Ponta, din SUA: Nu avem noi tehnologia sa facem noi exploatarea gazelor de sist

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 22:31
3703 citiri
Ponta, din SUA: Nu avem noi tehnologia sa facem noi exploatarea gazelor de sist
Foto: Arhiva

Victor Ponta vine din vizita in SUA cu mesajul ca e decis sa sprijine deschiderea minelor de orice fel si exploatarea gazelor de sist.

"Nu m-am vazut cu 20 de companii ca sa le zic 'Buna, eu sunt Ponta'. Aveam o fisa despre fiecare cu investitiile lor. Le-am intrebat care sunt intentiile lor si am vrut sa stiu care sunt intentiilelor si ce dificultati au in Romania. Le-am cerut sa desemneze cate un om care sa discute cu ministrii", a spus premierul Ponta intr-un interviu pentru TVR.

"Nu m-am vazut cu nimeni de la Rosia Montana ci cu cele trei mari companii globale: Exxon, Chevron si General Electric"

Premierul spune ca din discutiile cu marile companii americane s-a desprins concluzia ca investitorii straini au nevoie de stabilitate si un cadru legal predictibil.

"Pentru o companie americana conteaza sa stie ca e o tara care nu se confrunta cu crize politice majore si ca este o anumita legislatie si siguranta, inclusiv in zona Justitiei, pentru protectia investitiilor.

Concret, cand o companie americana are o licenta valida de exploatare, nu poti sa-i spui ca o sa vina cineva si o sa-ti incendieze masinile. Deci un gen de protectie pentru investitii, asta inseamna stabilitate si predictibilitate. Asta cer si asta am venit sa ofer", a spus Victor Ponta.

Premierul a sustinut ca nu va favoriza anumite companii, dar ca in anumite domenii, companiile americane sunt singurele pe nisa lor.

"Pentru noi parteneriat cu acesti giganti mondiali este singura solutie. Nu avem nici tehnologia, nici experienta necesare. Ce face Romania in Marea Neagra este o mare pacaleala", a atras atentia premierul, referindu-se la Chevron.

Liderul PSD a punctat ca favorizeaza orice companie care creeaza un loc de munca in tara noastra.

"Eu favorizez orice companie care creeaza un loc de munca in Romania. Dar daca vorbim de companiile americane care se ocupa cu energia, ele au aproape un monopol. Exxon aduce o platforma in Marea Neagra care a costat un miliard de euro. Ma deranjeaza populismul.

Aceste companii, 5, 6 7 ani nu fac decat sa bage bani, inainte sa scoata gaz. La fel si Rosia Montana. Nimeni cu pleaca cu gazul sau cu aurul. Cei mai multi dintre cei care au protestat o fac din buna credinta. Cativa oameni politici si cativa ziaristi stiu insa ca nu ne ia nimeni gazul", a declarat Victor Ponta.

Premierul a a povestit ca vicepremierul american Joe Biden l-a indemnat sa aiba relatii economice si cu Rusia si China. "A fost un mesaj direct al vicepresedintelui Joe Biden: 'Oameni buni, Victore, suntem partenerul vostru strategic. Aveti relatii cu China, foarte bine, aveti relatii cu Rusia, excelent!'", a impartasit Victor Ponta din culisele discutiilor.

In acelasi interviu, Victor Ponta a vorbit si despre protestele fata de exploatarile resurselor naturale care au loc in Romania. El spune ca Chevron sau alti investitori nu sunt intimidati de aceste miscari.

"Protestele nu ii sperie pe marii investitori. Aceste proteste sunt prezente in cazul gazelor de sist pe toata granita de est a Europei, unde apar peste noapte mari iubitori de ecologie. E bine pentru Romania sa avem minele deschise si ma bat pentru acest lucru", a conchis premierul Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Ponta intalnire Joe Biden companii, #Victor Ponta discutii companii americane, #Victor Ponta deschidere exploatari resurse , #stiri Victor Ponta