Victor Ponta, strategia disperarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Mai 2014, ora 07:35
10707 citiri
Victor Ponta, strategia disperarii (Opinii)

Intr-un moment de stranie sinceritate, neprovocat, Victor Ponta si-a devoalat voturile date la alegerile prezidentiale din 1990 pana acum.

Dintre toti candidatii propusi de PSD, sub diferitele sale nume de-a lungul timpului, Victor Ponta nu i-a votat decat pe Adrian Nastase si pe Mircea Geoana, dar numai in turul al doilea in 2009.

Multi au vazut in aceasta marturisire o scapare a lui Victor Ponta, care nu si-ar fi dat seama ca implicit recunoaste de cate ori si-a tradat partidul la vot. Eu nu cred ca este vorba despre o scapare. Eu cred ca este o strategie a disperarii.

Victor Ponta este intr-o situatie extrem de delicata. Votul obtinut de PSD la europarlamentare are aspect de victorie zdrobitoare, dar este foarte departe de a asigura o victorie la prezidentiale. Iar alianta PNL-PDL, deci implicit distrugerea proiectului USL 2.0, face situatia si mai problematica.

Cum sa mai ia PSD inca doua milioane de voturi din zona de dreapta sau nehotarata?

PSD inca nu are candidat oficial. Victor Ponta amana, ezita. Pare a lucra la variante alternative, a si vorbit despre o lista: Isarescu, Oprescu, Diaconu.

PSD il preseaza pe premier sa intre in lupta. In opinia mea, daca o face si nu castiga stie ce-l asteapta. Ce l-a asteptat si pe Mircea Geoana.

Asa ca Victor Ponta incearca sa imbunatateasca premisele candidaturii pe care exista riscul sa nu o poata evita si intinde mana catre electoratul non PSD. Isi creioneaza portretul unui pesedist moderat, lucid, cu aplecari catre dreapta, catre democratie, apt sa puna principiile in fata comandamentului de partid.

Cea mai importanta nici macar nu mi se pare separarea pe care Victor Ponta o incearca de Mircea Geoana, ci de Ion Iliescu, simbolul neocomunismului romanesc, pe care din patru candidaturi nu l-a votat niciodata.

Nu cred ca este o strategie fericita pentru ca, in loc sa se profileze ca un democrat rational si principial, Victor Ponta se profileaza ca un ipocrit, un mare mincinos, stampila pe care deja o are si a carei accentuare nu ii foloseste la nimic.

Aflam ca omul care in 2009 era purtatorul de cuvant al campaniei lui Mircea Geoana si explica electoratului de ce trebuia Mircea Geoana votat vota pe altcineva, invalidand prin fapta propriile vorbe. Si, apoi, ce inseamna sa lucrezi pentru un om, sa stai de-a dreapta lui, sa faci echipa cu el, sa beneficiezi de increderea lui, dar sa il abandonezi in momentul cheie?

In plus, strategia lui Victor Ponta este foarte periculoasa in raport cu propriul partid. PSD este un partid disciplinat, un partid care intotdeauna a mizat pe solidaritatea fara fisura. Votarea altui candidat decat cel al partidului este in logica PSD inalta tradare. Iar tradatorul este acum chiar presedintele partidului.

Cred ca Victor Ponta indeamna intr-un fel ca el insusi sa fie tradat daca va candida anul acesta. Probabil ca nu se teme de asa ceva, avand in vedere ca PSD este prea disperat sa recupereze functia prezidentiala ca sa isi permita o asemenea pedeapsa la urne. Dar, si daca pierde, sanctiunea va fi si mai grava.

Confruntat cu scorul real al PSD, lipsit de alt proiect in afara de cel antiBasescu, care acum se estompeaza, Victor Ponta pare sa fi intrat in panica si sa isi caute strategii de iesire. Eu zic ca nu prea are, iar cele alese cred ca nu fac decat sa ii accentueze vria si sa ii dea masura politica. Una mica.

Eveniment Quarterly Report

Simion, la un eveniment în Italia: „Să sperăm că, din 2024, partidele suveraniste vor avea un număr mai mare de europarlamentari”
Simion, la un eveniment în Italia: „Să sperăm că, din 2024, partidele suveraniste vor avea un număr mai mare de europarlamentari”
Preşedintele AUR George Simion a participat sâmbătă, 2 decembrie, la dezbaterea cu tema „The first ecologists. The role of farmers, breeders and fishermen in the link between nature and...
Când ar putea fi următoarea șansă a României pentru aderarea la Schengen. Consiliul JAI din decembrie a decis că nu va exista un vot
Când ar putea fi următoarea șansă a României pentru aderarea la Schengen. Consiliul JAI din decembrie a decis că nu va exista un vot
Eurodeputatul român Nicu Ştefănuţă, afiliat la grupul Verzilor, a declarat că lipsa unei decizii pozitive privind aderarea României la spaţiul Schengen în Consiliul Justiţie şi Afaceri...
#Victor Ponta candidat prezidentiale, #Ponta votat Geoana Iliescu , #PSD