Ce ar schimba trimiterea in judecata a lui Victor Ponta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 21:00
9023 citiri
Ce ar schimba trimiterea in judecata a lui Victor Ponta?

Procurorul sef al DNA spune ca dosarul lui Victor Ponta se apropie de finalizare.

Asta inseamna, strict teoretic, doua posibilitati mari si late. Cea care mie personal mi se pare destul de improbabila, dar pe care premierul a invocat-o, adica sa fie scos de sub urmarire penala, sau sa fie trimis in judecata.

Trecerea in aceasta noua faza a procesului penal nu schimba nimic din punct de vedere constitutional. Nefiind vorba despre fapte savarsite in exercitiul mandatului de premier, dl Ponta nu poate fi suspendat din functie de presedinte.

Din punct de vedere politic, momentul ar putea provoca dupa parerea mea doua urmari. Este, din nou teoretic, posibil ca Victor Ponta sa aleaga sa nu mai expuna Guvernul, functia si tara unei continuari a umilintei. Inculparea, cu atat mai mult o eventuala trimitere in judecata a domniei sale, nu reprezinta numai o chestiune personala a omului Victor Ponta, ci implica inevitabil si pozitia domniei sale in statul roman, una de o capitala importanta.

Sigur, daca premierul realiza sau ii pasa de acest lucru, probabil ca se retragea din momentul punerii sub acuzare. De altfel, a tot repetat ca nu intentioneaza sa demisioneze, iar luni ii transmitea presedintelui ca ii va trimite demisia pe 1 decembrie anul viitor, adica dupa alegeri. Asa ca nu as miza pe demisia dlui Ponta, cum nu am mizat de la inceputul scandalului.

In cazul in care va fi trimis in judecata, este teoretic posibil ca liderii coalitiei, domnii Dragnea si Oprea, sa foloseasca acest moment pentru a scapa de Victor Ponta sub pretextul ca, nu-i asa?, interesul national, imaginea Romaniei, care au suportat bine merci un premier inculpat, sa nu mai suporte unul trimis in judecata. Deci sa-i retraga spijinul politic.

Trimiterea in judecata ar fi insa motiv foarte dificil de folosit mai ales de catre Liviu Dragnea, care trimis in judecata fiind a ramas vicepremier si ministrul Dezvoltarii Regionale pana la condamnarea in prima instanta din primavara. Nici dl Oprea, ca parte a coalitiei si a Guvernului, nu a avut vreo problema cu situatia dlui Dragnea.

Dar este adevarat ca interesul national are cai necunoscute si neintelese, care nu pot fi cercetate, asa ca ipoteza, cu toata ipocrizia ei grosiera, nu e deloc improbabila, mai ales ca ar veni si pe o mare asteptare a unei parti din electorat.

Dar nu cred ca domnii Dragnea si Oprea ar recurge la aceasta solutie decat daca ar putea mentine cumva guvernarea. Sa ii retraga sprijinul lui Ponta pentru a preda guvernarea liberalilor ar fi sinucigas din punct de vedere politic in fata propriului partid, cel putin pentru cel care ar ramane in afara guvernarii.

Deci cred ca Victor Ponta ar putea fi evacuat prin retragerea sprijinului politic exclusiv daca exista pregatit un premier din actuala coalitie care sa mentina actuala putere.

Se vorbeste foarte mult despre pregatirile intense ale dlui Oprea de a deveni premier. Cam prea mult, cam prea ostentativ, in opinia mea. Presa este bombardata cu zvonuri, am avut acea campanie de imagine, mai precis de glorificare, extrem de intensa. Ba chiar una dintre recentele achizitii ale UNPR, fostul ministru Valentin Ionescu, scria textual pe Facebook: "rolul meu este sa fac un program de guvernare si asta voi face". Chiar dl Ponta spunea ca se retrage daca dl Oprea vrea sa fie premier.

Dar daca lucrurile erau atat de clare si intelegerea batuta in cuie, ma intreb si eu, de ce o mai lungesc? Lasand la o parte ca dl Oprea se poate sacrifica pentru interesul national la invitatia dlui Ponta, la rediscutarea Codului Fiscal era suficient ca domnii Dragnea si Oprea sa accepte o mica schimbare in etapizarea reducerii de TVA, in care prima treapta sa nu fie la 20%, asa cum dorea Victor Ponta, ci, sa zicem, la 21%, ca sa il puna pe premier intr-o situatie imposibila, echivalenta cu o retragere de sprijin politic.

N-au facut-o. De ce? Asteapta trimiterea in judecata? Ar fi un motiv subtire avand in vedere precedentul Dragnea. Nu vad de fapt ce i-ar retine cu adevarat daca treaba-i aranjata.

Dar cred ca mai exista o varianta. Intr-un fel, Victor Ponta a ajuns cred sa convina tuturor. Tine ocupat un loc pentru a nu incepe cine stie ce harmalaie, dar de facto este complet emasculat politic, a pierdut puterea, executa ce zice dl Dragnea si ce dicteaza consensul si dincolo de unele iesiri declarative in decor nu pare a cracni. De facto, nu mai este premier de ceva vreme.

Dupa parerea mea, deja lumea s-a obisnuit oarecum cu situatia dlui Ponta, e mai mult lehamite, vin alte griji, cu refugiatii de exemplu, alte ecrane galbene, cu Sorin Oprescu, de exemplu. Viata merge inainte in interesul unui consens in care Victor Ponta nu mai conteaza, de fapt.

Pe de alta parte, agitarea insistenta a umbrei generalului in fruntea mesei la Palatul Victoria cred ca da frisoane unei anumite parti din electorat, ca o varianta teribila, cumva caricaturala, mai ales dupa recentele dezvaluiri despre tezele de doctorat plagiate coordonate de Oprea, propagate in forta in presa online si pe Facebook (televiziunile e drept ca au evitat chirurgical stirea, cu exceptia TVR si ma intreb daca exista sau nu o legatura intre aceasta spargere a omertei si regasirea brusca a interesului Puterii pentru aceasta institutie si conducerea ei).

Pentru multi este posibil ca un Victor Ponta fara putere sa para o varianta mai putin periculoasa decat a unui Gabriel Oprea avid de putere si de glorificare ceausista, dupa toate aparentele.

Cand si daca dl Ponta va fi trimis in judecata, probabil ca ne vom limpezi si tind sa cred ca in acest moment decizia finala nu a fost inca batuta in cuie.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...