Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta la Toplita: Tinutul Secuiesc nu e in Romania, pentru ca nu exista (Video)

Sambata, 20 Martie 2010, ora 12:12
7364 citiri
Ponta la Toplita: Tinutul Secuiesc nu e in Romania, pentru ca nu exista (Video)

"Ma aflu aici pentru a exprima o pozitie foarte clara si foarte ferma pe care reprezentantii de astazi ai puterii si statului roman au intarziat sa o aiba si a manifesta o solidaritate de care aveti foarte mare nevoie", a spus seful PSD, Victor Ponta, intr-un discurs sustinut sambata, la Toplita.

El s-a referit la lipsa de reactie a autoritatilor romane fata de decizia luata de alesii locali din Secuime de a propune oficializarea limbii maghiare, propunere care a starnit dispute aprige. "Vreau sa va asigur ca nu sunteti singuri in aceasta parte de tara", a mai spus Ponta, in aplauzele celor aflati in sala.

Alesii locali din Secuime au votat pentru oficializarea limbii maghiare

Aproximativ 900 de persoane participa la adunarea organizata de Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, la aceasta fiind prezenti si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, presedintele PSD, Victor Ponta, si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Din cele aproximativ 900 de persoane, in jur de 200 se afla in fata Casei de Cultura, unde are loc intalnirea, deoarece nu mai sunt locuri in cladire.

"N-o sa vedeti niciodata un membru al partidului nostru la o manifestare alaturi de cei care se pronunta impotriva Constitutiei Romaniei. Este un legamant pe care il fac astazi, in fata dumneavoastra", a mai spus Victor Ponta.

El i-a asigurat pe cei prezenti ca, "Ardealul este in Romania si niciun roman nu trebuie sa plece din locul in care s-a nascut pentru a fi in tara lui. Iar Tinutul Secuiesc nu este in Romania pentru ca nu exista Tinutul Secuiesc".

Sunt tanar, sunt un om de stanga, am 37 de ani si cred ca in Romania niciun cetatean nu trebuie sa aiba mai putine, dar nici mai multe drepturi decat altul, a mai spus Ponta, care s-a aratat convins ca locuitorii din Ardeal nu vor avea prea curand o raectie din partea Puterii de la Bucuresti fata de intentiile exprimate de alesii locali de etnie maghiara "atata timp cat existenta lor depinde de voturile maghiarilor".

In schimb, Victor Ponta a dat asigurari ca PSD "nu va accepta modificarea Constitutiei Romaniei astfel incat sa existe o alta limba oficiala in afara de romana. Niciodata nu vom accepta autonomie pe criterii etnice si nici nu are rost sa mai discut ce propunea un consilier prezidential de a renunta la sintagma de 'stat national unitar' din Constitutie".

Romania trebuie sa fie organizata pe regiuni, dar nu pe criterii etnice, a mai spus Victor Ponta, ci pe pe criterii de coeziune economica si sociala. "Daca un maghiar se poate angaja in Teleorman sau in Gorj, un roman sa nu se poata angaja in Harghita sau Covasna este inadmisibil pentru noi", a mai spus seful PSD.

Alaturi de PSD, Victor Ponta, la manifestare se mai afla secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor Viorel Hrebenciuc, senatorul PSD Titus Corlatean, vicepresedintele PC Bogdan Diaconu, presedintele PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, secretarul genernal al PRM, Gheorghe Funar.

Adunarea de la Toplita a fost deschisa cu intonarea imnului de stat, dupa care a fost rostit "Tatal nostru". In sala s-a scandat "Ardealul este pamant romanesc". Foarte multi dintre participanti au fulare tricolore si sunt imbracati in costume populare.

Inainte de adunare a avut loc o sedinta a conducerii Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita. In cadul adunarii vor fi discutate, printre altele, decizia declararii limbii maghiare ca limba oficiala in "asa-zisul Tinut Secuiesc" de catre adunarea Alesilor Locali din Secuime la Sfantu Gheorghe, statutul limbii romane si probleme ale convietuirii etnice in judetele Covasna, Harghita si Mures.

La sfarsitul adunarii, in urma dezbaterilor, se va adopta un memorandum care va fi adresat autoritatilor statului. (S.S.)

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta Tinutul Secuiesc, #intalnire Toplita Forum Romani , #PSD