Ponta a votat DNA, PSD se revolta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 08:30
13963 citiri
Ponta a votat DNA, PSD se revolta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Razmerita care sta sa zguduie din temelii PSD abia mai este tinuta ascunsa de ochii si urechile publicului.

In realitate, atmosfera de la varful partidului este atat de incarcata incat am putut vedea lideri social-democrati care o descarca necontrolat, automat, la prima intrebare a unui jurnalist mai insistent.

Daca se adauga pe urmele lor o masina care-i urmareste continuu, fapt ce sperie orice politician a carui avere intrece suma veniturilor legal castigate, bomba paranoica e armata si gata sa fie detonata.

Asa ceva s-a intamplat si in PSD, dupa explozia celor cateva dosare care au antrenat nume dintre cele mai grele si mai vechi din partid.

Afacerea Microsoft sau cea a retrocedarilor ilegale, dar mai ales zvonurile si temerile provocate de iminenta aparitiei dosarului EADS, care ar implica si mai multe nume, cred ca au instalat in randul pesedistilor o stare de spaima si paranoia imposibil de controlat.

Marian Vanghelie e exemplul cel mai viu al lasarii nervilor in fata paradoxului care domneste in PSD.

Pe de o parte, tot partidul simte ca de data asta a dat lovitura, ca alegerile prezidentiale sunt ca si castigate si nimic nu le mai poate sta in calea marii imparteli a puterii.

Socul provine tocmai cand, din ipostaza de castigatori, unii dintre pesedistii de seama sunt deranjati de procurorii DNA, fie in dosare serioase, bine sustinute de dovezi, fie in altele mai rarefiate, dar cu impact mediatic urias.

Probabil ca mintea celui care se simte deja castigator nu poate sa inteleaga paradoxul. Cum traim in spaima si-n angoasa, cand noi ar trebui sa fim deja la butoane? Daca reiese ceva din stenogramele scapate in presa, cel putin in cazul celor dintre Sova si Hrebenciuc, este tocmai siguranta celor care se stiu castigatori si isi fac planuri pentru epoca PSD total - cu Ponta presedinte si un guvern sustinut de o majoritate controlata lejer.

Nu sunt usor de trasat granitele sau echipele care se confrunta astazi in PSD. Exista baronii si greii de la centru care acuza, fie si in gand, ca prigoana din prezent isi are originea, in general, in pactul dintre Victor Ponta si Traian Basescu.

In particular, cei mai multi arata cu degetul spre DNA si Laura Codruta Kovesi, vazute ca bratul lung al presedintelui, nu al Justitiei. Un lucru pe care Victor Ponta, fiind prins intr-o batalie cu miza totul sau nimic, nu il poate pronunta si daca ar fi convins ca e adevarat.

Rezultatul este ca, pe masura ce procurorii si Justitia musca din greii social democrati, Ponta e obligat de campania electorala sa priveasca neputincios cum ii este decimata armata.

E constient probabil ca nu isi poate suspenda tot partidul, iar revolta care se propaga printre cei care duc greul alegerilor e tot mai vizibila si produce pagube de imagine incontrolabile.

Motivele pentru care Victor Ponta a inceput sa aiba probleme cand nimeni nu mai credea ca il poate intoarce din drumul spre Cotroceni sunt multe, zic eu.

Dependenta de baroni, nereformarea partidului la timp, prietenia bizara cu extrem de controversatul Sebastian Ghita si coabitarea cu Traian Basescu sunt doar cateva dintre cauzele care l-au adus pe Ponta astazi intr-o situatie delicata.

Punctul sau cel mai slab a fost expus de prietenul Ghita care, sfidand sanctiunile si avertismentele lui Ponta la adresa celor care pun in pericol campania prin declaratii publice, a iesit si si-a anuntat intrarea in cursa pentru sefia partidului, in tandem cu Liviu Dragnea. Raspunsul a fost pe masura ofertei - "daca voi candida, voi face echipa..."

Interventia lui Ghita spune totul despre autoritatea reala a lui Ponta si bulverseaza si mai mult un partid si asa zapacit de ultimele evenimente.

Ghinionul lui Ponta nu e ca nu mai are ce sa le promita camarazilor care trebuie sa il ajute sa castige, ci cred ca acestia incep sa inteleaga ca un Ponta presedinte nu i-ar ajuta la nimic. Ba dimpotriva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ponta DNA alegeri, #Ponta PSD sprijin alegeri prezidentiale , #PSD