Miza lui Victor Ponta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 23 August 2016, ora 07:58
15104 citiri
Miza lui Victor Ponta

Cel mai mare pericol pentru PSD in perspectiva alegerilor parlamentare mi se pare Victor Ponta, mai precis declaratiile tot mai agresive si mai sfidatoare ale fostului premier in privinta votului din diaspora la prezidentialele din 2014.

Cu un PNL in plina degringolada, cu un presedinte pasiv pana la absenta, marele risc si probabil singurul pentru PSD, cam la fel ca in urma cu doi ani, este enervarea si de aici mobilizarea electoratului care nu ii e favorabil. Daca el ramane acasa, victoria social-democratilor se profileaza la pas, la fel la locale.

Este un risc pe care Liviu Dragnea pare sa il fi inteles, motiv pentru care principala sa grija a fost, in mod evident, sa nu creeze valuri prea mari si sa nu infurie, astfel incat sa-si pastreze viu propriul electorat si sa nu il scoata la urne pe cel ostil. Asa a castigat PSD si Bucurestiul.

Victor Ponta face exact pe dos, bagand batul prin gardul electoratului advers de cate ori are ocazia si tot mai adanc. De ce?

Nu este exclus, desigur, ca fostul premier sa fi ramas cumva suspendat in momentul 2014, in acea infrangere in egala masura neasteptata si la scor. Asa cum nici Mircea Geoana pare sa nu fi depasit pe deplin singura sa noapte prezidentiala, la fel este foarte posibil ca Victor Ponta sa pastreze obsesia momentului, incercand sa convinga si sa se convinga ca vina pentru infrangere nu i-a apartinut, ca a fost, de fapt, un invingator privat de victorie.

Chiar daca o face exact in acelasi mod care i-a provocat infrangerea.

Am avut suficiente mostre de imaturitate din partea fostului premier pentru ca o asemenea explicatie sa nu fie deloc imposibila.

Pe de alta parte, insa, Victor Ponta este totusi un jucator politic abil, un discipol al lui Traian Basescu, mai degraba cinic decat sentimental, cu un gust insatiabil de putere si de revansa.

Care ar fi in mod logic tinta cea mai apropiata a domniei sale? Klaus Iohannis?

Nu cred ca actualul presedinte ar trebui sa fie o miza pentru Victor Ponta. In privinta prezidentialelor, nu e nimic de schimbat, deci nimic de castigat.

Marea tinta a lui Victor Ponta ar trebui sa fie acum in mod normal Liviu Dragnea, cu care se afla intr-o competitie directa si aproape declarata pentru influenta si control real asupra PSD. In aceasta competitie Victor Ponta, din pozitia de "challenger", are nevoie ca PSD sa suspine dupa el, cum suspina o parte din PNL dupa Crin Antonescu.

Si pentru asta trebuie, pe de-o parte, sa minimalizeze infrangerea din 2014, pe de alta parte, sa il puna in umbra pe Liviu Dragnea profitand de retinerea strategica a acestuia, sa genereze neincredere in actualul presedinte PSD si sa proiecteze imaginea de lider cu care PSD este obisnuit.

Eu sunt cel care face opozitie reala, eu sunt cel care lupta cu presedintele, cu Guvernul, in timp ce Dragnea sta ascuns si pregateste blaturi, pare a transmite in subtextul fiecarei postari Victor Pota.

Deocamdata Dragnea are argumentul scorului de la locale, greu de rasturnat. Noua stea social democrata, Grabiela Firea, este creatia lui si nu am nicio indoiala ca o controleaza foarte bine. Dar daca scorul de la locale nu se va repeta la parlamentare si PSD nu va ajunge sa guverneze, dorul de Ponta va deveni acut si inlacrimat.

Aceasta este, in opinia mea, miza lui Victor Ponta. Asa cum partidele sunt organisme pragmatice care se duc dupa cel puternic, la fel liderii politici sunt "pradatori" cinici, dispusi la orice pentru a pune laba pe prada.

Si cinic vorbind, cu cat PSD-ului ii va fi mai rau sub Dragnea, cu atat mai avantajat va fi Ponta si invers.

In plus, nici Liviu Dragnea nu-l scuteste. Recent, dna Firea spunea ca premierul ideal al fi actualul presedinte PSD, dar nu exclude ca PSD sa cedeze functia unui aliat, cu trimitere destul de transparenta catre Calin Popescu Tariceanu.

Deci un mesaj cat se poate de clar ca Victor Ponta este o varianta in afara discutiei.

In conditiile in care victoria PSD in alegeri nu i-ar aduce niciun avantaj, de ce nu as crede ca Victor Ponta tinteste in mod deliberat un scor mai slab pentru PSD pentru ca el sa-i devina argumentul revenirii in forta in fruntea partidului si, de ce nu, al unei noi candidaturi la presedintie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta Liviu Dragnea PSD, #Ponta vot diaspora , #PSD