lupta pentru propria libertate si avere. Ce credeti ca ar fi dispusi sa faca pentru a nu impartasi soarta lui Duicu, de exemplu?

Victor Ponta lupta pentru viitorul lui politic si el implica, in acest moment, ca Justitia sa fie lasata in pace, ceilalti lupta pentru viitorul lor in libertate si el se pare ca implica anihilarea Justitiei. Victor Ponta pare ca incearca sa amane marele asalt pana dupa prezidentiale si conditioneaza aceasta amanare cu candidatura sa si chiar cu functia de premier, insa multi dintre liderii locali nu mai au timp pentru aceasta amanare.

Razboiul pe justitie se anunta asadar extrem de dur si pe mai multe fronturi decat eram obisnuiti pana acum. Iar cel mai aprig dintre ele este in interiorul PSD.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...