Menghina lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Februarie 2014, ora 12:56
5875 citiri
Menghina lui Victor Ponta (Opinii)

Desi e putin probabil sa nu fi facut parte din planurile PSD pentru acest an electoral, cred ca ruperea USL nu se produce in cel mai bun moment pentru social democrati si, mai ales, pentru Victor Ponta.

PSD nu are inca o majoritate fara emotii. Probabil este si acesta un motiv pentru care Victor Ponta intinde cat poate aceasta criza. Vedem ca PSD a mai luat un senator PDL, dar are un concurent serios pe piata traseismului, pentru ca si PMP se ocupa cu exact acelasi lucru.

Mai exista marfa, PP-DD nu e complet destructurat, e posibil ca si unii liberali sa prefere ramanerea in zona puterii. Probabil ca motoarele racolarilor sunt turate la maximum, dar mai e nevoie totusi de timp pentru ca Guvernul USD sa fie asigurat.

O alta problema este ca europarlamentarele sunt inca destul de departe. PNL mai are timp sa-si configureze imaginea de opozant al guvernarii. Iar europarlamentarele vor fi o repetitie generala pentru prezidentiale.

Cred ca ideala pentru PSD ar fi fost o rupere mult mai aproape de acest moment, pentru ca PNL sa intre in alegeri si cu povara guvernarii, si in spasmele inerente pierderii beneficiilor puterii.

Dar poate ca problema cea mai mare pentru PSD este ca inca nu are un candidat cert pentru prezidentiale. Cea mai logica pornind de la sondaje ar fi candidatura lui Victor Ponta, insa, dupa toate semnalele, premierul nu este prea dornic sa se bage in lupta, din cel putin doua motive.

Pe de-o parte, a si spus deja ca vrea sa ramana premier. De aceasta pozitie se leaga cele mai importante parghii ale puterii executive. Pe de alta parte, o astfel de candidatura implica riscuri majore de cariera politica. A vazut la Mircea Geoana ce soarta au invinsii.

E drept, ar pleca din pozitia de favorit, dar garantii nu exista. Favorit pleca si Mircea Geoana, sustinut chiar de o majoritate mai larga decat ar avea in spate Victor Ponta, si totusi a pierdut. Intai alegerile, apoi cam totul. Nu stiu daca e un risc pe care Victor Ponta vrea sa si-l asume.

Dar daca Victor Ponta nu intra in lupta, cine sa intre? Sunt vehiculate tot felul de nume. Primul e Sorin Oprescu. Dar primarul general al Capitalei are cateva probleme. In primul rand, este foarte posibil sa nu "treaca muntii", pentru ca stilul sau este destul de greu de digerat in Transilvania si stiu asta toti cei care cunosc bine zona respectiva.

Apoi, Sorin Oprescu insusi nu cred sa fi uitat scorul dezastruos din 2009, cand a iesit din primul tur cu vreo 3% din voturi. E drept ca a recastigat fara nicio emotie Primaria Bucurestiului in 2012, dar cu ajutorul neprecupetit al Elenei Udrea care, in calitatea sa de atunci de presedinte al PDL Bucuresti, i l-a opus pe Silviu Prigoana. Mare parte din victoria lui Sorin Oprescu a fost garantata de d-na Udrea.

Nu este de ignorat impactul teribilei morti a copilului devorat de caini. Pentru multi dintre romani genul acesta de trauma emotionala genereaza o reactie adversa cu mult mai puternica decat orice acuzatie de incompetenta, coruptie sau mai stiu eu ce fapta grava, acuzatii deja banale in politica din Romania.

Dl. Ponta mai avanseaza ca ipoteza de lucru numele lui Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR este de multa vreme candidatul de serviciu pentru orice functie de varf, de la sefia tarii la sefia Guvernului. Dar pana acum dl. Isarescu nu a dat niciun semn de interes, probabil si cu amintirea campaniei nefericite din anul 2000. Dimpotriva, a negat de cate ori a avut ocazia dorinta de a se inscrie pe o traiectorie politica.

Cum tot pare bun la absolut toate, nu putea scapa nici Raed Arafat, pe care Victor Ponta sustine ca l-ar fi si intrebat la Chisinau daca ar candida. Inteleg ca raspunsul a fost negativ.

Pe asa seceta de candidati, este asadar foarte probabil ca, dupa ruperea USL, presiunea pe Victor Ponta sa candideze sa fie din ce in ce mai mare si sa-l impinga pana la urma spre un pas foarte riscant.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta candidat prezidentiale, #candidat PSD, #rupere USL , #PSD