Opinii: Foarte micul Titulescu

Luni, 22 Martie 2010, ora 16:16
3772 citiri
Opinii: Foarte micul Titulescu
Foto: /theologhia.files.wordpress.com

Victor Ponta a dovedit ca a invatat sa fie liderul PSD. Nu liderul modern pe care si-l dorea toata lumea, ci un lider tipic al PSD, precum Iliescu sau Nastase. Idolii sai politici, alaturi de Che Guevara.

Ca si mentorii sai, a dat semne ca nu ezita nici el sa se foloseasca din plin de populism, tupeul si nationalismul trompetist. Doar ca, fara experienta politica a acestora, micul Titulescu a reusit sa o dea in bara de cateva ori.

Vorbe despre ce nu stie

Cea mai mare gafa care poate fi trecuta in contul proaspatului presedinte al PSD este cu siguranta cea de la consultarile cu Basescu, atunci cand s-a dus cu temele nefacute. Ponta a pretins atunci ca prin Tratatul de la Lisabona UE ne obliga sa avem parlament bicameral incepand cu 2013. O uriasa gafa.

Ponta a aratat ca habar nu are cum functioneaza UE, care nu are atributia de a impune sau macar cere statelor membre sa-si modifice structura Parlamentului. Mai mult, Ponta a aratat si ca nu stie sa-si aleaga macar consilierii de politica externa.

Orice tip relativ informat asupra modului in care functioneaza UE i-ar fi spus ca asa ceva nu e posibil. Era suficient chiar sa aiba pe cineva care sa dea o simpla cautare de pe calculator in Tratatul de la Lisabona si sa vada ca singura referire la parlamentul bicameral e aceea in care se spune ca legislativele cu doua camere pot trimite cate o sesizare pentru fiecare asupra legislatiei europene.

Ce e trist pentru Ponta e ca el pur si simplu a preluat informatia de la liberali, care, in frunte cu Crin Antonescu, au lansat-o pe piata cat se poate de zgomotos asta toamna. In totala necunostinta de cauza, dandu-ne o mostra despre amatorismul cu care politicienii nostri vorbesc despre chestiunile comunitare.

Informatia corecta n-a ajuns insa la urechile lui Ponta, care a fost pus astfel in situatia de a fi urecheat de catre Traian Basescu. De fata cu presa.

In fapt, consultarile pe marginea Constitutiei au adus pentru Ponta doar "sapuneli" de la Traian Basescu pe cateva teme abordate imprudent, dar si senzatia ca e la remorca lui Crin Antonescu.

Nationalism si pseudofermitate

Alta atitudine politica prin care admiratorul declarat al lui Che Guevara a pornit la vanatoare de voturi e folosirea nationalismului desantat. La Toplita, Victor Ponta l-a imitat pe Vadim in declaratiile razboinice impotriva maghiarilor. A spus ca"aici e Romania, nu exista Tinutul Secuiesc".

Fara sa tina seama ca prin asta starneste pasiuni nationaliste. Sau poate tocmai in acest scop. Vechea poveste cu "nu se rupe tara" ii mai poate pacali pe unii. Pe cei care nu stiu ca asa ceva nu e posibil si ca nici macar cei mai radicali maghiari nu cer asta. Si mai poate aduce o mana de voturi.

Autorul celebrului "sistemul lor de fraudare a functionat mai bine ca al nostru" a mai incercat sa fie ferm si in alte ocazii. La fel de desantat. O mostra ar fi declaratia conform careia "nu exista pensii nesimtite, salariul lui Boc e nesimtit". In opinia sa, probabil ca pensiile de 10.000 de euro pe luna nu sunt nesimtite. Si un salariu de 87 de milioane pentru omul care are cele mai mari responsabilitati in tara asta e urias.

Probabil de asta a dat Ponta declaratia de maxim bun-simt politic in care spunea ca a vrut sa-l bata pe premier.

Asta e Ponta?

Cei care au vorbit vreodata cu Ponta la telefon pot confirma ca in discutiile private acesta e un tip mult mai degajat, amabil si rabdator in explicatii. Fara aroganta pe care o afiseaza atunci cand vorbeste in public. Lectia pe care a invatat-o el in politica e insa alta - tupeul iti aduce foloase multe. Tupeul extrem, si mai multe.

Ce-i drept, Ponta nu e inca pierdut pentru rolul de lider serios. E totusi un tip inteligent si traieste in secolul asta mai mult decat Nastase sau Iliescu. Trebuie totusi sa se maturizeze. Si sa-l omoare pe Che Guevara.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Ponta Titulescu, #Ponta gafa Basescu, #Ponta maghiari , #PSD