Telenovela demisiei pentru inlacrimarea lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 07:56
8287 citiri
Telenovela demisiei pentru inlacrimarea lui Victor Ponta (Opinii)

Incurcate si misterioase caile politice ale Aurei Vasile!

Luni dimineata a demisionat din PSD si a semnat adeziunea la UNPR si la grupul parlamentar al acestui partid.

Spre seara, sustine Marian Vanghelie, d-na Vasile s-ar fi razgandit dupa o intalnire soldata cu lesinuri la el in birou.

Deocmadata, insa, cum scripta manent, certa este bucata de hartie semnata de Aura Vasile si pana la o contradeziune ca sa zic asa, ea a plecat din PSD direct in bratele adversarului.

Si nu oricum, ci spunand: "Am hotarat sa vin alaturi de fostii mei colegi, cei care au demonstrat, spre deosebire de altii, ca au valori si principii solide. Sunt un om de stanga si impartasesc valorile UNPR, singurul partid care mai reprezinta astazi stanga romaneasca." Cum sa te mai intorci dupa asa ceva? Exact asa cum te-ai dus.

"Dumneavoastra sunteti un nesimtit, domnule Boc!". Mai tineti minte vorbele acestea tipate furibund de Aura Vasile de la tribuna Camerei Deputatilor, cu cateva luni in urma? Ei bine, daca dvs. vi le amintiti, Aura Vasile pare sa le fi uitat, pentru ca altfel nu-mi explic cum ar putea sa-l sustina de acum, trup si suflet, pe "nesimtitul" aflat in fruntea Guvernului din care face parte si noul sau partid UNPR.

Dar Aura Vasile a suferit, in mod evident, si alte amnezii. Actualul ei sef de partid nu mai este, nu mai are cum sa fie nici "sluga insetata de sange a lui Basescu", nici "o rusine pentru haina militara", nici "mincinos", nici "tradator", iar UNPR sigur nu mai e "un partid de cuci", asa cum erau in urma cu cateva luni.

Cand era tanara si lucra la autobaza (Filaret, daca nu ma insel foarte tare), fiind o fata vesela si iubitoare de viata, Aura Vasile primise de la soferi, care o simpatizau foarte, foarte tare, o porecla ce rima perfect cu prenumele sau si nu numai cu el.

Se pare ca si acum, la maturitatea deplina, d-na Vasile are in politica aceeasi lejeritate morala care i-a adus candva sugestiva porecla. Dar daca politica romaneasca nu ar fi fost caracterizata tocmai de aceasta imensa lejeritate morala, probabil ca ea ar arata cu totul altfel.

Dar dincolo de toate acestea, lovitura de imagine primita de PSD in general si Victor Ponta in special este teribila, indiferent care ca fi deznodamantul. Aura Vasile nu este un deputat oarecare. Era membru de baza al PSD Bucuresti din anii '90, era parlamentar PSD din 2000, era viceliderul grupului social democrat din Camera Deputatilor si unul dintre cei mai importanti vectori de imagine ai partidului pe zona de extrema stanga a electoratului.

La fel ca Marian Vanghelie, a carui mana dreapta este si, pun gatul sub ghilotina, a ramas Aura Vasile.

Indiferent de tusele ei grotesti, defectarea Aurei Vasile, chiar daca nu se va confirma, transmite un urias mesaj de instabilitate in partid si el se va putea dovedi de-a dreptul seismic daca d-na Vasile nu va pleca singura la UNPR, dupa cum se asteapta chiar Victor Ponta, ci insotita de niste colegi cu nume destul de sonore.

In plus, si citez aici un comentariu de pe forumul Ziare.com, "Dl. Marian Vanghelie se muta. Si-a trimis inainte bagajele".

Pare tot mai clar ca singurele motive pentru care proaspatul cavaler al urbanismului nu a plecat inca din PSD sunt pe de-o parte, dorinta de a-l enerva si umili pana dincolo de limita pe Victor Ponta si, implicit, de a-i provoca erori tot mai grave, si, pe de alta parte, faptul ca inscrierea in alt partid duce la pierderea mandatului.

Asa ca lui Victor Ponta nu-i ramane decat sa-l excluda pe Marian Vanghelie, ca pe Mircea Geoana, ceea ce nu cred ca are curajul sa faca. In plus, victimizarea nu poate fi decat in favoarea lui Almanahe.

Daca Victor Ponta este principalul perdant al acestor evolutii, un frison ar trebui sa aiba si Sorin Oprescu, pentru ca a lupta cu o alianta Piedone-Vanghelie- Ontanu chiar daca devine de-a dreptul onorabila nu cred ca este exact ceea ce-si doreste pentru campania viitoare si nici ceea ce-si doresc cei care au planuri mari pentru el.

La capitolul beneficiari ai acestei defectari, pe primul loc ar fi, desigur, Puterea. Dar mai exista un castigator in urma acestor trepidatii, indiferent daca ele se vor sfarsi cu intr-adevar cu o defectare. El se numeste Adrian Nastase.

Este clar ca PSD intra tot mai adanc in degrigolada. Sondajele nu arata nici pe departe asa de bine pe cat ar fi fost de sperat. Dimpotriva, USL in loc sa creasca este intr-un usor, dar constant trend descendent. Oameni importanti pleaca sau sunt pe punctul de a o face.

Crin Antonescu vorbeste deja voalat, dar extrem de iritat despre posibila separare dintre el si Victor Ponta.

In aceste conditii, pe masura apropierii alegerilor si a cresterii tensiunii, social democratii vor simti din ce in ce mai puternic nevoia unei maini forte la carma, a unui lider puternic, care sa dea coerenta si unitate partidului. Asa ceva PSD nu a mai avut de la Adrian Nastase incoace.

Dar daca pana acum revenirea fostului premier era imposibila din cauza situatiei sale juridice, iata ca recenta achitare a venit parca la tanc.

De altfel, dupa demisia Aurei Vasile, in timp ce Victor Ponta, usor ironic, i-a urat drum bun fostei sale colege si, total neinspirat, a anuntat ca se asteapta si la alte defectari, Adrian Nastase a iesit rapid cu o declaratie calma, impaciuitoare, chiar optimista: "Sper ca, in final, decizia pe care o va lua sa fie aceea de a reveni asupra acestei decizii". Si ca sa vezi, ca prin minune, in scurt timp Marian Vanghelie a anuntat ca a convins-o pe Aura Vasile sa revina asupra deciziei. Cu lesinuri cum spuneam.

Dar eventuala ramanere a Aurei Vasile in PSD nu schimba cu nimic in bine situatia lui Victor Ponta. Daca Aura Vasile ramane in PSD, telenovela demisiei a fost de fapt o demonstratie de forta a lui Marian Vanghlie si Adrian Nastase, cu valoare de avertisment pentru Victor Ponta: fara noi esti mort!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#demisie Aura Vasile PSD, #Aura Vasile UNPR, #Aura Vasile Marian Vanghelie, #Aura Vasile Vanghelie PSD , #PSD