Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Ponta alearga dupa voturile nationalistilor lui Vadim

Luni, 22 Martie 2010, ora 07:20
2823 citiri
Presa de azi: Ponta alearga dupa voturile nationalistilor lui Vadim
Foto: Evenimentul Zilei

Forumul romanilor din Secuime incinge politicienii. Ponta: "Nu exista Tinutul Secuiesc!" Marko: "Atatare iresponsabila a unor sentimente antimaghiare", titreaza luni Gandul.

Ca protest fata de recentele actiuni ale formatiunilor politice maghiare legate de aniversarea din 15 Martie, circa o mie de romani din asa-zisul Tinut Secuiesc au participat sambata, la Toplita, la o adunare a Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, consacrata "reafirmarii fiintei noastre nationale" si pastorita de IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei si Harghitei si presedintele de onoare al Forumului.

Politicienii n-au lipsit nici ei: "trupa" PSD, in frunte cu Victor Ponta, Norica Nicolai venita "atat in calitate de europarlamentar, cat si de vicepresedinte al PNL", iar in celalatt capat al scenei - Vadim Tudor cu "baietii" lui. Cu putin inaintea inceperii si-a facut aparitia si deputatul PD-L Florin Postolachi, care insa s-a evaporat imediat ce a primit un telefon ca "nu e oportun sa fie vazut alaturi de dusmanii politici", dupa cum l-a parat ulterior un pedelist localnic.

Liderul PSD, Victor Ponta, a promis ca "PSD nu va mai merge niciodata alaturi de cei care se manifesta impotriva Constitutiei Romaniei si nu va accepta niciodata autonomia teritoriala pe criterii etnice si o alta limba oficiala decat limba romana!". "Tinutul Secuiesc nu e, intr-adevar, Romania. Pentru ca Tinut Secuiesc nu exista!", si-a ispravit Ponta alocutiunea. Ideea a fost preluata imediat de Vadim Tudor, Norica Nicolai si Bogdan Diaconu, care au asigurat ca "legea udemerisa a minoritatilor nu va trece niciodata in Parlametul Romaniei, la nevoie ne vom bate pentru asta inclusiv la Bruxelles"!

Replica politicienilor maghiari nu s-a lasat asteptata. "Atatare iresponsabila a unor sentimente antimaghiare!", l-a acuzat pe Ponta liderul UDMR Barko Bela.

Cotidianul: Marko Bela il acuza pe Ponta ca ii instiga pe romani impotriva maghiarilor

Romanii din Harghita si Covasna trebuie sa inteleaga foarte bine ca daca maghiarii din Romania, in general, sau din Tinutul Secuiesc vor dobandi mai multe drepturi, acestea nu lezeaza nici un drept al romanilor. Eu as fi primul care ar ridica glasul daca s-ar intampla asa ceva", a declarat Marko Bela.

Marko a spus ca participantii la adunarea de la Toplita "au fost indusi in eroare" de catre politicienii prezenti. Marko Bela a declarat ca se refera explicit la presedintele Victor Ponta.

"Comemoram 20 de ani de la evenimentele din martie 1990 de la Targu-Mures. M-as fi asteptat la mai multa responsabilitate de la politicienii romani. N-as fi crezut ca domnul Ponta sa fie atat de disperat ca sa fie la un eveniment politic alaturi de Corneliu Vadim Tudor si sa se alinieze cu Corneliu Vadim Tudor", a spus Marko Bela.

Presedintele UDMR il acuza pe Ponta ca, din "disperare" a luat "o decizie iresponsabila", de "instigare a spiritelor si de atatare a unor sentimente antimaghiare" care "nu isi au locul in Romania anului 2010".

"Gestul domnului Ponta denota iresponsabilitate si disperare, dar nu imi pot explica de ce a recurs la asa ceva. Cand cineva se teme ca pierde popularitate si vizibilitate, incearca sa recurga la nationalism", a adaugat Marko Bela.

Evenimentul Zilei: Ponta alearga dupa voturile nationalistilor lui Vadim

Noul presedinte al PSD incearca sa castige voturile romanilor din Ardeal. Analistii politici avertizeaza ca este posibil sa il resusciteze pe Corneliu Vadim Tudor.

Declaratiile politicienilor UDMR si Partidul Civic Maghiar de la Sfantu Gheorghe, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, 15 martie, nu au ramas fara replica. Politicienii romani au folosit drept pretext o adunare la care au participat 1.000 de romani din se cuime, organizata sambata la Toplita de o asociatie civica.

Miza o reprezinta sprijinul electoratu lui nationalist, in conditiile in care Corneliu Vadim Tudor a obtinut 540.000 de voturi la ultimele alegeri prezidentiale, iar PRM ar putea rata pragul electoral.

In fata nemultumirilor romanilor din Harghita, Covasna si Mures legate de comportamentul administratiei UDMR, politicienii de la Bucuresti nu au facut economie de promisiuni.

Adevarul: Inghesuiala la discursuri antimaghiare la Toplita

Discursurile liderilor politici prezenti la adunarea Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures, au fost condimentate cu numeroase idei antimaghiare, pe placul audientei. Cel mai vehement a fost europarlamentarul PRM Corneliu Vadim Tudor.

Vadim le-a dat asigurari celor peste 900 de participanti ca Legea statutului minoritatilor nu va fi adoptata si ca "oficializarea limbii maghiare in Romania nu va avea trecere".

Surprinzatoare pe aceeasi scena cu liderul PRM a fost prezenta presedintelui PSD, Victor Ponta. Acesta a declarat ca partidul sau nu va accepta ca in Romania sa existe autonomie pe criterii etnice sau oficializarea altei limbi decat cea romana. Ponta a fost acuzat de liderul UDMR Marko Bela de iresponsabilitate si de faptul ca, prin interventia sa, "a instigat spiritele".

La adunarea de la Toplita au mai participat social-democratii Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc si Titus Corlatean, liderul PRM Gheorghe Funar, precum si europarlamentarul liberal Norica Nicolai.

Junalul National: Liderul PCM Covasna: PSD, un partid antimaghiar

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, sustine ca Tinutul Secuiesc "a existat intotdeauna, este si va ramane", contrar afirmatiilor unor politicieni romani, adaugand ca este regretabil ca UDMR a sprijinit, la alegerile prezidentiale, PSD, care este "un partid antimaghiar".

Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat ca este regretabil ca nici dupa 20 de ani nu exista democratie in Romania.

"Am constatat cu regret ca, in 20 de ani, Romania nu a facut pasi spre democratie si trebuie sa auzim ca Tinutul Secuiesc nu exista, ca noi, maghiarii, nu am exista", a spus Kulcsar Terza.

Kulcsar Terza a mentionat ca in urma cu ceva vreme i-a transmis presedintelui Traian Basescu mesajul ca Tinutul Secuiesc "a existat intotdeauna, este si va ramane", iar acum transmite acelasi lucru si liderului PSD, Victor Ponta, si presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor.

"Din partea PSD sau a Partidului Romania Mare nici nu ma asteptam la o alta pozitie decat cea antimaghiara, dar este regretabil ca UDMR a sprijinit, anul trecut, la alegerile prezidentiale, exact acest partid antimaghiar, cum este PSD", a afirmat Kulcsar Terza.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta maghiari, #Ponta unguri, #Ponta Vadim , #stiri Victor Ponta