Opinie politica: Alegerea PSD: Se scufunda cu Ponta sau nu?

Miercuri, 26 August 2015, ora 12:52
3966 citiri
Opinie politica: Alegerea PSD: Se scufunda cu Ponta sau nu?

Premierul Romaniei, Victor Ponta, se comporta iresponsabil zilele acestea. Promite mariri de salarii uriase doar unor categorii, nu ii pasa de prabusirea burselor din lumea intreaga si nu vrea sa schimbe nimic in privinta Codului Fiscal, in ciuda avertismentelor venite din toate partile.

Problema premierului este ca gandeste doar pe termen scurt si foarte scurt. In cateva luni nu va mai fi seful Guvernului, asa ca are doua obiective. Primul obiectiv, sa isi prelungeasca sederea la Guvern cat mai mult. Al doilea, cand pleaca sa plece cu aura omului care "a dat, iar altii au taiat".

E frumos sa dai, mai ales cand nu tu vei suporta consecintele. Victor Ponta nu va mai fi premier pentru a echilibra bugetul, pentru a face fata nemultumirilor categoriilor sociale care nu au primit maririle asteptate.

In schimb, PSD va ramane un partid puternic pentru mult timp de acum incolo. Oare accepta PSD sa sustina toate aceste masuri stiind ca tot el va trage ponoasele? Poate ca unii, printre care si Victor Ponta, se gandesc ca actuala Putere va lua o serie de masuri foarte populare, va pleca in cateva luni si va lasa PNL sa ia masuri de austeritate. Din pacate pentru ei, nu mai merge asa.

Subiectul masurilor generoase si nesustenabile anuntate de Ponta este in atentia tuturor si toti vor sti cine era la putere cand au fost adoptate. Se poate spune ca PNL a votat Codul Fiscal si e adevarat, insa a facut asta inainte sa apara ingrijorarile partenerilor europeni, avertismentele BNR si maririle de salarii pe care le anunta Victor Ponta.

Trebuie tinut cont si de faptul ca, asa cum apreciaza cei mai multi analisti economici, masurile din noul Cod Discal sunt bune, insa conteaza si cum gestioneaza Guvernul restul economiei, adica prost, de la fonduri europene neatrase la bani irositi pe clientela politica.

Daca aceste cresteri extrem de generoase de salarii si masurile de relaxare din Codul Fiscal se aplica asa cum au fost anuntate, cine va avea mai mult de suferit: Victor Ponta, care nu va mai fi premier, sau PSD?

De aceea, cei din PSD trebuie sa aleaga sa se departeze de tot ceea ce a insemnat Ponta.

Primul pas ar fi ca PSD, PNL si UNPR sa ajunga la un consens pe marginea Codului Fiscal. Masurile din el vor trebui pastrate, insa temporizate, ca o masura de siguranta, mai ales daca vedem ce se intampla in jur.

Pe plan international, lucrurile nu sunt tocmai in ordine. Scaderea burselor din China are efecte in toata lumea si, chiar daca nu se ajunge la o prabusire de genul celei din 2007-2008, se pare ca oricum cresterea PIB va fi sub asteptari in cel mai populat stat al lumii, ceea ce va afecta economia globala.

E timpul ca PSD sa aleaga: merge spre dezastru si marginalizare ca forta politica alaturi de Victor Ponta sau isi da seama ca viitorul tarii este mai important.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#cod fiscal PSD, #cod fiscal PNL, #majorari salarii bugetari, #Victor Ponta Cod Fiscal , #PSD