Victor Ponta vs PSD. Cine pe cine rapune? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 18:34
7861 citiri
Victor Ponta vs PSD. Cine pe cine rapune? (Opinii)

PSD intra probabil in cea mai convulsiva perioada din istoria sa, provocata, culmea!, de Victor Ponta si Liviu Dragnea prin propunerile care ii vizeaza direct pe baronii locali.

Una este sa excluzi din partid un lider sau mai multi, fie ei si marcanti, si cu totul altceva sa lovesti in plin temelia partidului. Pentru ca eu cred ca baronii sunt in acest moment celula de baza a PSD.

Ce le propune Victor Ponta? Practic, sa consimta la propria sinucidere politica. Pentru ca puterea lor uriasa, si intr-adevar toxica, se bazeaza pe acele componente a caror anulare o propun domnii Ponta si Dragnea - adica modul de alegere si numarul nemilitat de mandate, care ii fac un fel de presedinti pe viata, separarea functiei politice de aceea administrativa si pierderea controlului asupra banilor publici. Fara ele, baronul dispare.

Nu vad cum Victor Ponta si Liviu Dragnea ar putea obtine aprobarea CExN si apoi a Congresului PSD pentru acest proiect. Pentru ca ambele foruri ale partidului sunt dominate exact de baronii locali. Da, este posibil ca in partid, la nivelul talpasilor sufocati de organizarea medievala, ideea reformista sa prinda, dar vointa lor nu are cum sa fie expimata in votul decisiv. El este dat de baroni si de oamenii baronilor care alcatuiesc delegatiile la Congres.

De Mircea Geoana, Marian Vanghelie, probabil Catalin Ivan, se poate scapa usor cu mai mult sau mai putin scandal. Dar baronii sunt un zid pe care cei doi si-l ridica impotriva. Si, culmea, ceea ce a tinut pana acum un oarecare echilibru in PSD a fost impartireea baronilor in tabere rivale. Acum, insa, atacul acesta direct la puterea lor nu poate decat sa ii uneasca. Deci zidul devine compact.

Poate ca Victor Ponta si Liviu Dragnea aveau o sansa daca porneau razboiul acesta din postura de invingatori. Dar ei declanseaza razboiul din postura de infranti. Au pierdut alegerile prezidentiale si intreaga batalie are izul unei lupte disperate pentru supravietuire politica, in care invinsii incearca sa paseze responsabilitea infrangerii.

Deocamdata singurul atu al lui Victor Ponta este functia de premier. PSD nu are inlocuitor pentru el in degringolada actuala si a-l darama ar insemna un risc foarte mare sa piarda guvernarea, ceea ce nu cred ca partidul e dispus. De aceea, nu a fost inca executat politic pentru socanta infrangere de la prezidentiale. De aceea, Victor Ponta foloseste din timp in timp sugestia retragerii ca pe o amenintare.

Dar nu e o garantie absoluta. In Parlament depinde de votul parlamentarilor PSD si ei vizati de propunerea reducerii la doua mandate. Dupa un timp mai lung sau mai scurt, inlocuitor se poate gasi.

De aceea, mi se pare ca de fapt asistam la razboiul lui Victor Ponta cu PSD. Cine pe cine rapune primul? Victor Ponta isi pregateste caderea asezand-o in cea mai favorabila ecuatie de imagine posibila, a razboiului eroic pentru reforma, si forteaza ruperea PSD pentru a porni un nou proiect politic la care Sebastian Ghita pare a lucra deja.

Problema baronilor este ca deocamdata nu au cu cine sa-l inlocuiasca pe Victor Ponta. Iar razboiul e contra cronometru.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...