Ponta, un prostanac in devenire (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:40
6792 citiri
Ponta, un prostanac in devenire (Opinii)

Discursul in sine al lui Victor Ponta din Parlament ar fi fost absolut corect si decent, daca nu ar fi fost desfiintat la doar cateva minute chiar de autor. Si daca nu ar fi fost contradictoriu in sine cu starea de grevist a domnului Ponta.

Nu e prima oara cand presedintele PSD saruta ce tocmai a scuipat. Mi-a aduc aminte de foarte multele promisiuni si retractari pe care le executa dupa fiecare injuratura la adresa lui Boc sau Basescu.

Si-a cerut scuze in fata jurnalistilor si analistilor din platourile televiziunilor dupa ce a povestit cum, fiind in vizita la Cotroceni, l-a vazut pe Traian Basescu uitandu-se si cautandu-si sticlele de whiskey pe jos. S-a jurat apoi ca nu mai spune. La doar cateva zile il facea nesimtit pe Boc si despre presedinte afirma ca e Satana. Apoi a spus iarasi ca-i pare rau si ca nu va mai face.

Trece timpul, nu prea mult, si iar il aud pe "maturul" Ponta cum ii zice lui Boc ca vorbeste ca prostu' incontinuu, iar Elenei Udrea ca e la fel de inculta ca si Elena Ceausescu. De data asta nu a mai retractat.

Ziua in care grevistul Ponta a glasuit la investitura lui Ungureanu, in Parlament, sta sub aceeasi zodie a prostanacului imatur. Dupa ce si-a expus fantasmele timp de 45 de minute vorbind despre SUSTINEREA Guvernului MRU, ca si cum ar fi facut-o despre propriul Executiv Ponta, Victoras cel darz s-a scuzat si si-a cerut iarasi iertare.

A spus mai apoi ca Guvernul este ilegal si ca-l va ataca la CCR, ca de fapt ii pare rau daca a fost prea bland, ca e greseala lui daca a fost prea politicos si ca, in general, daca a deranjat atat de mult, nu se va mai intampla in viitor.

Problema lui Ponta in punctul asta e ca alearga cu viteza maxima pe urmele lui Geoana. Daca de Geoana eticheta de "prostanac" s-a lipit atat de bine, Ponta risca sa devina de-a dreptul un prostalan.

Ori poate un geniu, daca se va dovedi ca discursul sau i-a cucerit pana si pe cei mai derutati dintre romani. Si daca se va dovedi ca asta e viitorul in politica romaneasca - a vorbi civilizat pana si cu cel mai mare dusman pe care singur l-ai declarat ca atare.

Pana atunci, inadecvarea lui Ponta din Parlament pare sa atraga mai degraba eticheta pusa de Basescu. Sa o recunoastem, asa ceva mai rar - un prostanac imatur e aproape un pleonasm. Doar in cazul lui Ponta alaturarea celor doi termeni pare sa defineasca pe de-a-ntregul adevarata dimensiune a personalitatii politicianului. Diferenta dintre geniu si prostie e uneori insesizabila, dar pana se va dovedi de ce parte a lovit Ponta, joaca de-a cuvintele pe care o exerseaza presedintele PSD loveste cu toata forta in punctul sau cel mai slab.

Nu a fost vorba nici despre tradare, nici despre ruptura USL si nici despre vreo incercare de a se desprinde de imaginea de isteric a lui Crin Antonescu. De-a lungul zilei de joi, la Victor Ponta a fost vorba doar despre neghiobie. Atat de obisnuita in sensul ei de prostie incat lui Ponta i s-a facut rusine de ea si a negat-o.

Sunt convins ca, daca Ponta a stat de vorba sincer cu el insusi, acesta va fi fost singurul raspuns onest pe care si l-ar fi putut oferi. Daca se va fi intamplat asa, deja presedintele PSD va fi inteles ceva. Ori spui ceva si ti-o asumi pana la capat, ori taci si nu faci gratuit figura de prostanac. Altfel, e ca si cum te-ai duce la Vintu acasa, in seara dinainte de alegeri, sa-i spui ca nu e malefic.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...