Opinii: Victor Ponta fata cu FMI

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 August 2010, ora 12:44
5525 citiri
Opinii: Victor Ponta fata cu FMI
Foto: EVZ

Victor Ponta nu a ratat ocazia unui nou populism edificator pentru doza de viziune si onestitate pe care o putem gasi in politica PSD. Rezultatul tinde spre zero.

"Doar o intalnire protocolara cu noi nu-si are sensul. Delegatia FMI are o atitudine cu totul si cu totul anormala fata de Romania. In afara de faptul ca gireaza toate masurile stupide si incoerente ale Guvernului, participa alaturi de Guvern la incercarea de a nu lasa populatia sa afle adevarul despre tara. (...)

In alta ordine de idei, nu trebuie sa ne gandim la un nou imprumut care practic o sa mai dea viata inca un an sau doi Guvernului actual", s-a rastit micul Titulescu la delegatia FMI, cu care a refuzat sa se intalneasca, pentru ca, desigur, sforile cu care-l trag Ion Iliescu si Adrian Nastase nu i-au permis.

De ce nu e greu de ghicit: marea masa a electoratului, lovita de masurile de austeritate si redresare convenite cu FMI, se va simti racorita auzind cum un "patriot" roman ii ataca la baioneta pe asupritori si il va rasplati pe el si partidul sau cu voturi sau macar cu intentii de vot in sondaje.

E foarte frumos cum combate domnul Ponta! Ca dumnealui, mai rar, poate doar domnul Antonescu sa mai fie capabil de asa peformanta. Doar ca liderul PSD nu explica o serie de aspecte esentiale.

In primul rand, Victor Ponta se face ca uita cand a fost incheiat acordul cu FMI. Sa-i amintim: in timpul guvernarii PD-L+PSD, pe cand domnia sa nu era vreun ilustru anonim sau vreun dizident in pragul excluderii, ci de-a dreptul ministru, la fel ca socrul domniei sale. PSD si-a asumat politic acest acord si nu-mi amintesc ca dl. Ponta sa fi demisionat din Guvern sau partid in semn de protest fata de aceasta decizie.

In al doilea rand, domnul Ponta nu spune care dintre cerintele FMI sunt inacceptabile. Restructurarea uriasului aparat de stat, umflat cu clientela peste clientela de partid, inclusiv de PSD anul trecut? Scaderea cheltuielilor bugetare ridicate la cer inclusiv din cauza pomenilor electorale acordate direct sau impuse de PSD prin santaj? O anumita disciplina bugetara pe care guvernele Romaniei nu au reusit sa o respecte decat atunci cand au simitit un bici strain pe spinare?

Cu toate aceste solicitari FMI incearca sa contracareze masurile stupide si incorente ale tuturor guvernelor de pana acum si de acum.

Dar cel mai important lucru pe care nu-l explica Victor Ponta este care ar fi in acest moment alternativa PSD la acordul cu FMI si la masurile de restructurare si reforma impuse de la Washingorn, masuri sustinute inclusiv de singurul finantist de anvergura pe care l-au avut vreodata social-democratii, adica Mihai Tanasescu.

Daca maine ar ajunge premier de unde si cu ce dobanzi s-ar imprumuta domnul Ponta in lipsa acordului cu FMI, a carui rupere ar bloca automat nu numai banii veniti de la Washington, ci si pe cei acordati de la CE si BM? Poate nu s-ar imprumuta. Inaltator! Si de unde ar plati atunci salariile unui aparat bugetar care, nu-i asa, nu trebuie restructurat, pensii nesustenabile si ajutoare sociale pentru toata lumea, basca clientela? Nu le-ar mai plati? Si atunci de ce sa mai fie votat de electoratul sau captiv, dependent de mita electorala?

Daca Victor Ponta isi inchipuie sincer ca majorand impozitele pentru clasa de mijloc pana la sufocarea acesteia va reusi altceva decat sa colecteze tot mai putini bani la buget si sa intareasca munca la negru si evaziunea, se inseala amarnic.

De fapt, domnul Ponta stie foarte bine, la fel ca patronii sai politici, ca singura sansa a Romaniei este in acest moment FMI, prin banii pe care-i aduce si prin disciplina pe care o impune acordul. Cu totii stiu bine ca intreaga clasa politica, fara exceptie, a pus umarul pentru a impinge Romania intr-un punct mort de unde se poate iesi doar cu masuri aspre si multa vointa si ca, de fapt, PD-L nici macar nu are curajul sa faca cu adevarat ce trebuie facut.

Dar de pe margine, fara responsabilitate si fugind de guvernare ca dracu' de tamaie, e usor sa spui orice ineptie populista aducatoare voturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Victor Ponta FMI, #Ponta FMI acord , #PSD
Comentarii