Riscurile masurilor economice ale lui Ponta

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 18:25
5987 citiri
Riscurile masurilor economice ale lui Ponta
Foto: Arhiva

Criza politica generata de demiterea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, in urma motiunii de cenzura depusa de Opozitie, poate avea un impact negativ asupra costurilor de imprumut ale Romaniei, daca nu este rezolvata cat mai curand, in timp ce masurile economice cuprinse in programul de guvernare al USL, mentionate de presedintele PSD, Victor Ponta, "par atractive", dar pot prezenta riscuri importante, considera analistul Aurelian Dochia.

"Daca vom avea, in cateva zile, un nou prim-ministru, un nou cabinet si un program de guvernare, probabil ca situatia poate trece aproape neobservata. Daca situatia se prelungeste, atunci pietele financiare vor reactiona. Tendinta de depreciere a cursului de schimb este posibil sa se accentueze. In acelasi timp, costurile imprumuturilor romanesti ar putea sa creasca. Deci, este esential ca lucrurile sa se rezolve foarte repede", a spus analistul pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste relatia cu FMI, a carui delegatie se afla, in prezent, la Bucuresti, pentru a cincea evaluare a acordului stand-by cu Romania, o intrerupere a acestui acord nu ar fi benefica, desi a fost criticat in multe puncte de USL si de Victor Ponta. "Poate negocierea unor puncte sau termene, dar nu cred ca sunt semnificative, pentru ca si guvernul precedent voia sa renegocieze unele detalii ale acordului", a spus Aurelian Dochia.

Printre cele mai importante punctele ale programului de guvernare al Uniunii se numara reducerea contributiilor la asigurarile sociale, rezilierea contractelor cu "baietii destepti" din energie, reducere taxa pe valoarea adaugata la alimente si majorarea salariului minim.

Aurelian Dochia comenteaza in continuare aceste masuri.

Reducerea CAS

CAS este o masura care se discuta de cel putin un an de zile, este o masura necesara, cu care toata lumea a fost de acord. Ar fi solutia ideala pentru stimularea economiei, numai ca nu este foarte clar in ce masura bugetul poate sa suporte in momentul de fata o reducere a veniturilor si daca aceasta masura ar putea fi compensata din alte surse. Deci, aici este vorba de detalii, nu de principiu. Trebuie vazut cu ce solutii vin Victor Ponta si guvernul sau in aceasta directie.

Contractele "baietilor destepti" din energie

In ceea ce priveste contractele pe energie, deja s-a pornit si o investigatie de catre Uniunea Europeana. Este o chestiune care trebuie rezolvata, trebuia rezolvata de multa vreme. Toate guvernele de pana acum au promis ca o rezolva.

Majorarea salariului minim

Majorarea salariului minim este o masura oarecum riscanta. Efectul negativ al acestor masuri vizeaza locurile de munca. Este posibil, astfel, sa fie create mai putine locuri de munca si chiar dintre cele existente o parte sa dispara, in conditiile in care o intreprindere nu isi poate mari fondul de salarii.

Reducerea taxei pe valoare adaugata

Scaderea taxei pe valoare adaugata trebuie sa fie realizata la un moment dat, cat mai repede posibil. Dar este din nou o chestiune de suportabilitate la buget, pentru ca aceasta taxa reprezinta cea mai importanta sursa a veniturilor bugetare. Pe termen scurt, probabil ca impactul asupra bugetului s-ar duce intr-un deficit bugetar mult mai mare care ar putea sa se rasfranga la un moment dat in costurile cu care ne imprumutam de pe pietele financiare, in sensul ca aceste costuri vor creste.

Trebuie procedat cu foarte mare grija cand este vorba de masuri care au impact la nivelul bugetului si al deficitului bugetar. Scaderea diferentiata a taxei pe valoare adaugata numai pentru anumite bunuri si produse este o chestiune greu de gestionat si apar foarte multe complicatii. A existat un sistem la inceputul anilor 1990 in care aveam o serie de preturi controlate la produse de baza, care a avut in final multe efecte negative. Trebuie sa ne uitam intotdeauna si la efectele negative pe care le au anumite masuri, care par atractive la o prima vedere.

Pana la urma, realitatile economiei obliga fiecare guvern care vine sa se adapteze, chiar daca se porneste de la niste declaratii mai ambitioase sau mai razboinice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#masuri economice Victor Ponta, #demitere guvern Ungureanu , #stiri Victor Ponta