A mintit Ponta cand l-a acuzat pe Basescu ca a mers la Consiliul European fara sa-l consulte? - motivare CCR

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 18:12
3499 citiri
A mintit Ponta cand l-a acuzat pe Basescu ca a mers la Consiliul European fara sa-l consulte? - motivare CCR

Judecatorii de la Curtea Constitutionala (CCR) au explicat de ce au respins plangerea premierului Victor Ponta in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei la Consiliul European din luna iunie.

Nemultumit ca Traian Basescu nu l-a delegat pe el sa ia parte la reuniunea liderilor europeni, prim-ministrul l-a acuzat atunci pe seful statului ca s-a pregatit pentru participarea la Consiliul European fara sa se consulte cu Guvernul si Parlamentul.

Basescu, despre Consiliul European: Nu-i dau mandat lui Ponta, fac fata mai bine tematicii (Video)

Pe 9 iulie, CCR a respins plangerea premierului, iar pe 5 septembrie a publicat motivarea deciziei in Monitorul Oficial, relateaza Romania Libera.

Dupa ce Ponta a sustinut in plangere ca "Presedintele Romaniei nu a delegat prim-ministrului atributia de reprezentare a statului roman la Consiliul European, desi subiectele de pe ordinea de zi tineau in totalitate de atributiile constitutionale ale Guvernului (...) si nu a solicitat elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European", judecatorii Curtii Constitutionale l-au contrazis pe premier.

"Un acord implicit intre Guvern si Presedinte"

"Examinand documentele depuse la dosarul cauzei din perspectiva considerentelor mai sus retinute, se constata ca acestea evidentiaza un acord implicit intre Guvern si Presedintele Romaniei cu privire la reprezentarea la Consiliul European, rezultat din consultarea Guvernului, de catre Presedintele Romaniei, cu privire la problematica ce formeaza obiectul reuniunii Consiliului European din 26-27 iunie 2014, pregatirea acestei intalniri fiind realizata pe baza documentatiei transmise de Guvern si solicitate in acest scop de Administratia Prezidentiala", se precizeaza in motivarea CCR.

Magistratii au continuat spunand ca a exista un schimb de scrisori intre Guvern si presedintie, in care a fost prezentata pozitia Guvernului in legatura cu reprezentarea Romaniei la reuniunea de la Bruxelles.

"Acest schimb de scrisori demonstreaza faptul ca Presedintele Romaniei a solicitat si cunoscut pozitia Guvernului in raport cu problematica de pe agenda reuniunii Consiliului European in discutie. Nici unul dintre aceste documente nu creeaza aparenta unei situatii conflictuale intre cele doua autoritati si nici vreo neconcordanta sub aspectul pozitionarii atat in ceea ce priveste autoritatea care sa reprezinte Romania la lucrarile Consiliului European din 26-27 iunie 2014, cat si pozitia acestei autoritati in raport cu problematica ce formeaza obiectul lucrarilor", se mai mentioneaza in documentul citat.

Magistratii de la Curtea Constitutionala au respins, in unanimitate, pe 9 iulie, plangerea premierului Victor Ponta legata de participarea lui Basescu la Consiliul European. Judecatorii CCR au stabilit ca nu a existat un conflict juridic intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.

Victor Ponta l-a acuzat pe presedinte ca isi aroga atributiile Guvernului

Conflictul Ponta-Basescu, pe masa CCR

Premierul Victor Ponta a sesizat, la sfarsitul lunii iunie, Curtea Constitutionala, reclamand un conflict institutional cu presedintia, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca el va reprezenta Romania la Consiliul European pe agenda caruia a figurat semnarea Acordurilor de asociere cu UE a Moldovei, Ucrainei si Georgiei.

Victor Ponta ii solicitase presedintelui sa ii dea lui mandat de reprezentare, dar presedintele a refuzat.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Daaaaaaa! Evident!!!! Ponta trăiește mai puțin fără minciună decât
m.omiduta
rank 5
Cand oare a supus Ponta adevarul,