Ponta il compara pe ministrul Predoiu cu Lenin

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 15:05
3126 citiri
Ponta il compara pe ministrul Predoiu cu Lenin
Foto: Realitatea TV (arhiva)

Deputatul PSD Victor Ponta, coordonatorul subcomisiei pentru elaborarea Codului de Procedura Penala, l-a acuzat pe Catalin Predoiu ca fixeaza termene pentru finalizarea Codurilor de procedura, desi Ministerul Justitiei arata dezinteres fata de lucrarile subcomisiei.

Victor Ponta a spus ca fixarea de termene pentru finalizarea Codurilor de procedura civila si penala de catre ministrul de Justitie, Catalin Predoiu este nejustificata in conditiile in care ministrul sau vreun secretar de stat din MJ nu au mai participat la lucrari de peste sase luni. "De sase luni n-a mai trimis pe nimeni la lucrarile subcomisiei, dar se duce la Iasi si ne adreseaza indemnuri precum facea Lenin din Elvetia apeluri la poporul muncitor. Pe mine asta ma deranjeaza", a declarat Ponta pentru NewsIn.

Deputatul a estimat ca lucrarile pe Codul de Procedura Penala vor fi finalizate intr-o luna - maximum doua, astfel incat acesta sa intre in dezbaterea plenului. "Noi ne vedem in continuare de treaba de unii singuri, fara ca Ministerul de Justitie sa vina sa sustina amendamentele", a spus Ponta.

El reproseaza ministerului si faptul ca nu a reusit sa finalizeze studiile de impact ale Codului Civil si cel Penal si sa le remita parlamentarilor din comisia de specialitate. "Procedura tine de ce ne spune Codul si de aceea aveam nevoie de aceste studii de impact", a argumentat pesedistul.

In ceea ce priveste solicitarea ministrului de Justitie ca Legea Curtii Constitutionale sa fie modificata astfel incat procesele sa nu mai fie suspendate in cazurile de sesizari de neconstitutionalitate, Ponta a spus ca ideea este buna, dar ea trebuie legiferata in urma unei decizii a majoritatii parlamentare existand si varianta unei ordonante de urgenta.

Coordonatorul subcomisiei pentru Codul de Procedura Civila, deputatul PDL Daniel Buda, a estimat ca adoptarea acestuia este posibila pana la finele sesiunii parlamentare in curs.

"Noi am parcurs deja peste 600 de articole din cele peste 1000 ale Codului asa ca vom finaliza la timp", a declarat Buda. El nu a exclus ca cele doua coduri de procedura sa intre separat in dezbaterea plenului, in functie de ordinea in care vor fi finalizate. "Nu vad nicio problema in acest sens", a spus Buda.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, joi, la Iasi, ca este necesar un sprijin politic decisiv pentru schimbarea in bine a justitiei, subliniind ca, pana la jumatatea acestui an, trebuie adoptate in Parlament Codurile de procedura si modificarea legii Curtii Constitutionale.

"Avem nevoie de sprijin politic decisiv in 2010, 2011, 2012 pentru reusita schimbarii la fata in bine a justitiei. Pana la jumatatea acestui an, avem nevoie de acte importante de la Parlament - codurile de procedura si modificarea legii Curtii Constitutionale, care sa nu mai permita suspendarea automata a proceselor atunci cand se invoca exceptia de constitutionalitate", a spus ministrul Justitiei, cu ocazia unei intalniri cu studentii de la Facultatea de Drept din Iasi.

Potrivit lui Predoiu, sunt necesare reglementari legale prin care Curtea Constitutionala sa se pronunte asupra constitutionalitatii si neconstitutionalitatii pe fond, chiar daca examinarea se reduce la aspecte formale.

"Este important ca instanta constitutionala sa se pronunte atunci cand este investita fara disimularea constitutionalitatii sau neconstitutionalitatii in spatele acestor motive formale", a completat ministrul.

Predoiu a subliniat ca Guvernul trebuie sa finanteze in 2010 si 2011 operationalizarea unor scheme de personal aduse la zi, refacerea, consolidarea si extinderea bazei logistice imobiliare si seminare pentru acomodarea personalului cu noile coduri.

"Ministerul Justitiei trebuie sa finalizeze pana in lunile iulie si august proiectele de legi de aplicare a codurilor. Trebuie sa venim cu reguli pentru accelerarea judecatilor. In acest an sau cel tarziu in 2011, sper sa trecem si la masuri de reorganizare a Ministerului Public prin desfiintarea sau concentrarea unor unitati de parchet care nu au volum de activitate suficient, simplificarea schemei organizatorice la nivelul Parchetului General si optimizarea competentelor", a mai spus Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Predoiu Lenin, #Ponta Cod Procedura Penala, #Predoiu coduri procedura , #PSD