Ponta: Romanii din Spania contribuie la bunastarea societatii spaniole (Video)

Luni, 22 Iulie 2013, ora 21:09
1640 citiri

Aflat intr-o vizita diplomatica in Spania, premierul Victor Ponta a oferit un interviu presei spaniole, in care a vorbit despre criza economica in Romania, despre cooperarea la nivel de UE, precum si despre comunitatea romanilor din Spania.

"Europa se afla in competitie cu Statele Unite, China si Japonia. Strictetea bugetara este importanta, dar la fel de importante sunt masurile de incurajare a cresterii economice si a investitiilor", a declarat Ponta, intr-un interviu acordat agentiei Efe.

"Principalul scop al vizitei mele aici este intarirea relatiilor economice dintre Romania si Spania. Din punct de vedere politic, Romania si Spania impartasesc aceeasi viziune in mai multe probleme si impartasesc si aceeasi politica europeana", a continuat Victor Ponta.

Imigrantii, punctul de sprijin pentru colaborarea cu Spania

"Spania este o tara in care traieste o mare comunitate de romani, care contribuie la bunastarea societatii spaniole precum si la stimularea economiei. Exista si cateva zone in care se pot aduce imbunatatiri: colaborarea in ceea ce priveste lupta impotriva infractionalitatii, colaborarea in justite, o integrare mai buna si o cooperare mai eficienta in proiecte de ordin economic si social.

"Trebuie sa multumim societatii spaniole pentru eforturile de integrare a romanilor, pentru oportunitatile oferite si pentru lipsa discriminarii. Spania trece acum prin momente grele din punct de vedere economic si isi doreste ca romanii sa contribuie si ei la incheierea perioadei de criza, respectand in acelasi timp legile si cultura Spaniei. Cele doua tari au radacini latine comune. In politica exista multe viziuni comune intre cele doua guverne si bineinteles ca exista oportunitati in dezvoltarea turismului sau a schimbului cultural", a continuat premierul.

Promisiuni mari pentru investitorii straini

"Companiile spaniole sunt deja extrem de prezente in mediul de afaceri romanesc, in special in cadrul proiectelor de infrastructura, a celor energetice si a proiectelor comune sustinute cu fonduri europene. Exista o imbunatatire vizibila in situatia economica curenta precum si in combaterea somajului. Folosirea fondurilor europene este un avantaj pentru ambele tari", a mai spus premierul.

"Anul 2012 a fost un an dificil pentru Romania care a fost cuprinsa de o criza economica si sociala de amploare. De la alegerile din decembrie, insa, au aparut semne incurajatoare.

Cresterea economica a fost de 2% si s-au luat masuri pentru imbunatatirea conditiilor fiscale si administrative precum si pentru combaterea fraudei", a raspuns Victor Ponta. atunci cand a fost intrebat despre situatia investitorilor straini din Romania.

O Uniune Europeana divizata va continua sa piarda

"Romania a implementat masuri de austeritate foarte dure care a dus catre o crestere a ratei somajului si o profunda nemultumire in randul populatiei. Impunerea unor reguli bugetare este importanta. Romania a reusit sa reduca deficitul bugetar la 3%, dar avem de asemenea nevoie de masuri care sa promoveze cresterea economica, sa stimuleze ocuparea locurilor de munca, investitiile si programele pentru formarea tinerilor", a mai declarat primul-ministru.

"Trebuie sa vedem o schimbare de atitudine in Uniunea Europeana. Nu trebuie sa stam in dihotomia Nord-Sud. Europa este in competitie cu Statele Unite, China si Japonia. Trebuie luate masuri pentru a stimula activitatea economica. Ca reprezentant al unei tari din Europa e Est, cred ca o Uniune divizata va continua sa piarda. Lipsa de cooperare dintre tarile europene este o mare greseala. Trebuie gasite politici comune de dezvoltare", a mai spus Victor Ponta.

Miza noii Constitutii: eliminarea competitiei dintre premier si presedinte

Intrebat despre realizarea unei noi Constitutii, premierul a raspuns:

"Cel mai important in realizarea noii Constitutii este sa ajungem la un acord comun in ceea ce priveste interesul romanilor precum si al reprezentantilor minoritatilor, cum ar fi, de exemplu, ungurii. O noua Constitutie trebuie sa reflecte nu numai opinia majoritatatii dar si cea a minoritatilor.

Romania trebuie sa fie egala altor tari din Uniunea Europeana, facand clar diferenta intre puterea statului si independenta justitiei. Modelul constitutional francez, urmat de Romania, a dus la crearea unei competitii intre presedinte si premier, fapt care a condus la multe crize politice".

Relatia cu Rusia este complicata, dar nu conflictuala

Intrebat de jurnalistii Efe despre scutul antiracheta, Victor Ponta a raspuns:

"Romania are o pozitie strategica speciala, fiind la granita teritoriului NATO si a Uniunii Europene. Acestea nu sunt aliante agresive la adresa Rusiei sau la adresa oricarui alt stat. Romania este determinata sa isi duca la indeplinire toate angajamentele pe care si le-a luat in aceasta privinta.

Relatia dintre Rusia si Romania este putin complicata, dar nu este conflictuala. Cea mai importanta miza in aceasta relatie nu este de ordin militar ci se refera la accesul la resurse. Pana in 2018, Romania va deveni independenta din punct de vedere energetic".

"Tarile Uniunii Europene trebuie sa ajunga la o pozitie comuna in ceea ce priveste conflictele din zona araba. Divizarea slabeste pozitia Europei si afecteaza mentinerea unei politici coordonate cu Statele Unite.

Uniunea Europeana poate juca un rol mai important in gasirea solutiilor. Daca am vorbi pe o singura voce, poate ne-am face mai bine auziti in zonele de conflict. Instabilitatea din zonele arabe nu este de bun augur pentru Europa", a raspuns premierul, intrebat fiind despre conflictele care se desfasoara la ora actuala.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ponta Spania romani politici comune, #Ponta scut antiracheta rusia, #Ponta investitori spanioli politici bugetare , #stiri Victor Ponta