Victor Ponta, tinut in sah la Istanbul (Opinii)

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 07:06
13449 citiri
Victor Ponta, tinut in sah la Istanbul (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Desi nu se prea vorbeste de criza politica de la Bucuresti, pe zi ce trece ne afundam in ea. Multi lideri politici se prefac, de fapt, ca aceasta criza nu exista, desi se pare ca in spatele usilor inchise se cauta solutii disperate.

Unele voci vorbeau despre o intelegere intre Gabriel Oprea, seful UNPR, si Victor Ponta, seful PSD, dar eu cred ca intre cei doi lideri se duce astazi un adevarat razboi.

Dupa intoarcerea de la Istanbul a lui Liviu Dragnea, al doilea om in PSD chiar daca a demisionat in mod formal din conducerea partidului, acesta a facut declaratii belicoase la adresa lui Gabriel Oprea si a atacat decizia acestuia de a se opune modificarilor Codului Penal.

In opinia mea, declaratiile lui Gabriel Oprea l-au enervat teribil pe Victor Ponta. Acesta a plecat la Istanbul ca sa se opereze, in timp ce la Bucuresti acolitii sai ar fi trebuit sa opereze Codul Penal. Ma bazez in acest rationament pe strategia aplicata in timpul operatiunii "Martea Neagra" din decembrie 2013, cand era in Africa de Sud la funeraliile lui Nelson Mandela.

Cred ca si acum a existat un plan ca si in urma cu doi ani care, de aceasta data, a fost dejucat de Klaus Iohannis impreuna cu Gabriel Oprea. Fiecare dintre cei doi si-a urmarit scopurile politice, sacrificandu-l, in final, pe Victor Ponta.

Dupa succesul operatiei la genunchi si esecul operatiei pe Codul Penal, am vazut ca Liviu Dragnea s-a grabit sa ajunga in metropola din Turcia ca sa gaseasca solutii de stingere a incendiului.

Daca reusea hacuirea legii penale, Victor Ponta s-ar fi intors in tara ca un om liber. Nu trebuie sa uitati ca planul e larg si sofisticat - atacul la Codul Penal ar merge mana in mana cu atacul la judecatorii de la CCR, plan care trebuie realizat de procurorul general Tiberiu Nitu si-l vedem pus in aplicare fara prea mare entuziasm in aceste zile.

Daca actualul prim-ministru a fost tare la ceva in cei peste trei ani de mandat, acestea cred ca au fost strategiile pentru demolarea statului de drept. Planuri atat de bine gandite, atat de bine coordonate si cu efecte atat de distrugatoare pentru societatea romaneasca n-am intalnit niciodata in cei 25 de ani de democratie la niciun partid si la niciun politician.

In opinia mea, de data aceasta, nici institutia prezidentiala si nici serviciile de informatii nu au mai fost luate pe nepregatite ca in 2012. Ceva s-a schimbat de la invadarea Crimeii in ce priveste politicile pentru apararea democratiei in interiorul UE si NATO.

Astazi, cred ca Victor Ponta e tinut in sah, departe de tara. Daca incearca sa se intoarca in Romania, va fi asteptat la aeroport de "o invitatie urgenta la DNA", daca ramane la Istanbul, in convalescenta, dupa 45 de zile isi pierde mandatul.

Probabi ca in urmatoarea perioada va fi o nervozitate din ce in ce mai mare la PSD si in coalitia de guvernare. In opinia mea, Liviu Dragnea pregateste o miscare disperata de iesire din incercuire, dar oare va reusi? In politica romaneasca, tensiunea e maxima, dar cred ca, pana la urma, actualul premier va depune armele. Totusi, 2012 e departe.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...