Riscurile masurilor economice ale lui Ponta

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 18:25
5944 citiri
Riscurile masurilor economice ale lui Ponta

Criza politica generata de demiterea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, in urma motiunii de cenzura depusa de Opozitie, poate avea un impact negativ asupra costurilor de imprumut ale Romaniei, daca nu este rezolvata cat mai curand, in timp ce masurile economice cuprinse in programul de guvernare al USL, mentionate de presedintele PSD, Victor Ponta, "par atractive", dar pot prezenta riscuri importante, considera analistul Aurelian Dochia.

"Daca vom avea, in cateva zile, un nou prim-ministru, un nou cabinet si un program de guvernare, probabil ca situatia poate trece aproape neobservata. Daca situatia se prelungeste, atunci pietele financiare vor reactiona. Tendinta de depreciere a cursului de schimb este posibil sa se accentueze. In acelasi timp, costurile imprumuturilor romanesti ar putea sa creasca. Deci, este esential ca lucrurile sa se rezolve foarte repede", a spus analistul pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste relatia cu FMI, a carui delegatie se afla, in prezent, la Bucuresti, pentru a cincea evaluare a acordului stand-by cu Romania, o intrerupere a acestui acord nu ar fi benefica, desi a fost criticat in multe puncte de USL si de Victor Ponta. "Poate negocierea unor puncte sau termene, dar nu cred ca sunt semnificative, pentru ca si guvernul precedent voia sa renegocieze unele detalii ale acordului", a spus Aurelian Dochia.

Printre cele mai importante punctele ale programului de guvernare al Uniunii se numara reducerea contributiilor la asigurarile sociale, rezilierea contractelor cu "baietii destepti" din energie, reducere taxa pe valoarea adaugata la alimente si majorarea salariului minim.

Aurelian Dochia comenteaza in continuare aceste masuri.

Reducerea CAS

CAS este o masura care se discuta de cel putin un an de zile, este o masura necesara, cu care toata lumea a fost de acord. Ar fi solutia ideala pentru stimularea economiei, numai ca nu este foarte clar in ce masura bugetul poate sa suporte in momentul de fata o reducere a veniturilor si daca aceasta masura ar putea fi compensata din alte surse. Deci, aici este vorba de detalii, nu de principiu. Trebuie vazut cu ce solutii vin Victor Ponta si guvernul sau in aceasta directie.

Contractele "baietilor destepti" din energie

In ceea ce priveste contractele pe energie, deja s-a pornit si o investigatie de catre Uniunea Europeana. Este o chestiune care trebuie rezolvata, trebuia rezolvata de multa vreme. Toate guvernele de pana acum au promis ca o rezolva.

Majorarea salariului minim

Majorarea salariului minim este o masura oarecum riscanta. Efectul negativ al acestor masuri vizeaza locurile de munca. Este posibil, astfel, sa fie create mai putine locuri de munca si chiar dintre cele existente o parte sa dispara, in conditiile in care o intreprindere nu isi poate mari fondul de salarii.

Reducerea taxei pe valoare adaugata

Scaderea taxei pe valoare adaugata trebuie sa fie realizata la un moment dat, cat mai repede posibil. Dar este din nou o chestiune de suportabilitate la buget, pentru ca aceasta taxa reprezinta cea mai importanta sursa a veniturilor bugetare. Pe termen scurt, probabil ca impactul asupra bugetului s-ar duce intr-un deficit bugetar mult mai mare care ar putea sa se rasfranga la un moment dat in costurile cu care ne imprumutam de pe pietele financiare, in sensul ca aceste costuri vor creste.

Trebuie procedat cu foarte mare grija cand este vorba de masuri care au impact la nivelul bugetului si al deficitului bugetar. Scaderea diferentiata a taxei pe valoare adaugata numai pentru anumite bunuri si produse este o chestiune greu de gestionat si apar foarte multe complicatii. A existat un sistem la inceputul anilor 1990 in care aveam o serie de preturi controlate la produse de baza, care a avut in final multe efecte negative. Trebuie sa ne uitam intotdeauna si la efectele negative pe care le au anumite masuri, care par atractive la o prima vedere.

Pana la urma, realitatile economiei obliga fiecare guvern care vine sa se adapteze, chiar daca se porneste de la niste declaratii mai ambitioase sau mai razboinice.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...