Planul de salvare al lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 22 Iunie 2015, ora 06:54
8969 citiri
Planul de salvare al lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Eu cred ca nu e nimic surprinzator in anuntul premierului ca ramane in Turcia pentru schimbarea pansamentelor dupa operatia pe care a suferit-o la genunchiul piciorului stang.

Asa cum nu ar trebui sa mire nici faptul ca sederea pentru recuperare e anuntata pentru o perioada nedefinita, nici cererea catre presedinte de a-l numi pe vicepremierul Oprea inlocuitorul prim-ministrului pana la intoarcerea sa.

In opinia mea, tactica lui Victor Ponta e pe cat de simpla pe atat de eficienta. Ea a mai fost testata, dupa cum s-a vazut cu succes, dupa pierderea alegerilor prezidentiale cand jumatate de partid ii cerea capul si cealalta jumatate ar fi vrut sa-l aiba in fata ochilor pentru a-si varsa supararile si naduful. Doar ca... ghinion, Victor Ponta a fugit sa isi destinda nervii prin discotecile din Dubai cu prietenul Ghita.

In saptamana cat a stat plecat atunci Ponta, in lipsa sa "de acasa", nervii s-au incordat, s-au intins si supraintins pana cand s-au epuizat si s-au calmat de la sine.

Cand a revenit ca o floricica in sanul PSD, razboaiele care ar fi trebuit sa duca la decapitarea sa si-au pierdut soldatii. Asa a reusit Ponta sa se mentina in fruntea PSD, in ciuda traditiei celui mai mare partid care si-a executat toti liderii care au pierdut prezidentialele.

Exista putine elemente in comun intre situatia cvasi-imposibila in care se afla Victor Ponta astazi, in primul rand in calitatea sa de premier urmarit penal, si decapitarea pe care a reusit sa o evite din calitate de presedinte de partid dupa prezidentialele din noiembrie 2014.

Dupa parerea mea, prin evadarea sa in Turcia si suspendarea de jure din functia de premier, Ponta spera sa obtina cel putin acelasi efect de calmare si tocire a nervilor si isteriilor provocate de punerea sa sub urmarire de catre DNA.

Dar la ce mai poate spera Victor Ponta in conditia sa? Timpul este cel mai de pret aliat de astazi al premierului. Cu cat va castiga mai mult timp, cu cat va reusi sa ramana in functie indiferent de costuri si consecinte, Ponta nu are decat de castigat, in timp ce toti opozantii si criticii sai pierd.

Timpul pe care il castiga astfel il ajuta sa evite in primul rand demisia, lucru care ar echivala automat cu recunoasterea unei greseli. Iar cat timp Ponta reuseste sa evite demisia, inca are jocul politic de partea sa.

In opinia mea, ultimele actiuni ale premierului spun destul de clar ca demisia va fi ultimul lucru pe care Ponta si-l va asuma. Mai mult, prin timpul astfel castigat s-ar putea ca peste o luna sau doua sa-i convina chiar posibilitatea sa fie suspendat din functie, ca ultima modalitate de a iesi din criza politica tot mai adanca in care se va fi ajuns.

Dar atunci Ponta va putea juca rolul de victima, iar DNA va trebui sa isi asume rolul calaului pana la capat, respectiv trimiterea dosarului in judecata - singura modalitate care va duce automat la suspendarea premierului.

Exista destule elemente care ar putea sa il conduca pe Ponta inspre o astfel de situatie. In primul rand, s-ar adeveri victimizarea-profetie-avertisment pe care a lansat-o in urma cu ceva timp, cum sa singurul adversar care l-ar putea da jos de la guvernare ar fi DNA.

Cu o astfel de aura de victima politica a DNA-ului cel rau care face si desface jocuri politice, eu cred ca Victor Ponta nici macar nu trebuie sa isi mai puna problema pastrarii guvernarii. O va castiga cu siguranta din fruntea PSD la alegerile de anul viitor. Caci un PNL dezintegrabil ajuns la putere printr-un efect al DNA-ului nu poate avea decat un destin nefericit.

#Victor Ponta Turcia, #Victor Ponta premier, #Victor Ponta demisie, #Victor Ponta urmarit penal , #PSD