Reforma in PSD, cu Ponta sau fara? (Opinii)

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 08:24
4012 citiri
Reforma in PSD, cu Ponta sau fara? (Opinii)

A trecut un sfert de secol de la schimbarea regimului politic din Romania. Aceasta schimbare s-a facut cu sacrificiul unor oameni tineri. Nici astazi nu stim tot adevarul despre acele zile din decembrie '89.

In urma condamnarii la moarte a lui Nicolae Ceausescu si a Elenei Ceausescu, Romania a trecut prin convulsii puternice. Marele partid comunist s-a transformat in Frontul Salvarii Nationale care a monopolizat intreaga putere. Si, apoi, dupa succesiuni de mici victorii si mari infrangeri, a ajuns la ceea ce e azi, un PSD condus de Victor Ponta.

In opinia mea, Romania merita un partid de stanga, dar nu-l are si nu l-a avut niciodata.

Partidul Comunist a fost, dupa parerea mea, o monstruoasa masinarie de propaganda si teroare care a construit o societate bolnava. Chiar si azi, la un sfert de secol, nu putem spune ca ne-am vindecat. In fiecare decembrie multi isi amintesc cat de toxic a fost Ion Iliescu pentru societatea noastra, desi, atunci, in zilele tulburi de la sfarsitul lunii decembrie 1989, romanii il priveau ca pe un salvator.

Partidul Social Democrat nu se va putea reforma cu adevarat pana nu se va desprinde de comunism. Cumva, ca miscare politica de dupa 1989, a inceput ca un loc unde activistii PCR se ascundeau de furia oamenilor, apoi, activistii au luat puterea si, incet, incet, PSDR si, apoi, PSD a devenit, in opinia mea, o masinarie corupta. A fost atat de corupta incat a infestat toata politica romaneasca de la stanga la dreapta.

Astazi, PSD a ajuns la un moment de rascruce. Dar, pe orice drum ar lua-o, are mari sanse sa se prabuseasca. Daca il pastreaza pe actualul lider, atunci eu cred ca nelinistea din partid ar putea duce la revolte si scindari. Excluderea lui Vanghelie si a lui Geoana nu e decat inceputul. Daca renunta la Victor Ponta, nimeni nu poate garanta ca PSD gaseste un lider care poate salva formatiunea.

De fapt, problema partidului, zic eu, e ca nu are oameni care sa creada in binele pe care-l pot face, care sa fie manati in politica de idealuri. Cei din PSD nu vor sa faca o lume mai buna decat in masura in care acea lume se afla in proprietatea lor. Dupa parerea mea, e un partid al oportunistilor care, de fiecare data, si-a propus sa-i pacaleasca pe alegatori.

Exista oportunisti si in alte partide, dar parca mai sunt si oameni care cred ca pot face ceva si in interesul cetatenilor.

Crin Antonescu s-a inhaitat cu Gigi Becali si cu Dan Voiculescu, dar a avut grija sa-l tina aproape pe seniorul Quintus si sa-l sustina pe Klaus Iohannis. La PDL, Traian Basescu l-a pastrat pe Theodor Stolojan, desi acesta i-a inselat asteptarile in cel putin doua situatii. La liberali intotdeauna au existat curente de opinie potrivnice presedintelui de partid, iar PDL n-a rezistat din cauza luptelor interne.

Cred ca singura sansa a PSD e sa renunte la Victor Ponta si sa se rupa de trecut. Altfel nu are nicio sansa. Deja faptul ca nu face nimic genereaza miscari politice externe care pot devora partidul. Sebastian Ghita ii construieste lui Ponta o formatiune in care acesta sa poata ateriza in caz ca e zburat din PSD. Dar ceea ce nu stiu cei doi e ca increderea in oameni e de nepretuit si foarte greu de castigat. Iar asta se face oriunde in alta parte, dar nu in club. Ghita si Ponta sunt si ei parte din problema PSD, nicidecum solutia.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PSD Victor Ponta, #demisie Victor Ponta PSD, #reformare PSD, #Sebastian Ghita partid , #PSD