Santajul lui Victor Ponta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 August 2016, ora 09:01
11987 citiri
Santajul lui Victor Ponta

Nu cred o iota din speculatiile privind intentiile lui Victor Ponta de a parasi PSD. Vad in toata aceasta zvonistica doar santajul echipei fostului premier in momentul cheie al alcatuirii listelor electorale si al impartirii locurilor eligibile.

De cateva zile tot auzim pe surse cum Victor Ponta ba isi face partid nou - ipoteza mai mult decat improbabila in conditiile in care un partid creat acum nu ar avea cum sa participe la alegeri - ba s-ar alatura PRU, partidul extremist condus de fostul pesedist Bogdan Diaconu.

Zvonistica a fost stimulata masiv de faptul ca finul lui V. Ponta, deputatul PSD Marius Manolache, si fostul sau purtator de cuvant Mirel Palada au facut pasul in PRU, iar fostul premier insusi a pus pe Facebook mesaje cu aer misterios in care nu confirma, nu infirma speculatiile.

Bogdan Diaconu, la randul sau, adanceste misterul, cu siguranta avantajat de faptul ca se mai vorbeste si despre partidul sau de buzunar. Sa fie primit!, cum ar veni.

Nu am nicio indoiala ca zvonistica a pornit de la Victor Ponta si a fost intretinuta de el, insa fostul premier nu intentioneaza in mod real sa paraseaca PSD. Chiar daca la nervi l-ar fi batut gandul, ar fi fost suficient sa se uite ce s-a ales din creatia lui Vanghelie si Geoana.

Dl Ponta are suficienta experienta in politica incat sa stie ca indiferent de notorietatea si increderea dintr-un moment sau altul detinuta de o personalitate politica, valoarea unui brand de partid si, mai ales, structura teritoriala sunt cu mult mai importante. Iar PSD exceleaza din ambele puncte de vedere.

Nu renunti la asa ceva decat daca esti dat afara, asa cum a fost dat afara Mircea Geoana.

Deci daca pleaca din PSD, Victor Ponta, cel mai probabil, se face tandari din punct de vedere politic. Dar, asta nu inseamna ca nu ar exista un cost si pentru PSD. Un procent sau doua sa-i ia prin plecarea sa grupul Ponta, si aceasta "paguba" poate deveni una letala in perspectiva sanselor partidului de a inchega majoritatea dupa alegeri.

Si ultimul lucru de care are acum nevoie PSD este o cat de mica ciuntire a scorului electoral in perspectiva viitoarei guvernari.

Si nu am nicio indoiala ca Victor Ponta exploateaza aceasta temere cu un scop clar si logic: cat mai multi dintre oamenii sai pe locuri eligibile pe liste.

Daca Victor Ponta va avea propria armata de parlamentari va avea in continuare un cuvant de spus in deciziile partidului, in jocul politic parlamentar si din PSD, adica ceea ce Liviu Dragnea are tot interesul sa nu-i dea exact pentru ca dupa alegeri Victor Ponta sa nu mai poata emite nicio pretentie in jocul din interiorul PSD.

Deci asistam la un joc politic de putere din sufrageria PSD. Tristetea este insa ca acest joc intern este mai tot ce furnizeaza mai interesant politica romaneasca.

Ca sa parafrazam o vorba celebra, ce blestem o fi pe poporul acesta de mereu si mereu o fi nevoit sa se uite in gura unui Victor Ponta, de mereu o avea agenda setata de un Victor Ponta care sa isi imparta din nou, tot ca intr-o reluare obsesiva, scena cu Traian Basescu?

Sa fie cumva blestemul propriului vot?

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii