Ponta: Vom nominaliza premierul dupa formarea Parlamentului. Vrem sa stim daca avem majoritate absoluta

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 23:21
14705 citiri
Ponta: Vom nominaliza premierul dupa formarea Parlamentului. Vrem sa stim daca avem majoritate absoluta
Foto: Facebook/Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a anuntat, luni seara, ca PSD va face nominalizarea de prim-ministru doar dupa formarea Parlamentului pentru a sti exact daca are majoritate absoluta sau daca va fi nevoie ca alti parlamentari sa se alature grupului social-democrat.

"Avem emotii daca la repartizarea mandatelor PSD va avea majoritate absoluta pentru ca, daca are majoritate absoluta, se aplica un articol din Constitutia Romaniei referitor la nominalizarea primului-ministru (...)

Cel mai bine pentru Romania, nu doar pentru PSD, este ca cel care isi suma responsabilitatea de prim-ministru sa aiba si puterea politica de a fi lider al partidului. Cand se va face nominalizarea oficiala, cu siguranta nu inainte de formarea Parlamentului si de a sti exact daca PSD are sau nu jumatate din majoritatea absoluta din Parlamentul Romaniei", a spus Victor Ponta, la Romania TV.

Fostul premier a citit articolul 103 din Constitutia Romaniei, care prevede ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritate absoluta in Parlament".

"Nu scrie in Constitutie partidul care a obtinut in alegeri majoritate absoluta, ci spune cel care are o majoritate absoluta in Parlament. Ori noi asta vom sti luni seara sau marti dupa ce se depune juramantul si dupa ce fiecare parlamentar anunta din ce partid face parte si din ce grup face parte.

Si daca acum la repartizare ne lipsesc doua, trei mandate, eu cred ca vor fi poate doi, trei, patru parlamentari care luni vor vrea sa fie in PSD si atunci, conform articolului 103 din Constitutie, nu se mai fac consultari cu celelalte partide", a explicat fostul lider social-democrat.

Victor Ponta a dat asigurari ca PSD va guverna alaturi de ALDE deoarece "isi tin cuvantul".

"Dragnea a explicat foarte clar ca vom guverna impreuna cu cei de la ALDE. Nu se pune problema. Ne tinem cuvantul si au oameni foarte buni, iar guvernarea nu va fi deloc usoara", a mentionat fostul premier.

PSD ar mai fi avut nevoie de noua mandate pentru a obtine majoritatea in Parlament, au declarat surse social-democrate. Dupa finalizarea calculelor partidului, PSD va fi reprezentat in Parlament de 224 de senatori si deputati.

"La un procent de 45%, vom avea 224 parlamentari", au declarat surse din partid.

Pentru a obtine majoritatea mandatelor, PSD ar fi avut nevoie de 233 de mandate.

Potrivit calculelor initiale ale PSD, partidul ar fi avut 4 mandate peste 50% din numarul total al parlamentarilor, astfel ca social-democratii ar fi avut majoritatea.

Conform unor surse PSD, partidul il sustine in continuare pe Calin Popescu Tariceanu la conducerea Senatului, liderii social-democrati urmand sa aiba in cursul zilei de luni o intalnire cu liderii ALDE.

Desi impreuna cu ALDE va avea majoritatea in Parlament, PSD ramane deschis unei posibile colaborari cu UDMR la guvernare, au mai spus sursele citate.

PSD a obtinut la Senat 45,43% din voturi, PNL 20,32% iar USR 8,97%, potrivit datelor partiale prezentate luni de BEC la ora 15:00, in timp ce la Camera Deputatilor PSD are 45,31%, PNL 19,99%, iar USR 9,92%.

Potrivit vicepresedintelui BEC Marian Muhulet, au fost centralizate 95,58% din procesele verbale venite din sectii.

Citeste mai multe despre rezultatele alegerilor parlamentare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta PSD premier, #PSD premier majoritate parlamentara , #PSD